24 octombrie 2015

Slujbaș în școala suedeză - 4

Ieri am avut o zi grea la școală, una dintre acelea pentru care nicio facultate nu te pregătește. A trebuit să-i explic elevei mele că pe lumea asta sunt oameni răi care omoară copii în școli, dar, cu toate acestea, viața merge mai departe.
Joi s-a creat un precedent în Suedia: un individ a intrat mascat într-o școală și s-a apucat să dea cu sabia în stânga și-n dreapta, lăsând în urmă ceva morți și răniți. A doua zi, toți copiii suedezi au ajuns la școală cu aceleași spaime și întrebari: mi-e frică! oare suntem în siguranță aici? Eleva mea, care nu aflase de tragicul eveniment, a avut surpriza să afle detalii de la mine. A trebuit să-i explic ce înseamnă sabie ninja, nazism, islamism, xenofobie, extremă dreaptă. Niște noțiuni cam greu de digerat pentru un copil de 10 ani. La prima oră de curs s-a discutat subiectul cu scopul de a liniști copiii. Aceștia au pus întrebări și și-au dat cu părerea. Iată ce am auzit:
De ce nu are armă paznicul școlii?
Omul a ieșit la înaintare cu sabia pentru că avea ceva de spus și altfel nu era ascultat.
S-a dus să omoare islamiști, pentru că sunt răi și fac război.
Era german, nu? Că avea o mască germană.  Răspuns: era un suedez de 21 de ani.
La noi în școală sunt și copii străini? Răspuns: cea mai mare majoritate sunt suedezi, chiar dacă arată altfel (???).
După care copiii au continuat cu povești care mai de care mai sângeroase, în ton cu evenimentul și cu petrecerea de Haloween pentru care veniseră deghizați, machiați și mascați. Magia morților vii a șters urmele de sânge ale realității. Moartea Viața merge mai departe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lăsați răspuns aici: