09 aprilie 2016

Prosteli autohtone

După celebrul 1 leu pentru Atheneu, acum, la 100 de ani distanță, alt leu face ravagii în țară. Guvernul a născocit o anecdotă sau glumă, nu-ș cum să-i zicem: Că dacă te repatriezi și investești 1 leu în ceva, îți dă și el statul 1 leu ca să fie treaba oablă. Deci te ajută cum ar veni, devine acționar cum ar veni, ar înveseli economia locală cum ar veni. Ia să vedem: Adevărul e că mulți români vor să se întoarcă în țară. Le e dor de colțul lor de râu, de porcul din bătătură, de vecina lăsată cu ochii în soare și altele. Așa că își lasă, să zicem, măcelăria din Toledo și revine acasă în Suceava cu economii de vreo 10.000 euro. Cam 50.000 lei. Vrea să investească într-un coteț cu berze, că a auzit că e rentabil să crești berze că aduc copii. Bun. Faci planul și duci proiectul la stat. Te apuci să faci cotețul. Cumperi prima barză, care devine imediat rentabilă, de la primul drum duce cam suta de mii de copii în țară, că e penurie. De la stat niciun semn. După 50 de ani, de când tot umpli Balcanii de copii, vine o comisie care te ia la întrebări: De ce postezi pe FB chestii nasoale cu Iohannis, de ce berzele n-au costum de protecție, de ce copiii nu vorbesc de mici limbi străine, și că de ce filmele românești nu tratează berzele cum ar trebui. Cauză din care ești amendat cu un, 1, milion de lei. Nasol. Asta înseamnă că chestia cu un leu de la stat e o gogoriță? Da.

Economia românească mai are puțin și o depășește pe cea japoneză. Ba chiar și pe cea americană. De cea germană ce să mai zicem? Așa ni se prezintă, triumfal, faptul că am depășit Cehia la nu știm ce și suntem pe locul 16 în Europa la economii care duduie. Noi credem că suntem dezinformați. Pentru că în același timp suntem pe primul loc la sărăcie. Pentru că în același timp nu ni se spune corect ce se întâmplă cu cei 7, 8 sau 9 miliarde de euro pe care le trimite în țară diaspora ca să-și ajute familiile. Păi, oare la ce folosesc? La consum. La consumul intern. Asta înseamnă că rudele celor care trimit bani cumpără mezelurile cu oțet ale lui Irimescu, plătesc taxe perntu gropile din șosele, cumpără carne de pui umflată apă și alte alea.

RCA-ul în rate. Convenabil pentru mulți șoferi. Știre trâmbițată prin ziare de acum vreun an. Nici acum nu e valabilă, pentru că ea nici n-a fost trecută, ca lege, prin camere. Deci ea ar putea funcționa, RCA-ul în rate, cam peste vreun an, doi.

Gabi Firea: Ideea mea de forță este aceea că o femeie face curat zilnic după mai mulți bărbați. S-o fi angajat frumoasa noastră senatoare la Arena Național?

Scandal românesc în cazul Panama Papers. Da, dar nu ni se spune că este foarte legal să ai un off-shore în ce țară vrei tu. Și dacă demonstrezi că și banii-s corecți, la revedere. Că e ceva cu taxele mai mici, asta ne scapă nouă, celor care facem știri incendiare.

Agenția CĂLIMARA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lăsați răspuns aici: