04 decembrie 2021
TOȚI ARE DREPTATE
1. Una din gravele lipsuri ale României este aceea a INSTITUȚIEI AGENTULUI LITERAR. Fără această insituție literatura română zace în mediocritate, impostură și marginalizare. În lipsa unui Agent Literar serios, competent, inteligent și citit, serviciile își fac de cap propunând mediocrități, vezi Mircea Cărtărescu, edituri ale unor actuali sau foști turnători, târguri de carte internaționale cu nimeni și așa mai departe. Agentul Literar trebuie să aibă discernământul valorilor literaturii autohtone pentru că numai așa își câștigă banii ori de la bani pleacă totul, trebuie să cunoască editurile, oamenii de cultură care activează în branșă și așa. Nu e posibil ca în sec XXI majoritatea scriitorilor români să moară de foame, să-și publice singuri cărțile și să nu aibă niciun fel de promovare instituțională. Ne referim la icr-uri, ambasade, târguri internaționale sau inexistența unor circuite literare cu lecturi în toate orașele țării. Promovarea instituțională are o mare importanță în afirmarea și cunoașterea unor scriitori. Vezi Dostoievski pe care țarul l-a dus în Europa. Vezi Ismail Kadare pe care comuniștii albanezi l-au exilat la Paris. Și mai sunt. Din cauza inexistenței acestei instituții este posibil ca de gâtul unui mediocru să fie atârnată promisiunea Nobelului pentru literatură, să ni se bage pe gât un scriitor care n-are pic de umor, vezi Radu Paraschivescu iar Codin Maticiuc să vândă cărți de cinci sute de mii de euro într-un an. Uniunea Scriitorilor din România n-a propus niciodată un Agent Literar pentru că ea însăși stă pe un munte de mediocritate și de nonvalori și-i e greu să zică acum că nu-ș’ care n-are nicio valoare și că, de fapt, a fost promvoat la rangul de scriitor național din cauza dosarului de la CNSAS care nu poate fi accesat. Discuția asta nu se termină, dar aș dori s-o avem ori aici pe Călimară ori aiurea cu mulți scriitori. Cu mulți scriitori tineri și scriitori provinciali pe care nu-i bagă nimeni în seamă și așa mai departe.
2. PRIMA TV este pe rebranding. Nu investește în calitatea emisiunilor ci în foste vedete media gen Florin Călinescu sau Mircea Dinescu. Unde mai pui că la capitolul divertisment va fi numit nimeni altul decât Cotimanis cu care, știm din Pro, te tăvălești de râs. Singura figură luminoasă de pe acest post teve este, și ne mirăm că n-a plecat, Diana Bart de la Știri Mondene.
3. Pe nimeni nu interesează ce face Cătălin Botezatu și totuși aflăm mereu vrute și nevrute despre el. N-am putea să aflăm și sertarul din dulapul CNSAS în care-și are dosărelul semn de-ntrebare.
4. RECLAMĂ. Iohannis iese de la Institutul Levant al lui Emil Constantinescu. În fața Institutului fostul președinte sare coarda. Apare sloganul: Ușor cu Levantul pe scări. Sau cam așa ceva.
5. În filmul lui Codin Maticiuc despre Nuțu Cămătaru, Serghei Mizil va juca rolul șefului penitenciarului în care interlopul îi procură cerneală lui Adrian Năstase ca să-și scrie cărțile. Zice toate astea la Măruță, și mai zice așa ca să ne amuzăm că Mădălin Voicu minte cum respiră iar la personaje luminoase rău o pomenește pe Monica Tatoiu. Zice: Dacă n-o pomeneam pe Monica mă dădeam cu capul de parbriz. Parol, așa am face și noi.
6. Ieșim în stradă ca să ne fie mai rău? Da.
7. În România nu este nimeni capabil să lămurească ideologia pasivității și rolul serviciilor secrete în viața noastră. Nimeni nu ne spune dacă democrația se poate instala într-o țară în care jumătate din locuitori se cacă în fundul curții. Nimeni nu ne spune dacă accesul la educație se poate face fără bani. Nimeni nu ne spune dacă democrația se poate instala fără să asculți vocea mulțimii. O mulțime în cunoștință de cauză, fără falsuri și diabolizări.
8. Pe 1 decembrie, la Arcul de Triumf, câțiva protestatari au ieșit cu un mesaj: Iliescu a adus minerii, Iohannis pesedeul. Bravo lor. Un jandarm libidinos, pe al cărui spate scrie Dialog, încearcă să strice mica adunare. Se pune întrebarea: Cine sunt jandarmii ăștia, de ce-i plătim. Nu cumva plătim niscaiva rebuturi sportive care nu-și găsesc nicăieri loc de muncă semn de-ntrebare.
9. Țara noastră este pe ultimul loc în UE la încasarea TVA. Normal. TVA-ul aplicat pe banii trimiși acasă de românii din străinătate nu este colectat, dispare instant. Trebuie să știți că banul este taxat ca orice marfă care circulă, deci are TVA.
10. Alde Marius Manole, Tudor Chirilă, Oana Pellea, Radu Paraschivescu și alții au ieșit revoltați pe media: Noi nu putem fi cumpărați cu noua bancnotă de 20 de lei. O dăm înapoi.
11. Episcopul Hușilor iese de 1 decembrie și zice: Este urgentă nevoie să ne vindecăm de prostie. Noi credeam că numai de Covid, Iohannis, Cioloș, Pellea și Ciolacu, da’ uite că credeam prost.
12. Mircea Diaconu apare la rubrica de interviuri a lui Mirel Curea, Evz. Zice: Atunci, nu ne spune dacă în 21 sau 22 decembrie 1989 nn, uitându-mă la teve am văzut CC-ul, mulțimea și am simițit cum camera în care eram s-a cutremurat. Am luat-o pe soția mea, ne-am urcat în Olticul nostru, și ne-am dus în mijlocul evenimentelor. În fața T Nottara era un cordon de soldați care oprea manifestarea unui grup cam de o sută de tinerii. Soldații m-au recunoscut, s-au dat deoparte și eu am intrat în teatru ca să vorbsc cu directorul de atunci Ion Brad. N.N: Mircea Diaconu minte. În zilele evenimentelor din dec 89 niciodată n-a fost cordon de militari în fața T Nottara. Cordonul a fost din 21 numai în fața Dalles. Martori: Cristina Topolski, Meluș Negrescu, Țiței Dumitru, Eugen Chirovici, eu, Emil Hossu, Catrinel Dumitrescu, Catrinel Paraschivescu, Pepi Preda, Abi Kitzl, Irina Corbu. Diaconu mai zice: Eu sunt Instituția Mircea Diaconu. Ups! O fi ca Levantul sau ca europenele lui Pleșu.
13. RECLAMĂ. Iohannis iese din Institutul de Cercetări Europene condus de Andrei Pleșu. În fața Institutului Andrei Pleșu sare coarda. Apare sloganul: Sărim coarda pas cu pas. Sau cam așa ceva.
14. Sanchi California și Texas vor autonomie.
15. Pentru înscriere la Institutul Levant, dacă vă interesează, vă trebuie doar un dosar cu șină. La absolvire altul și tot așa.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Lăsați răspuns aici: