21 aprilie 2016

O noapte furtunoasă

Cum spuneam mai deunăzi, noaptea străzile, orașele, trenurile, oamenii sunt mai mari. Mai adânci. Ca un recipient de 200 de litri în care vrei să faci două, doar două porții de ciorbă. Începi să citești pe la ora 6 sau să te uiți la teve și constați că abia s-a făcut ora 8. Și dacă abia e 8 și nu te poți culca la ora asta mică te duci la teatru. Așa am făcut noi, io și Tina Cumva.

La Centrul Nicolae Bălcescu, str 11 iunie, sect 4, o nouă montare cu O Noapte Furtunoasă, regia Victor Ioan Frunză, scenografia Adriana Grand. Am zis că ce ne mai poate oferi O Noapte, același Rică, aceeași Vetă, aceiași jupân Dumitrache sau Ipingescu, același Chiriac? Și n-a fost așa, pentru că încă de la deschidere, de la cititul ziarului umorul viguros, năbădăios și de bună calitate izbucnește și nu mai părăsește sala. Chiriac apare însoțit de un câine, și asta dă greutate Gărzii Civice din care fac parte bărbații cu onoare de familiști de apărat, mai puțin Venturiano și Spiridon. Scena de dragoste dintre Veta și Chiriac este una din cele mai reușite din dramaturgia românească, am putea spune chiar din cinematografia noului sau vechiului val. Adriana Grand face schela din jurul evenimentului afară, se iese pe fereastră din cameră și gagurile sunt cascadă. Trupa trebuie menționată toată, pentru că n-ai cum să zici de bine numai de Chiriac sau Veta: Alexandru Pavel-Jupân Dumitrache, Adrian Nicolae - Nae Ipingescu, George Costin-Chiriac, Sorin Miron- Spiridon, Andrei Huțuleac- Rică Venturiano, Nicoleta Hâncu - Veta, Marcela Nistor - Zița și Carol Ionescu- Ghiță Țircădău. De menționat că această excelentă trupă/echipă are o întreagă serie de spectacole la Bălcescu: Mobilă și durere, Nimeni nu-i perfect sau O joie păcătoasă.

Da, dar e abia 9 din noapte și tot îți mai rămâne de făcut câte ceva. Așa că, cu puterea minții te duci la reuniunea PNL în care e dat jos Marian Munteanu, până mai ieri primarul sigur al liberalilor. Acum nu mai e sigur, ba chiar e schimbat. Că pe cine mai reprezintă M.M.? Pe Piața Universității? Nu, că aia s-a dus. Pe Jos Comunismul? Nu, că și ăla s-a dus. Pe Jos Iliescu? Păi, pe Ion Iliescu n-avea cum. Pe golani? Nu. Golanii sunt acum mai bătrâni cu aproape 30 de ani și și-au băgat mințile-n cap, au cârciumi, au afaceri, au te miri ce. Așa că jos cu M.M. și sus cu Predoiu. În felul acesta misiunea Gabrielei Firea devine extrem de ușoară. Că oricum câștiga, dar acum e fără adversari.

Păcat că meciul de fotbal de le europenele pariziene România Franța are loc pe 10 iunie. Că dacă se juca pe 3 și câștigau ai noștri, bucureștenii îl votau la primăria generală pe Anghel Iordănescu chiar dacă nu candida.

Denis

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lăsați răspuns aici: