05 martie 2020

BEGINNERS, premieră la TNB


Năzbâtia sau mai bine zis bazaconia numită Beginners de la TNB reuşeşte să devină curând, după primele replici, o piesă de teatru care se urmăreşte cu mare interes. Este vorba aici nu neapărat de un conflict între generaţii, ci de atitudinea dintre adulţi şi copii, de ce înţeleg adulţii din copii şi invers. De comportamentul lor. De imitaţie. De diferenţele de cultură. De vârstă. De creştere. Probabil. De fapt, e de toate, un amestec de ce înseamnă viaţa pe planetă a secolului XXI: cu albine care salvează planeta, cu cancer, cu pistoale, cu câini jucăuşi, cu poveşti, cu cântece, cu copii, cu zâne, cu vacanţe ploioase, cu tata şi mama, cu cărucior de bebe, cu absurd şi veselie.


Un grup de prieteni vine să-şi petreacă vacanţa de vară într-o cabană în care vin de ani de zile. Vin pe o ploiate tembelă care nu face bine la nimic. Normal, pe o asemenea vreme problemele se pun altfel. Chiar şi dacă e cu alcool, tot altfel se pun problemele. Dar aici nu e cazul. Ies la iveală problemele grupului: Ana cutare, Bart cutare, Lucy asemenea şi Sandy la fel. Jocul cu câinele. Câinele e docil, jucăuş, curios, de fapt singurul care vede apariţia alter egoului fiecărui personaj, fiind vorba de copiii care vor deveni adulţi spre finalul piesei. Replicile absurde devin amuzante. Pentru că, de fapt, care sunt problemele adulţilor? Aceleaşi ca în viaţa fiecăruia: clanţa prea veche, aragazul cu niciun ochi, săpunul de aur primit de la mătuşa Tamara, cancerul, copilul mic care plânge după ciorbă de vită, inutilitatea doctorului, atenţia câinelului spre mingiuţa aruncată, femeile, bărbaţii şi aşa mai departe. Replici tăioase, inteligente. Amuzante, cum am mai zis.


Încet, dar sigur, viaţa, scena, este ocupată de copii. O altă generaţie. Cu alte vederi. Care sunt problemele lor? Ia să vedem: clanţa prea veche, aragazul fără niciun ochi, fusta prea scurtă a mamei, cântecele, fetele sau băieţii. Totuşi există ceva care face diferenţa dintre cele două grupuri: speranţa, optimismul, planeta noastră se va salva cu siguranţă, vom fi mai buni. Privim cu îngăduinţă aceste vise, copii întotdeauna trezesc afecţiune, bunăvoinţă şi interes. Credibilitate. Sunt urmele lăsate de noi, adulţii. Urme care vor putea stinge lumina pe Pământ. Dar, cum aflăm din Beginners, acest lucru nu se va întâmpla şi pace.


Distribuţia este okei. Zicem: Ada Galeş, Raluca Aprodu, Istvan Teglas, Alexandru Potocean, Ciprian Necula şi copiii Chloe Basu, Maria Luana Colica, Rareş Gheorghe, Radu Anghelina. Regia Bobi Pricop, scenografia Nicola Toromanov, muzica Eduard Gabia iar scenografia Dan Basu.

Autorul piese Beginners, Tim Crouch, stă prin Anglia pe undeva. Scrie, regizează, actorizează ajutat de soţia sa Julia Crouch. Piesele lui Crouch au fost montate pe scene din Italia, Franţa, Portugalia, Cehia, Brazilia şi aşa mai departe. Ca să vezi cine e omul!

În sală s-a râs ca la Stan şi Bran. Nu ştim de ce. Nu era cazul. O tânără de lângă noi a râs cu înecături, cu lacrimi, până în clipa în care a născut. Dusă la maternitate, aveam să aflăm după spectacol că dăduse viaţă unei veveriţe. Interesant.

Denis Dinulescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lăsați răspuns aici: