22 decembrie 2022

DESPRE ASEDIUL VIENEI, WC-UL DIN FUNDUL CURȚII ȘI REVOLUȚIA DIN 1989

În zorii secolului 16, 1529, turcii au strâns o mare oștire și au purces prin Europa spre Viena. În avangarda marii oștiri erau zece mii de spahii care făceau renumitele tranșee pentru nevoile fizice ale armatei: căcarea și restul. A fost momentul de glorie al poporului român care după ce și-a dezgolit pieptul pentru a ține spaima otomană departe de continent a inventat wc-ul din fundul curții. De acum, pentru viitoarele invazii belicoase ale oricărui stat, soldații erau echipați cu wc-uri din fundul curții și s-a renunțat defintiv la săparea greoaie și costisitoare a șanțurilor. Vezi 1941, invazia germană în URSS, 2022 invazia rusă în Ucraina. Poporul român câștigase de două ori: oprise armata otomană la porțile Europei și făcuse o mare afacere cu wc-urile din fundul curții în care era mare expert. Dezvoltând afacerea pe plan local, în Carpați, poporul român s-a apucat, stand pe wc-ul din fundul curții, să dizidească.
Dizideală care a ținut până azi, 2022, și cine mai știe. În timpul acestei dizideli, dizideală e derivat de la dizidență, deci în timpul dizidelii poporul român a scris nenumărate opera literare pe care le ținea în sertarele de pe fundul fosei. Era o literatură îndrăzneață care ataca uriașele probleme ale omenirii: fabricarea sfeclei de zahăr, depănușarea securității și scrisoarea celor 6. Așa i-a găsit rușii, sec 17, pe români: stând în fundul curții, citind și cântând diverse tradiții locale, cum ar fi: hora în ziua de salariu, fotbalul de performanță precum și turnarea vecinilor cu soții babane. Rușii au făcut Regulamentul Organic, că românii erau ocupați cu wc-ul și și-au însușit, de ce nu, această minunată descoperire. Au adoptat wc-ul, l-au perfecționat, dacă putem spune așa. Anii au trecut anii, cu sutele, și la apusul anului 1989, mai précis în decembrie, românii crăpau de frig pe wc-ul din fundul curții dar erau mulțumiți.
Aveau lemne, teve alb negru, mălai, cârnați, Dacia 1300, neveste urâte și ceva dizidenți colaboratori ai unei instituții de binefacere. Când au auzit că Ceaușescu le mai dă 100 de lei la salariu, s-au sculat cu toții de pe wc și s-au dus sub balcon să-l aclame. Apoi s-au întors liniștiți pe wc-ul lor. Poporul n-a trecut pe la Inter, e vrăjeală. A fost momentul în care dizidenții au murit de necaz. A trebuit să intervină ei pentru ca dictatorul să dispară. Și a dispărut iar lucrurile pentru poporul român au reintrat în normal: stă la coadă cu orele pe DN1, halește mâncare stricată pe oriunde se duce, este mințit de toată media dar el e mulțumit. Are el wc-ul lui în fundul curții? I-l poate lua cineva? Nu. Acum când vorbim, stând el pe un capac de wc cu luminițe adus din Turcia, poporul român se întreabă dacă chiar are nevoie de bunăstare. Că uite, Ciucă îi dă 10%. Păi, ce să facă el cu 10%? Doar să se șteargă la cur.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lăsați răspuns aici: