11 noiembrie 2021

Hăis și cea într-un consiliu local suedez

 Într-o țară, să zicem Suedia, într-un oraș, să zicem al treilea ca mărime din țară, au ieșit partidele cu propuneri de buget pentru anul douăzeci-douăjdoi. Am puricat propunerile partidelor considerate de extremă (ăia și ăilalți), ca să văd și eu la ca visează aleșii pe banii (și ai) mei.

Unii vor ca asistența socială să fie micșorată, iar asistații să fie obligați să accepte locurile de muncă propuse. ba chiar să se mute unde se agață harta în cui sau peste graniță, la Copenhaga. Nou aterizații să fie expediați în alte comune și să locuiască în caravane sau pe vapoare. S-a putut acum 30 de ani, acum de ce să nu se poată? Să se înființeze un centru de retrimitere în țara de origine a persoanelor care nu au o situație stabilă în Suedia. Centrul de informare pentru Rromi să se închidă și să vină baaaaniii, să vină baaaaaniii la buget. Să se mai taie din posturile de PR-iști: prea sunt 140 într-un oraș de 350 000 de locuitori. Să se aloce 300 de milioane de coroane (împărțiți la 2 și vă iese suma-n lei) pentru măsuri de securitate, adicătelea vreo 50-60 de agenți de ordine care să patruleze pe străzi.

Ceilalți vor taxe de mediu pentru mașinile care circulă în oraș și interzicerea autovehiculelor în jurul școlilor. Să se înființeze cel puțin un parc comestibil, adică înzestrat cu arbuști și copaci fructiferi. Să se producă pe plan local mai multă mâncare, mai ales pe bază de plante. Funcționarii publici să aibă ziua de lucru de 6 ore, cu același salariu, mai ales cei din mediul medical. Să se angajeze câteva mii în plus în grădinițe, școli, spitale și instituțiile de asistență socială. Să se introducă pregătire de autoapărare feministă în școli, pentru toate fetele și persoanele nonbinare și trans, iar băieților să li se propună pedagogie de gen. Consilierii locali să aibă salariile mult mai mici. La ei în partid sunt două persoane care împart un post de consilier local, deci și salariul, și se descurcă bine mersi. Și cireașa de pe tort: să crească impozitul cu o coroană (=50 de bani) la fiecare 100 de coroane câștigate (=50 de lei). Ar fi un plus de vreo 751 de milioane de coroane la buget (împărțiți la 2 și vă iese suma-n lei). 

Care or fi partidele alea? Din păcate sau din fericire, după preferințe, ele prestează în opoziție. Numai că partidul care trage spre dreapta are mai multe guri, deci voturi în consiliu, deci posibilități sporite de negociere. Stați cu ochii lipiți de Călimară ca să vedeți ce s-a ales de și dintre propunerile astea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lăsați răspuns aici: