05 martie 2017

Europa cu mai multe viteze

Cârciuma lui Evelyn din satul Obedeni, județ Giurgiu este plină. Cineva a desenat cu cărbune un portret al lui Junker, ăla de se dă șef al Europei, și sub poza lui este adunat tot satul: ciobanii Ilie, Manu și Ciorap, învățătorul, preotul, Doanld Trump care este în vizită oficială pe Neajlov cu niște submarine, Gilliola Cinquetti care nu era chiar Gilliola aia italiană, dar fusese la selecții la Vocea României, picase, dar vocea ei spartă, falsă, mormăită aducea nu se știa de ce cu a celebrei soliste, mai erau cei 400 de copii de pripas ai satului, nevestele rămase acasă definitiv după ce soții lor se "specializaseră" la câte ceva în Spania, moașa, câteva zeci de țărani specialiști în migrație, PSD, politică în general și la carduri, că adică de ce Visa și nu All nu știu cum. Da, toți erau adunați pe prispa cârciumii, lângă pista de popice și vorbeau.

Primul vorbi Donald Trump, că așa se cădea. Stătea cu o bere Stejar în față, cu chica aia blondă vâlvoi, cu armata americană în spate. Zise: Faceți Obedeniul Mare din nou, great again adică, cum vom face noi America cât de curând. Vă ajutăm. Secăm râul, vaccinăm animale și oameni, facem tot ce ne stă în putință dacă aveți bani. Ciobanul Ciorap zise și el: nu putem, că acuma Europa are două viteze. Păi, și de unde știi care sunt, întrebă gestionarul de la magazin. Dacă sunt vitez-ntâia și-a doua, ne descurcăm, dacă sunt a treia și-a patra nu mai e bine. Că alea-s mai rapide, bagă gonetă și noi nu putem deveni great again cum spune omul ăsta la asemenea viteză. Nouă ne trebuie două viteza-ntâia, că la o singură viteză de două ori facem ce facem mai încet și rămâne și ceva după noi. Uite, până când mai ținem Avicola aia în brațe? S-a furat tot, nu mai e nicio găină acolo, niciun curcan, nu mai face nimeni ouă, înțelegi? O-nchidem, o vindem și împărțim banii, adică nu-i împărțim că nu toți au lucrat așa cum trebuie. Domle, dar dacă sunt vitezele patru și cinci? Noi unde ne situăm? Că în a cincea, să zicem, nu sunt decât ăia din Giurgiu că nu mai au nicio barjă, le-a luat Dunărea în aval pe toate, și fără ele le e mai ușor. Sau a patra, cum sunt cei din Oltenița unde-a scris Ion Iliescu Revoluție și Reformă, păi, da, la ei a patra se potrivește că stau cu mâna pe schimbător și nu schimbă nicio viteză, zic și ei așa, ca să nu se sperie Junker ăla. Vorbim degeaba, zise o cucuvea apărută din senin, atrasă de părul galben al lui Donald Trump, vorbim degeaba. Nouă ne trebuie toate vitezele, dar să nu schimbăm niciuna, stăm așa cu ochii pe schimbător și ne mirăm și iar ne mirăm, de trei ori ne mirăm, până când vedem că Europa trece pe lângă noi și-abia atunci acționăm. Băgăm și-a-ntâia, și-a doua, facem tot ce vrem, că așa s-a făcut și America aia great again, nu-i așa, băi, Trump? Sau, băi, Donald, cum vrei?

Se făcuse liniște. Cucuveaua apărută din senin avea dreptate. Ce căcat să schimbăm vitezele? Așteptăm să le schimbe alții și apoi le furăm. Evelyn, patronul cârciumii, aprinse radioul. Vorbea Iohannis: România nu vrea nicio viteză!! V-am spus?, zise Cucuveaua, care acum se împăunase cu proverbul spus de președintele țării. Iar liniște. Până când Donald Trump făcu un semn păsării, încălecă pe ea, băgă viteza a zecea și dispăru la orizont, cu tot cu înfricoșătoarea lui armată, ca să facă great again pe alte meleaguri.

Se înserase. Muștele decât.

Denis.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lăsați răspuns aici: