26 octombrie 2015

O "Crimă Inocentă" și Sft Dumitru

Mai mult de jumătate din populația săracă a Transinstriei își vinde copiii în Moldova, mirajul Chișinăului, pentru ca aceștia să ducă o viață mai bună, să învețe o meserie, la reparat tancuri rusești de exemplu, să învețe, eventual, carte. Sunt copii de 7, 10 ani din familii amărâte, cu mame plecate în Italia la "muncă", cu tați bețivi, trăind într-o sărăcie lucie.

Personajul nostru, Andrei, are 10 ani și desenează foarte bine, dar tatăl lui nu-i poate cumpăra nici măcar un bloc de desen. Apar samsarii de copii și-l iau la Chișinău, la meserie. Aici devine sclav, cu încă alți 7,8 copii într-o fabrică de artificii clandestină. Munca și hrana sunt îngrozitoare, condițiile de viață la fel, iar puștii nu ies niciodată de acolo. În această mini închisoare vin chinezi și violează toate fetițele și ororile ar putea continua.

Andrei găsește calea spre libertate, salvându-i și pe ceilalți copii, dând foc fabricii de artificii într-un final delirant în care poliția îi arestează pe infractori.

Crimă Inocentă, regie Adrian Popovici, este filmul trist al mizeriei moldovene, care pare să nu aibă ieșire. Regizorul, cu delicatețe și răbdare urmărește viața a 10 copii aproape orfani în drumul lor spre o viață cinstită, mai bună. Reușește, ceea ce face din filmul său, Crimă Inocentă, un film surprinzător, temerar ca atitudine, un film care dezvăluie cu curaj și calități regizorale de excepție viața neștiută a românilor de dincolo de Prut. Scenariul aparține lui Pascal Ilie Virgil, scris după o proză mexicană, iar actorii moldoveni sunt Ctin Turcan, Olesea Svecla, Arcadie Strungaru, Anatolie Durbală, Felicia Jenunchi, iar producător Cornelia Paloș.

Dacă ar fi să alegem între cele două "crime" de sfârșit de an, cea a lui Radu Muntean din "Un Etaj mai Jos", și cea a lui Adrian Popovici, cea din "Crimă Inocentă", o alegem pe cea din urmă și v-o recomandăm cu căldură.

Sfântul Dumitru este mai întâi de toate un Sfânt Militar. Este deci șeful lui Gabriel Oprea. El nu-l poate sili pe Oprea să-și dea demisia, întrucât gropile din țară fac parte din plaiul mioritic și s-ar supăra Prințul Charles. Tot ce poate Sfântul Dumitru este să ne arate că vine iarna ascunzând căldura în pământ, adică în gropile alea din asfalt și de oareunde. Sfântul Dumitru înlesnește, bunăoară, și căsătoriile, și ne-a spus că Gabriel Oprea se va căsători în penitenciarul cutare (nu-i spunem numele) cu Sfânta Magdalena despre care va scrie o carte pentru reducerea pedepsei, carte numită: Interesul Național dintre picioarele Sfintei Magdalena, iubita mea.

Denis.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lăsați răspuns aici: