02 aprilie 2023

THE PUB UNIVERSITĂȚII BUCUREȘTI

Pe vremuri, dacă avea 16 lei și-aveai chef de-o bere, îți dădeai întâlnire cu gagica la cișmeaua de la Universitate și intrai la Trocadero Universitate. Paranteză: ’’pe vremuri’’, ’’bă, am doar cinci lei’’ sau ‚’’o vezi pe gagica aia cu pantaloni verzi?, după Trocadero am dus-o la mine’’, erau expresii uzuale de până în 89 care reprezentau o realitate socială, o stare de spirit și o anume libertate. Revenim: intrai la Trocadero cu 16 lei, schițai o politețe cu ospătarul ca să nu te ghicească la bani, și comandai o bere. Două, dacă bea și gagica. Aruncai vorbe pe masă: a plouat ieri, duminică mergem la cartofi, unde stai?, vecinul meu bate la tobe, de unde le are?, pe pisoiul meu îl chiamă Gigi Argument și altele. Dacă gagica era deșteaptă se lega un dialog, dacă nu, rămânea să privești frumoasa grădină a localului, câte o babă de 40 de ani coafată anii 70, să mai comanzi o bere, să asculți la radioul locului o piesă celebră marca Dan Spătaru și cam atât că de mers cu ea acasă la tine era greu, greu de tot, pentru că troleele se retrăgeau pe la 9.
Anii au trecut. Mulți la număr. Paranteză: ’’anii au trecut’’, ’’bă, diseară cântă Baicea Experience la PUB’’ sau ’’bă, hai la URBANBLUESFEST ediția a 3 a, La PUB Univesității’’, sunt expresii mai noi, de secol XXI care reflectă o nouă stare a fostului Trocadero devenit The PUB Universității, foto. În fapt un hub cultural, pentru că aici au loc concerte valoroase ale unor artiști valoroși, George Baicea, Hanno Hofer, Emil Kindlein, lansări de carte ale unor autori cunoscuți, Radu Lupașcu, Sandu Albiter, expo de fotografii excelente sau un baban târg de viniluri.
Acum când vorbim, la The Pub are loc expo de foto nuduri și muzică a lui Dragoș Cristescu din care reproducem câteva în acest material.
Un merit al The Pub este că aici se întâlnesc în fiecare marți toți cei din București și aiurea care știu muzică. Ia să vedem, zice Mirela Gruiță: ‘’Își spun așa pentru că se întâlnesc în fiecare marți la PUB Universitate ( Trocadero). Mie mi se pare că de fapt ei vin de pe altă planetă. Îmi plac oamenii care au un hobby, o pasiune, o scrânteală și care vor să o împărtășească cu cei asemenea lor. Marțienii mei ( le spun așa pt. că m-au acceptat să le stric poza (?!)) se întâlnesc în fiecare marți la PUB Universității, mângâie viniluri vechi cu muzica tinereții lor : jazz, blues, rock, privesc pentru a mia oară albume în care coperțile vinilurilor au patina timpului și pe care numai media lor de vârstă, 60 le mai rețin. Unii au fost buni instrumentiști și au cântat în formații cunoscute atunci, anii 70, alții sunt ,,tobă de muzică,, și se hrănesc cu ritmurile unor formații care au recreat concepția despre muzică și ce e mai important este că acești oameni se bucură: se bucură că se întâlnesc și vorbesc o limbă comună , se bucură pentru că mai au memoria acelor vremuri, și pentru că viața trăită chiar marțea pentru ei e frumoasă. Nu le știu numele, îmi place doar să îi privesc pentru că ei chiar vin de pe altă planetă : Planeta muzicii născută din sărăcie, izolare, drog, revoltă, proteste, din nevoia de iubire, planeta muzicii care a schimbat lumea pentru că a fost muzica adevărului’’. Pentru că The PUB nu se mișcă singur, trebuie să pomenim o parte din echipa care face ca lucrurile minunate de aici să se întâmple seară de seară, zi de zi, săptămână de săptămână: 1. Radu Gorgu, manager, 2 Ruxia Sandru, PR, 3 Radu Lupașcu, event manager, 4 Viorel Marinache, MC și 5 Mihai Croco Manea, manager production. Vezi foto numerotate.
A’ma ce să zic? Suntem în 2023 și cum cișmeaua de la Universitate nu mai există noi, consumatorii de muzică, cultură, bere, Brezoi sau Sighișoara, ne întâlnim la The PUB. ‘’Noi’’ suntem Radu Birișteică, l-am numit primul pentru că el are întodeauna cei 16 lei de deschidere, Cornel Stranschi, Cornel Stănciulescu, ajung doi, Mircea Ice Man, Relu Călin, Valentin Vasilescu, Rita Stoica, Gigi Ghinea, Ioan Big, Mirela Gruiță, un avocat, poate doi, un nene bărbos, o doamnă albă la păr, Denis Dinulescu și mulți, mulți alții. Ne adunăm, aruncăm vorbe pe masă: J.J. Cale, Hanno, King Crimson, Grateful Dead, Morrison, Springsteen, Dylan, Zan, Scarlett, Olly of Queen, Porcupine, Peter Babriel, Marcian Petrescu, Beth Hart, Tom Jones și ne bucurăm tare mult când suntem împreună. Pentru că vorba proverbului: ‘’Numai împreună avem mai mult de 16 lei’’. DENIS DINULESCU.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lăsați răspuns aici: