Generalul își spală rufele la mașina cu aburi. Invenția lui. Pe o parte intră cămășile sau alte rufe omenești, pe alta lemnele. La mijloc un foc. Generalul spală și cântă, Goodbye ruby tuesday, o melodie pe care a auzit-o el după bătălia de la Verdun la care a visat că a participat. Cu tricolorul și sabia atacase cu mâna goală o tranșee inamică. Când l-au văzut, dușmanii au rupt-o la fugă, generalul după ei. Așa au ajuns pe Neajlov, unde generalului i-a plăcut și și-a făcut casă. Una mare, cu vedere la râu. Cu pești în râu. Cu valuri, cu răcoare. Iar în curte și-a plantat pruni. Așa că după bătălie și-a invitat dușmanii la o țuică de vreo 40 de grade. Așa s-a semnat și pacea, în valuri de alcool, cu mici, cu bere, cu alte alimente din partea locului cum ar fi pufuleți.
Florica toca ceapă în bucătărie. Pentru salata de vinete. Îl auzi pe general cântând, auzea până și trosnetul aburului la superlativ, așa că zise și ea continuarea: who could hang in name on you, și toca și toca. Auzise melodia când era cu fetele la râu. Atunci trecu pe Neajlov un submarina alb cu galben de proveniență bulgară și la difuzoarele lui era Rolling Stones. I-a plăcut melodia, a ținut-o minte. Se uita acum peste gard în curtea generalului. La mașina lui de spălat cu aburi. Ingenioasă. Simțea un fel de sentiment, nu era prea clar, dar îi era drag să privească ditamai bărbatul storcând un cearceaf de plapumă. Îl strigă: generale, ce faci?
Prima lor excursie în străinătate a fost la Russe. Și-au cumpărat de la Metro halva, s-au așezat pe malul Dunării și au privit peștii care treceau. Unii roșii, foarte mari, alții cu ochelari de scufundători ceea ce și erau. Cerul era neapărat albastru, baritonal și peste drum, la Giurgiu, cânta unul la nai. Moment de liniște, înălțător. Generalul profită și spuse: Florico, io te iubesc.
D.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Lăsați răspuns aici: