16 mai 2017

Guvernul din umbră și Cannes 70

În Cișmigiu, sub copacul ăla uriaș de la capătul podului, ceva castan, banan sau cireș ce-o fi, sub umbra lui deasă stau niște oameni. Greu vizibili, pentru că frunzele castanului sau cireșului le astupă fețele, buzunarele, gradele, coafurile nasoale, pantofii cu găurele de milițieni, pantofii cu tocuri din anii 50 ai societății civile, creioanele cu care scriu în media, aparatele cu care fac foto numai și numai cum se învață la școala de la Băneasa, caietele de meditații la fizică și multe, multe altele. Te apropii ușor și, așa din umbră, vezi că se arată un nou guvern. Pe petlițele multora scrie USR. Este guvernul din umbră al lui Nicușor Dan. Care acum, sub copac, vorbește de viitorul României, stabilind un baban program economic. Spicuim din ce-am înțeles, pentru că umbra nu ne dădea voie să auzim ca lumea: Să facem mai multe maratoane în București ca să batem recordul grecului ăluia de la Maraton, să facem o barcă mare pe Dâmbovița ca să înlocuim traficul ăsta blestemat, să ducem pensionarii la Russe cum făcea Onțanu și nu era rău și să îmbunătățim dezinformarea din media, pentru că o bună manipulare și o bună dezinformare îți aduc voturi. Atât am reținut, dar poate că sub coroana fagului sau portocalului ăluia din Cișmigiu va intra odată și odată soarele și-o să putem vedea guvernul ăsta nou la față. C-o să fie mișto.

Ediție aniversară la Festivalul de Film de la Cannes 2017, ediția cu numărul 70. Și niciun film românesc, că nici nu zici că festivalul începe pe 17 mai, adică mâine. Eram obișnuiți en avant pe media noastră cu materiale despre filmele românești care vor da lovitura la Cannes. Apărea Irina Margareta Nistor, cea care traducea înainte de 89 toate filmele fără să știe nimeni, deci apărea și băga tare despre un scurt, lung, sau docu românești. Că ce deștept e regizorul, că cum halește el film pe pâine, că ce sâmburi cultivă, că ce gagică. Apoi media făcea reportaje din platourile în care se învârteau toți marii actori români de jucau în producțiile cu pricina. Apoi covorul roșu. Nu știm ce țoală. Nu știm ce vorbe, nu știm ce și cum și alte alea. Acum nimic. În media nici nu s-a spus că începe Cannes 70 mâine. Că n-avem niciun film selecționat nici în gala mare, nici în certainul mic, nici la scurte, nici la polo pe apă, nici la balet, nici, nici. Oare de ce? Nu s-au făcut filme? Ba s-au făcut, dar juriile conduse de Pedro Almodovar, secția mare, și Uma Thurman, Certain Regard, n-au socotit cu cale să aleagă ceva din ținutul Carpaților. Oare ai noștri au trimis ceva? N-o să aflăm niciodată. S-a terminat talentul noului val? Iar n-o să aflăm niciodată, ci vom vedea în următoarele producții. Atât a avut de spus noul val? Poate că da, de asta suntem siguri. A fost vorba, până acum, de câteva experiențe personale pe care le-au pus pe ecran și atâta tot. Mai departe nu te mai ajută școala, ci viața.

Hagi, marele, celebrul Gică Hagi a luat Campionatul de Fotbal al României cu Viitorul Cța. Noi credem că l-a luat cu aranjamente, cu dedesubturi, cu stele pe umeri așa cum se fac toate în țara noastră dragă. Și că supărările lui Becali sunt de hohă. Ziceam și noi.

Denis

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lăsați răspuns aici: