Și nu oriunde, vă rog frumos, ci într-o școală din comuna cu cele mai bune școli din Suedia! A se înțelege că nici măcar la Stockholm nu sînt școli atît de bune, hm, hm, hm. De-acum vă dau know-how cu lopata, fără număr și gratis, așa cum (deștept) v-am obișnuit.
M-am trezit, de pe o oră pe alta, angajată a comunei Vellinge. Serviciul meu e cel mai mișto din lume: sînt traducătoarea, mama de la școală, a doua profesoară de suedeză pentru o fetiță româncă ajunsă de puțin timp în Suedia. La nici două luni de muncă, pot să zic: DA, dom'ne, așa DA!
Nu eram eu de acord cu Ipad-ul pus în brațe la copii, dar am văzut cît de bine le prinde la școală. Omuleții și-au încărcat, pe contul școlii, o căruțe de aplicații pe care le folosesc pentru a-și face diversele teme și chiar a da lucrări scrise, mă rog, click-ate. Toate informațiile, materialele didactice, mesajele de la profesori, catalogul, prezența, totul se înregistrează pe un portal la care au acces părinții, profesorii și elevii. Manualele și caietele rămîn la școală, unde fiecare elev are un sertar în care-și păstrează materialele. Nimeni nu stă cuminte în banca lui. Elevii au voie, ba chiar datoria să se ajute între ei. Greșelile nu sînt vînate. Există barem de corectură pentru fiecare flecușteț de lucrare de control. Note se dau de la clasa a 6-a. Subiectele de la testări se dau din timp, ba se rezolvă și la ore, pentru că interesul testării e ca elevul să învețe ceva, nu să fie sancționat pentru că nu a învățat. Copiii iau prînzul la cantină, împreună cu profesorii, iar mîncarea este chiar bună și sănătoasă, pe alocuri organică/bio. Pe lîngă Ipad, elevilor li se dau caiete, creioane și tot ce le trebuie pentru a lucra la ore. Fetele și băieții învață împreună să prelucreze lemnul și să coasă la mașină. Există un consiliu al elevilor, în care se discută doleanțele și propunerile fiecărei clase. De exemplu: băieții de a 6-a aruncă în cei mici cu mingea sau vrem un leagăn cu plasă pe terenul de joacă. După ora de sport, toată lumea face duș. Pauzele sînt lungi cu adevărat, copiii neterminînd orele înainte de ora 14. După programul de școală există after-school pentru copiii ai căror părinți lucrează.
Mai povestesc, rămîneți pe-aproape.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Lăsați răspuns aici: