30 ianuarie 2018

Bazaconii

Cezar este prof de mate în satul Râpaș, Simeria. Merge în fiecare dimineață cu calul circa trei kilometri printr-o pădure de-o frumusețe rară cu viespi, veverițe, baloane colorate, soacre alungate de acasă, zâne și sirene, pentru că drumul asfaltat până la școală este impracticabil. În dimineața asta Cezar este îngândurat. N-are timp de frumusețile naturii. Se gândește că trece vremea și n-a inventat și el o teoremă acolo cum făcuseră Pitagora, Einstein sau Arhimede. Și era grav, pentru că se gândea tot timpul la ce vor spune nepoții în situația asta. Într-o poiană, numită Poiana de Sticlă, pentru că era plină de sticle goale care mai de care mai vesele și binevoitoare, deci în Poiana de Sticlă îl aștepta Ileana Cosânzeana. Cezare, zise Ileana care avea o fustă atât de scurtă pe ea că proful de mate începu să sughiță, Cezare, dragă, nu mă pricep la radicale. Vrei să mă lămurești? Fata scosase din sân un radical, era, se pare, din trei, și i-l întinse. Aluzia era clară, așa că Cezar descălecă, scoase șaua și o propti pe Ileana în ea. Făcură opt copii, doi așa și așa, trei așa și așa, iar trei zdraveni care fugiră la Simeria să facă Republică. Cezar fu numit la depozitul de sticle goale al noii formațiuni statale și aici își desăvârși cariera de inventator. Era mulțumit.

Rețetă antiinsomnie: se taie câteva felii de lămâie și se pun noaptea pe noptiera de la capul patului. Și gata, dormi nedezvelit, ca un prunc, ca nu știm cine. Ne-am dat seama sstfel că lămâile dacă provoacă un somn atât de cumplitt ele nici nu pot fi culese că băieții ăia care le culeg ar adormi istantaneu și atunci țări ca Grecia și Turcia mari exportatoare vor da faliment dacă nu le spunem rețeta noastră și uite-așa Turcia n-ar mai fi primită în Uniunea Europeană iar muncitorii turci ar veni să se angajeze la autostrăzile din România dar ce te faci cu cei care fură lămâi inconștienții de ei pentru că sunt prinși instant dat fiind că dorm tot timpul și noi românii la Eurovision l-am putea trimite pe Trăistaru dormind că cântă mai bine iar cuplurile tinere în loc să facă copii să zicem câte doi ca să nu se depopuleze România deci cuplurile tinere ar dormi toată ziua din cauza lămâlor de contrabandă care ar apărea de-a lungul Dâmboviței care s-ar numi în viitor Drumul Lămâii și s-ar schimba și Constituția României punându-se accent pe lămâie adică un alineat unic Românul are dreptul la o lămâie așa.

Nu ne uităm la televizor de o lună. Nu-i groaznic. Avem timp astfel să citim Bolano, Voneger, Kadare. Avem timp să ne croșetăm un recipient de zece litri din ațică verde în care să ne facem piftie. Mai avem timp să vedem Darkest Hour, vecinii urinând la roata mașinii noastre, și pe băieții de la magazin descărcând, nu vă putem spune cum, lăzile de pâine. Lipsește totuși cineva. Lipsește Ciuvică.

D.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lăsați răspuns aici: