09 decembrie 2015

DNA-ul italian

Singurul discurs coerent care răzbate de la noul guvern de când s-a instalat este al vicepremierului Vasile Dâncu: Avem creștere economică cu care ne împăunăm în statistici, dar este creștere economică fără dezvoltare. Adică treaba ar veni cam așa: Fabrica de cărămizi raportează mai multe milioane la hectar. Cărămizile nu le cumpără nimeni, pentru că importatorii români de cărămizi aprovizionează șantierele cu material din alte părți europene. Da, dar cărămizile românești sunt mai ieftine. Da, dar construcțiile scad. Da, dar nu se dau credite, ba s-a mai aprobat și chestia cu casele la bancă, astfel băncile devenind un mare stăpân pasiv peste niște clădiri cu care nu face nimic. Și atunci? Cum spargem cercul? Păi, nu-l spargem, rămânem cu statistica, ca cea de pe vremuri când aveam mai multe găini la hectar și cu asta basta, că n-avea nimeni curajul să-ntrebe nici unde sunt găinile, nici de ce, și nici cine are nevoie de statistici dacă găinile nu circulau și din cauza asta alte unități industriale erau pe scădere, ba chiar dădeau faliment. S-a înțeles ceva? Bun.

Și în Italia prin anii 60 ai secolului trecut a venit DNA-ul și a arestat jumate de peninsulă. DNA-ul lor, ca și al nostru, era silit de americani să facă treabă. Și uite așa Italia, vreo 30 de ani, a tot fost arestată până când americanii văzând că corupția a scăzut au spus STOP, gata, Italia e curată. În tot acest timp, structural nimeni n-a deranjat sistemul, el a expandat în anii noștri mai dihai, că acum aceeași americani se iau cu mâinile de cap și nu știu ce să facă. Prima măsură pe care au luat-o, care credeți că a fost? Confiscarea averilor. Parcă seamănă cu "la noi".

David Cameron la București, azi 9 decembrie, 2015. Va discuta câteva minute cu premierul Dacian Cioloș, după care valea, că are treabă prin Europa. Despre ce discută? Am aflat pe surse: Dacă România tot nu poate face autostrăzi, atunci să se introducă circulația pe stânga. Vă dăm noi oameni, vă dăm echipament. Și uite-așa s-a mai pus de-o afacere româno engleză, care se va concretiza și printr-un festival de film românesc la Londra unde vor rula filmele Aferim 1, Aferim 2 și Aferim 3 cu specificația că în seria 3 joacă și Ion Dolănescu.

Dimineață, azi 9 decembrie, am avut o surpriză. La ușă ne-a sunat Peștișorul de Aur. L-am recunoscut după solzii de aur și după coroana fabuloasă de peștișor de aur. Avea în mână o servietă diplomat. A intrat în casă și ne-a spus: Vreau, adică trebuie să-i iau un interviu doamnei Tina Cumva. Am fost de acord. A scos un reportofon, s-a așezat ușor pe marginea televizorului și a întrebat: Ce mai faceți, doamna Tina Cumva? La care doamna Tina Cumva a răspuns: Bine. Peștișorul a strâns mulțumit și a plecat, nu înainte de a ne îndeplini trei dorințe. Nu spun care.

Denis

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lăsați răspuns aici: