06 mai 2015

Realitatea Românească 2

Domnul Ninel Simferopol din sat Poşta, judeţ Giurgiu, ştia că sosise vremea să se lase de fotbal. Avea 82 de ani, nouă copii nu prea harnici şi cinşpe nepoţi îngrozitor de proşti, cu care nu se juca, nici plimba vreodată. De neveste noi ce să spunem, dacă el nu vorbea niciodată? Aşa că într-o după amiază luă un volum gros editat de toate guvernările române din 89 până acum, în 2015, numit Pariul cu Agricultura, cu intenţia de a-l studia şi a pune în aplicare pe petecul lui de curte ideile îmbogăţirii prin cultivarea pământului.

La prima pagină scria: Se cultivă pe suprafeţe mari legume viabile, vandabile, gustoase cum ar fi roşiile, care aduc un câştig de 500% pe metru pătrat. Asta îi convenea dlui Ninel: cultivi o roşie şi scoţi cinci sute. Aşa că cultivă roşii pe şase sute de metri pătraţi din mia pe care o avea curtea lui situată la marginea unei păduri în care veneau şi acum zmeii s-o caute pe Frumoasa din Pădurea Adormită.

Recolta fu uriaşă. Domnul Ninel o încărcă în Merţanul luat din banii pe care-i câştigase ca fotbalist profesionist şi se duse cu roşiile la aprozarul din satul lui. Gestionarul nu i le luă zicând că el le vinde pe ale primarului chiar dacă sunt mai scofâlcite, mai negre şi sunt de fapt prune. Îl sfătui să se ducă la un mall din Pantelimon.

La Corra i se ceru doi lei la kil doar ca să i le bage în depozit, încă cinci lei ca să fie scoase la vânzare, şi o taxă în avans de opt lei la fiecare kil vândut. La Carrefour i le vindeau şi-i trimiteau ei banii. Sau îi dădeau telefon să vină să şi-i ia. La Metro fu arestat pe motiv că cu roşiile lui vrea să destabilizeze roşiile din Turcia aduse de senatorul cutare. La Obor i se spuse să-şi bage minţile-n cap iar la fabrica de suc de roşii şi bulion din Feteşti i se spuse că anul ăsta fac suc de roşii şi bulion din cartofi, că sunt mai ieftini ca niciodată.

Domnul Ninel Simferopol se întoarse acasă. Aruncă cât colo volumul şi-l sună pe antrenorul lui de fotbal de la echipa locală. În acel an, echipa Fotbal Club Poşta ieşi campioană naţională iar în Champions League îi bătu pe Bayern, Real Madrid şi FC Barcelona cucerind trofeul.

Denis

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lăsați răspuns aici: