01 august 2015

O zi din viaţa unui macroprudenţial

Domnul Ion Forgivmi, cetăţean american de origine română, stabilit la ordin în România, este macroprudenţial în noua echipă a domnului Mugur Isărescu. Ca el mai sunt încă opt.

E cinci dimineaţă şi dl Forgivmi se scoală. Pune mâna pe nevasta de lângă el, dar femeia are, ca toate nevestele din lume, migrenă. Nu-i nimic, rezolvă la birou, unde sunt câteva secretare poloneze nambăr oan. În bucătărie citeşte instrucţiunile de serviciu. Trebuie să constate nereguli în administrarea banilor, în activitatea parlamentului, în industria românească, în transporturi, în piscicultură şi să reporteze guvernului. Atât, doar să raporteze. Rapoartele lui n-au putere de lege, de nimic. Sunt doar sugestii.

Colegii lui sunt trişti. Şi nevestele lor au migrene, iar secretarele poloneze sunt azi în grevă. Şi cafeaua n-are zahăr. Şi la radio este aceeaşi melodie cu Holograf. Cum să-ncepi ziua? Dl Forgivmi cere imediat un sandviş cu salam şi usturoi. La bufet au salam, usturoi nu. Atunci se face primul raport. De fapt un raport sugestie: În lupta contra corupţiei usturoiul are un rol important, identificat încă din timpul lui Tudor Vladimirescu. Referirile istorice, ştie sigur dl Forgivmi, îi fac pe români să creadă chestia cu usturoiul şi atunci producţia de usturoi chinezesc va creşte, pentru că românesc nu se mai cultivă de mult. Dl Forgivmi se suie în maşină şi se duce la fabrica de usturoi. Aici e închis din cauza mirosului. Doar câţiva lucrători sunt prezenţi într-o nacelă suspendată la 50 de metri şi-şi fac vânt cu evantaiele din cauza aceluiaşi miros. Dl Forgivmi nu renunţă, scoate un reportofon şi întreabă: când daţi drumul la producţie. Răspunsul nu se aude şi atunci dl Forgivmi scrie aşa în raportul sugestie pe care-l face în maşină: Balonul cu heliu de la fabrica de usturoi are o nacelă de şase mii de litri, cu ea se pot transporta zece tone de usturoi de la fabricile care lucrează în timp ce asta este închisă din cauza mirosului.

Simţind că a dat o recomandare bună pe ziua de azi guvernului României, dl Forgivmi se duce acasă. O casă înaltă cu două etaje, o casă de macroprudenţial. De cum a intrat a simţit în aer migrenele soţiei, câinelui şi pisicii. Ia-u dat lacrimile.

Denis

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lăsați răspuns aici: