29 noiembrie 2013

Interviu pluzibil

Pe dl Ion Confucius l-am găsit cultivând orez în comuna Obedeni, judeţ Giurgiu. Datorită veseliei, privirilor şăgalnice şi a vreo două trei citate din Christina Aquilera şi Mihail Sadoveanu este asemuit cu marele filozof chinez Confucius. Datorită acestui fapt, Ion Confucius chiar se crede Confucius şi se poartă ca atare. Ne-a acordat interviul din postura de Confucius.

Călimara: Bună ziua, domnule Confucius. Intrăm direct în subiect, timpul şi Dumnezeu ştie mai ce nu ne lasă să zăbovim în Obedeni. Iată, deci, că au venit în sfârşit chinezii pe care i-au aşteptat românii încă din 1944.
Confucius: Da.
Călimara: Primul lucru pe care-l vor face va fi să înlocuiască agricultura tradiţională românească, vestită prin cartofi, ţuică de mere acre, prune, terenurile Elenei Udrea, porumb, soia şi sfeclă de sare cu orezul, adus acum din îndepărtata Chină.
Confucius: Da.
Călimara: Apoi, se vor implica în literatură. Cea română nu merge la export, nici măcar în ţară, şi atunci veţi aduce scriitori citadini, rurali, intelectuali, siderurgişti, hidroelectricieni care să explice scriind fenomenele din domenii.
Călimara: Va urma muzica. Compozitorii chinezi stabiliţi în Carpaţi nu vor mai avea versuri cu Pe Valea Prahovei, ci unele cu Pe Valea Beijingului, care au avantajul că Beijingul e mai mare ca Londra, da' românii încă nu emigrează în el.
Confucius: Da.
Călimara: Nu în ultimul rând animalele. Vă vor interesa porcii, vacile, veveriţele. Şi porumbeii probabil. Am auzit că în China oamenii sunt urmăriţi cu porumbei, nu ca la noi cu un ditai serviciu STS, de unde suntem ascultaţi şi urmăriţi pe telefoane, FaceBook, emailuri şi din maşini.
Confucius: Da.
Călimara: Să pomenim acum de autostrăzi. Vă veţi implica în infrastructuri pe toate direcţiile, Ploieşti, Hunedoara, Iaşi. Este un proiect de anvergură. Veţi proceda dând banii unor firme româneşti ca să le construiască, ştiut fiind că în acest fel banii dispar sau veţi veni cu companii chineze de infrastructură?
Confucius: Da.
Călimara: Şi o ultimă întrebare: Bruxellului şi Statelor Unite s-ar putea să nu le convină acapararea unei pieţe ca a României. Ce-aveţi de comentat?
Confucius: Nimic.
Călimara: Vă mulţumesc.

A consemnat Denis

3 comentarii:

  1. Denis, asta e de departe cel mai explorator interviu pe care l-am citit in ultimul deceniu. ce de intrebari incuietoare, ce de raspunsuri revelatoare!

    RăspundețiȘtergere
  2. A fost tare greu. Şi acum sunt transpirat. Şi acum sunt emoţionat. Şi acum şi aşa mai departe.

    RăspundețiȘtergere
  3. Uitasem: Ce-nseamnă şi interviurile astea.

    RăspundețiȘtergere

Lăsați răspuns aici: