05 octombrie 2013

Filmul de duminică: Clepsidra

Un film care a câştigat prin simplitate, poveste de dragoste şi care este evident românesc. * Ninel se gândeşte să-şi construiască o clepsidră. * De mic face asta. *  Dar n-a reuşit niciodată să lipească gâtul a două sticle, să le umple cu nisip şi să vadă cum curge prin ele timpul. * Un prieten îi spune: n-ai topitorie, deci cu sticla nu reuşeşti, fă-ţi clepsidra din două cazane. Le pui unul lângă altul, le umpli, şi dai nisipul dintr-un cazan în altul cu lopata. Când îl treci pe tot dintr-o parte în alta se chiamă că a trecut o zi. Sau o oră. Sau o săptămână, depinde cât nisip pui în cazane. * Zis şi făcut. * Acum Ninel este orologiul oficial al satului în care locuieşte: Obedeni, judeţ Giurgiu. * Iese primarul şi-l întreabă: Ninel cât e ceasul. Ninel răspunde: două lopeţi până-n prânz. * Şi aşa mai departe. * Într-o zi, în dreptul lui Ninel se opri Kira, cea mai frumoasă fată din sat. * Ninel tocmai terminase cazanul şi timpul stătea în loc. * Aşa că Kira îi spuse: hai să ne scăldăm. * Se aruncară în apele Neajlovului., * Goi amândoi. * Ea îi spuse: te iubesc. * El îi spuse: te iubesc şi io. * Dar ea, mai vicleană, mai hotărâtă, mai aprigă şi mai avangardistă, zice: hai să luăm cazanele şi să fugim. * O luară spre Budapesta. * Un ţăran ungur le cumpără afacerea. * Cu banii, Ninel şi Kira se stabiliră în Oregon, Statele Unite. * De aici începură încurcăturile. * Ea vroia să joace în filme cu Alec Baldwin, el vroia să muncească, adică să-şi facă o nouă clepsidră şi să arate americanilor cât e ceasul. * Într-o seară sună cineva la uşa lor. * Era Alec Baldwin. * Care îi spuse lui Ninel: Avem nevoie de clepsidra ta într-un film despre indieni în care joc şi io şi o gagică, una, Cate Blanchet. Secvenţa e cum indienii sar s-o fută pe Cate, io sunt la pământ, iat tu te repezi cu cazanul peste ei şi-i măcelăreşti până la unul. Banii sunt buni, cam 2 milioane de euro pentru tine şi un milion pentru cazan. * Şi Alec Baldwin a plecat, lăsând în urma sa o secretară pentru contract. * De prisos să spunem că, cât a vorbit, Alec Baldwin nici nu s-a uitat la Kira, da' de loc, lucru' care a umilit-o pe tânăra fată definitiv. * Aşa că atunci când au început filmările s-a ascuns în cazan şi s-a dus pe platoul de filmare cu gândul să-l omoare pe Baldwin. * Dar Baldwin nu filma în ziua aia, erau numai duble cu cazanul şi Ninel, aşa că atunci când Kira a scos mitraliera, l-a secerat pe bărbatul ei. * Desigur că secvenţa a intrat în film, dar iubirea dintre Kira şi Ninel se terminase. * Prost. * Kira l-a pus pe Ninel în cazan şi s-a întors acasă. * I-a dat drumul pe Neajlov. * Cazanul a  mai plutit până la Dunăre şi s-a scufundat. * Un film românesc, cu un mesaj puternic: dragostea trece prin cazan. * Şi aşa mai departe.

Denis

2 comentarii:

  1. se vede ca Ninel nu s-a desteptat dupa contactul cu civilizatia americana. ce-as fi lasat-o io pe Kira cu ochii in cazane si m-as fi combinat cu Cate, cit sa ajung celebru.tot la baltagul si trecea o moara pe siret am ramas.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, ai dreptate. Nu numai la Baltagul, dar şi la cazangerie, la lopată, îţi dai seama? Am vb cu Nicole Kidman, şi va veni în România să investească în cazangerie, e un proiect guvernamental cu Ponta, şi nu se vor da şpăgi, nu. Cel mai mare cazan va fi construit în piaţa Romană, cauză din care traficul va fi redirecţionat prin Colentina. Îţi dai seama ce grozăvie de la un simplu film artistic? România va exporta cazane şi în Suedia.

    RăspundețiȘtergere

Lăsați răspuns aici: