26 februarie 2021
INTERVIU, MIRELA GRUIȚĂ, producător TV: Ham, ham, latră câini-n Giurgiu!
Câinii din Giurgiu pun orașul în mișcare de cu dimineață: Sunt rămași aici din timpul Imperiului Otoman și au treabă serioasă: se duc în piață, rod Podul Prieteniei, fură basmale de la magazinul chinezesc, iar noi, eu și dna Mirela Gruiță vorbim:
1. Ați scris o carte despre sufletul lucrurilor. Obiectelor. Un creion este un obiect, are un suflet, susțineți. El scrie chiar și când nu-l vede nimeni. De-asta sunt plini pereții clădirilor în orașul dvs de tot felul de inscripții mobilizatoare: Avem basmale sau Ouă proaspete. Cum v-a venit ideea? N-a scris nimeni așa ceva. De exemplu: sufletul mingiei de fotbal. Se poate face un film.
Răspuns : Ideea mi-a venit scriind un scenariu pentru un film despre o minge de fotbal.
2. Orașul dvs, Giurgiu, n-are niciun monument istoric. Poate doar Turnul cu cafenea din centru. Ca să fie o atracție, Turnul ar trebui să fie înclinat ca cel din Pisa. Să treacă cei de pe croaziere pe Dunăre și să zică: Uite, am ajuns la Pisa. Ce aproape e! Cam ce buget ar trebui Giurgiului să încline Turnul actual, pentru a fi ca cel italian și să fie numit Turnul Chindiei din Târgoviște?
Răspuns : Buget?! Cam tot atât cât le-a trebuit celor din Târgoviște să construiască Turnul Chindiei care e copiat după Turnul din Giurgiu care, la rândul lui, e copie perfectă a celui din Pisa, care a fost și el copiat după Turnul Babel.
3. Teatrul din orașul dvs, inutil din punct de vedere cultural, ar trebui să producă un balet clasic la modă pe Broadway: mii de LGTB-iști negri, albaștri, roz sau maro cer mărirea salariilor. E un conflict interesant, actual, care s-ar preta și urbei dvs nu știm de ce.
Răspuns : Nici eu nu știu de ce, dar și la Giurgiu teatrul s-a mutat în stradă și spre bucuria localnicilor actorii sunt de culori diferite prinși într-o horă neaoșă românească care, dacă doriți, se poate numi ,,balet,, întrucât mișcările LGTB-iștilor sunt pline de poante.
4. Aveți mulți scriitori locali. Buni, răi, ca oriunde. Se poate bea un vin la casele lor memoriale din județ? Dacă există.
Răspuns : Da, se poate bea vin la casele memoriale dacă acestea au fost prevăzute în curte cu viță de vie. Vizitatorii ar culege via, ar stoarce strugurii,ar vinde vinul și cu banii luați pe vin ar înființa case memoriale.
5. S-a scris multă literatură în zonă. De unde-și procurau hârtia scriitorii? O aduceau turcii pe Dunăre? Venea de la Brăila? Nu există izvoare în sesnul ăsta și trebuie făcută puțină ordine.
Răspuns : Hârtia provenea de la Ruse. Când îngheța Dunărea scriitorii giurgiuveni patinau până la Ruse, cumpărau cărți în limba slavonă, ștergeau paginile și scriau în limba română, unii chiar nu se mai oboseau să șteargă paginile cărților, își scriau pur și simplu numele pe copertă.
6. Dacă, printr-un efort guvernamental, Sinaia s-ar muta lângă Giurgiu, ce credeți, turiștii ar schia sau ar mânca pește?
Răspuns : Turiștii ar schia și s-ar duce la Ruse să mănânce pește.
7. Vă mulțumesc!!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Lăsați răspuns aici: