06 noiembrie 2015

Maturarea societății civile

Apare o tipă pe Discovery ceva, intră într-o pivniță și începe o expunere despre maturarea uiskiului. Păi, uiskiului ăsta, indiferent de marcă sau brand, ca să ajungă la gustul, aroma și faima care-l fac celebru îi trebuie 10, 15 sau 20 de ani de maturare în niște butoaie de lemn alb american. Abia după aia capătă înțelepciunea, culoarea, știința, gustul și maturitatea necesare și poate fi băut. Cu societatea civilă din România ar fi trebuit să fie la fel. Să fie aleasă de mică precum Dalai Lama, pusă în niște butoaie și hrănită 10, 15 sau 20 de ani cu lecturi, cu școală, cu stradă, cu țigări, cu multă cultură, golăneală și multe altele și scoasă apoi să reprezinte pe cineva, undeva, în vreo dată. Ori la noi, societatea civilă de până acum venea direct din școala de la Băneasa a Securității și gata. Așa că trebuie avut mare grijă ce societate civilă ajunge zilele astea la Cotroceni să stea de vorbă cu Iohannis.

Lipsa liderului diluează mesajul pieței Universității. Unii-l vor pe rege, alții vor pielea lui Daniel, alții Jos Parlamentul, unii doar să-și facă poze, și uite așa ajunge să facă o listă de revendicări doar revista Kamikaze, Fb-ul sau bloggosfera. Numim la întâmplare. Ce-i împiedica pe M. Macovei sau pe Nicușor Dan să vină în piață? Să devină lideri și să-și împingă programele electorale direct spre scopurile lor declarate? Ori, nene Nicușor Dan, să ai scris pe cort sloganul dumitale cu curățenia ni se pare pierdere de timp și o ofensă la adresa noastră.

Am fost și noi în piață. Arată bine, nu e ca cea din 1989. Ne e tare teamă că finalul nu va fi același, această piață nu credem că va reuși să schimbe sistemul, pentru că el, sistemul, e atât de bine gândit și implementat încât va rezista și după ce România se va fi golit.

Am fost în piață și n-am văzut pe nimeni din media, politic, sport, showbiz sau cultură, în afară de reporterii C. R. Tănase sau Alice Ioacobescu. Restul: Cătălin Botezatu, Oana Zăvoranu, Capatos, Gâdea, Ciuvică, Holograf, Liiceanu, Vacanța Mare, Las Fierbinți, Felicia Filip, Elena Udrea, Petre Roman, Anghel Iordănescu, Gigi Becali, Gh Popescu, Adrian Năstase, și dacă am uitat pe cineva să ne ierte, probabil că stau acasă și compun, scriu cărți, roluri, poezii, programe electorale, se antrenează sau mai știm noi ce în vederea propășirii patriei.

După care, pentru că la un moment dat revoluția din acest noiembrie 2015 se cam vărsa, noi, gașca Lupașcu, am luat-o spre restaurantul Pescarul. Aici avea bere, vin, friptane, pește moale, pește tare, mici sărați, mai nesărați, varză călită și vodcă. Așa că Radu Lupașcu și-a luat o vodcă iar io v-am spus povestea așa sau așa, cum vreți s-o luați că era noapte și nu se înțelegea dacă trebuie să plecăm acasă sau să-l aducem pe rege.

Denis

5 comentarii:

  1. sa nu uiti de manifestul meu:
    NU UITATI DE MUZICA ROMANEASCA!!!!! SA SE DEA LA RADIO SI TV IN PROPORTIE DE 50 LA SUTA!!!! ROCK, FOLK, PUNK, PROG, BLUES, JAZZ, OST SI ELECTRONICA etc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Si daca nu-l pomeneati pe Liiceanu, nu mergea vodca ?

    RăspundețiȘtergere
  3. Fain textul ăsta al dvs. De plecat acasă, bănui că, la un moment dat, ați plecat, nu? Dar cu Regele, cu Regele, cum rămîne?

    RăspundețiȘtergere

Lăsați răspuns aici: