15 noiembrie 2021

CHIT ȘI DUBLU de IOANA CRĂCIUNESCU, lansare de carte la Bulbucata, 14 nov, 2021

Într-o seară de prin 1978 prietenul meu Ion Drăgănoiu, poet de excepție, m-a sunat și m-a-ntrebat dacă poa’ să vină pe la mine cu o gagică mișto. Și a venit cu Ioana Crăciunescu, actriță la Nottara. Era frumoasă, ceva aparte adică nu era Sofia Loren dacă vreți, subțire, în niște bolțari albi cu dungi nerge, cu o caschetă de general de brigadă din ăla care știe ce face, care știe că are umor, care știe pe unde umblă și știe cu ce se mănâncă literatura de calitate, altfel nu umbla cu Ion, așa, și fata asta s-a așezat pe podea cu spatele lipt de peretele dinspre baie. Și-a scos bolțarii și era-ntro fustă cumva, și-a scos uniforma de general și avea o bluză neagră. Drăgănoiu m-a bătut la cap să citesc ceva. Aveam o proză cu un trenuleț electric.
Era doar prilejul, aveam să-mi dau seama, ca să încălzim atmosfera pentru poezia Ioanei. Și ne-a zis câteva poeme din apropiata apariție a Supei de Ceapă. Mai eram câțiva, am rămas stană. Așa ceva nu mai auzisem. S-a așternut liniștea, că adică ce să mai zici? N-am zis nimic și am băut vodcă. Drăgănoiu s-a dus după parizer la Unic. Ăsta a fost meniul serii: Parizer, poezie, vodcă și un vinil al unei trupe celebre pe atunci Grandfunk Railroad. Au trecut de atunci aproape 50 de ani și iată că la Bulbucata, duminică 14 noiembrie 2021, de ziua Ioanei, s-a lansat volumul semnat de ea Chit și Dublu, apărut prin grija prietenilor Țărmure și Sebastian. Eram la piscina din Bulbucata, Mircea Florian, Ioan Mureșan, io, alții vreo 50 veniți special din București, în costume de baie, cu țuica sub nas și alte alea. S-a citit și s-au dat autografe, a urmat ciorbă de varză și iepure nu știu cum.
Mărturisesc, nu fără un sentiment de stânjeneală, că în generația mea, probabil, opera Ioanei Crăciunescu este prea puțin cunoscută. Desigur nu și numele acestei poete și actrițe remarcabile, triste, inteligente, ironică, erotică, posesoarea unui sarcasm înțelegător și ai unor bolțari pe măsură, talentate și unică în poezia română. Poezia Ioanei Crăciunescu este receptivă la umbre și siluete în mișcare placate peste fundamentul iubirii pentru oameni. O lume vie, neliniștită, sufocantă ca-n pânzele lui De Chirico. Volumul Chit și Dublu este un volum despre noi prietenii ei, despre ea prietena noastră, despre bolțarii și uniforma din anii ‘70 și așa mai departe. Apoi, după lansare, tămbălău la curte. Cu filme, cântece Florian, tort, o rață și alte animale. Mișto.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lăsați răspuns aici: