06 aprilie 2011

Eliberatorii

Vad ce se-ntimpla pe Coasta de Fildes si ma-ntreb: o fi bine, o fi rau sa fii stat african azi? Sa vina francezu', pardon, ONU peste tine ca sa te elibereze? O fi bine sa fii stat oriental in plina revolutie araba si sa vina marile puteri sa-l puna pe fuga pe dictatorul multiubit? Nimic nu se face degeaba, si-odata o armata intrata pe un teritoriu, iese cam greu si sub conditii. Libertatea ti-o obtii dindu-le lor libertatea de a pune stapinire pe tara ta. O fi bine, o fi rau...?

6 comentarii:

  1. Nu sunt la curent cu ceea ce se intampla in Coasta de Fildes. Execusez moi!
    Dara fata de Libia zic: o fi fost bine ca romanii ajutati (desi nu recunosc...) din plin de niste preteni l-au alungat pe Ceausescu?!

    RăspundețiȘtergere
  2. Oamenii din tarile acelea nu sunt liberi, cel putin nu in acceptiune occidentala. Cand ai de ales dintre rau si mai putin rau, cred ca aleg cea de-a II-a varianta. Dar cum spui tu, nici nu stii cum sa privesti problema.

    RăspundețiȘtergere
  3. Constantin: discutia asta e lunga si dureroasa! Ceausescu trebuia rasturant de la putere. cum s-a facut si ce s-a ales de Romania dupa matrasirea lui, e alta poveste...

    RăspundețiȘtergere
  4. Countess: e delicat. nimic nu se obtine pe degeaba, exista intotdeauna un revers al medaliei. din pacate nu este vizibil sub toate aspectele.

    RăspundețiȘtergere
  5. Africa este in principiu un continent tribal. Si probabil ca trebuia lasat (continentul) sa traiasca sa, dupa regulile lui. Insa, cum eurpoenii si alte natii vor mai mult, cineva trebuia sa mearga si acolo sa ii fure si sa ii domine cum puteau mai bine. Din nefericire, atat africanii cat si restul natiilor trag ponoasele jafului care este in curs de desfasurare.
    Europenii cica s-au imbogatit (dar cum easy-come e si easy-go), africanii au ajuns in tari cu o cultura care nu le este compatibila, dar trebuie sa ii acceptam, razboaiele interne africane ii macina si ii decimeaza...
    Asa am patit si noi, rumanii cu tiganii. Ne-au fost buni cand erau sclavi, acum trebuie sa ii acceptam, chiar deca nu ni se mai par buni deloc si ne fac de cacao peste tot...
    Aiaie...

    RăspundețiȘtergere
  6. ce sa-i faci daca noi, astia civilizatii si colonializatorii de europeni vrem si globalizare?? ca formele de exploatare evolueaza si ele. si vorba ta, ni i-am pus in cap, tre'sa-i acceptam pe toti, mai ales ca au dreptul sa ne intre in casa prin usa din fata!

    RăspundețiȘtergere

Lăsați răspuns aici: