30 iunie 2019

ROMA ARMEE, Armata Romă, premieră la TNB


Foto, TNB

Câteva informaţii, că p-ormă uităm: Spectacolul de teatru ROMA ARMEE, Armata Romă, a avut premiera mondială pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti. Spectacol realizat după o idee a Sandrei şi Simonidei Selimovici. Regia Yael Ronen, scenografia, excelentă, Heike Schuppelius. Spectacol realizat de Teatrul Maxim Gorki din Berlin.


Armata Romă este de fapt, pe scenă, un grup de opt romi de prin toate ţările Europei: Germania, Ungaria, România, Turcia, Spania, deci aproape un pluton. Plutonul de romi, colorat, viu, în continuă mişcare, cântând în mijlocul unei scenografii cu care seamănă perfect, vine în faţa publicului cu un manifest care trebuie neapărat să atragă atenţia. Acum în prag de 2020. Manifestul aminteşte tot ce s-a întâmplat cu romii de la stabilirea, să zicem, în România şi-n toată Europa. Poporului de romi i s-au vândut copiii, i s-au violat femeile, i s-a furat demnitatea. Ţiganul a fost deportat, a fost pus în capul listei de hoţi ai continentului, a fost ţinut în lipsă de educaţie, oprimat, batjocorit. Însă romii au supravieţuit şi s-au adaptat unei ţări sau alteia.



Manifestul Armatei Rome este vehement, melodiile sunt în aceeaşi notă, fiecare secvenţă are o formă grafică de senzaţie iar actorii sunt foarte, foarte buni. Urmează sevenţa cu scrisorile către mama, apoi povestea unor întâmplări sinistre din viaţa romilor şi apelul către toate grupurile de romi ale lumii la unitate. Unitate care se află chiar în faţa noastră, pe scenă.
Câteva scene ale piesei entuziasmează: scena focului, cu grafica de pe spate, scena luptei pentru demnitate şi unitate, când Roma Armee chiar trage cu puşca şi aşa mai departe.


Un spectacol bun, electrizant, modern. Spectacol care se înscrie în politica TNB de a prezenta şi contemporaneitatea lumii în care trăim. După gustul nostru, ROMA ARMEE este ceva mai bun decât CLASS, dar denotă preocuparea TNB de a ataca problemele sociale ale secolului 21, şi de a le pensiona pe cele trei surori că tot creşte punctul de pensie, şi de a arăta cum vişinile sunt atacate de grauri.


Şi la final, actorii acestui minunat spectacol: Mehmet Ateşci, Hamze Bytyci, Mihaela Drăgan, Ryah May Knight, Lindy Larsson, Orit Nahmiaci, Sandra Selimovici şi Simonida Selimovici.

Denis Dinulescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lăsați răspuns aici: