06 februarie 2013

Si pe jos, si cu banii luati

Cam asa stau lucrurile aici în Suedia, în urbea Malmö: trierea deseurilor alimentare a devenit obligatorie. Tot cetateanul tre'sa-si arunce foile de ceapa, coaja de banana si cotorul de mar în punga de hîrtie prevazuta în acest scop. Punga este aruncata în tomberonul prevazut în acest scop. Pungile de hîrtie sînt gratuite, însa haleala si transportul gunoiului se platesc din buzunarul cetateanului. Ce se-ntîmpla cu resturile noastre alimentare? Ei bine, ele sînt prelucrate si transformate în biogaz care e consumat de autobuzele serviciului de transport public. Pentru a folosi acest serviciu trebuie sa platesti bilet. Biletul nu se cumpara din fund de la taxatoare, am mai spus si în alte rînduri, ci se cumpara o cartela care se încarca cu diverse sume de bani. Cartela noua costa cel putin 200 coroane sudeze, cam 23 euro, în functie de curs, dupa care o poti încarca si cu sume mai mici sau mai mari, dupa nevoi. Exista si abonamente lunare, mai avantajoase, desigur. Insa pentru un turist nu e ok deloc. Mai poti cumpara bilet cu telefonul mobil, trimitînd un sms la un anumit numar - care numar nu e afisat în autobuze. Dar - ca exista si aici un dar - trebuie sa ai abonament la telefonul mobil si sa te înscrii la un anumit serviciu, altfel nu poti cumpara nenorocitul ala de bilet. Se întelege, sper, cît de complicat e sa calatoresti cu autobuzul aici, mai ales daca esti strain si în trecere. 
Acum, ce citesc eu în ziarul Metro de azi? Ca o adolescenta de 13 ani a fost lasata în statie de soferul unui autobuz, într-o seara, pe la ora 22, pentru ca nu mai avea fata credit pe telefon. Nota bene: nu se mai poate achita la sofer contravaloarea unei calatorii, începînd cu 1 iunie 2011. Mi s-a întîmplat si mie o data sa fiu data afara din autobuz, pentru ca nu am reusit sa trimit sms-ul ala nenorocit, iar cartela de transport era neîncarcata. Eram însotita de copil, în carucior, dar asta nu l-a sensibilizat pe vigilentul PDG de autobuz. Si eram cu o statie înainte de gara, unde se gaseste un punct în care se pot încarca acele cartele de transport, Jojo kort pe limba bastinasilor. I-am zis lu' nea soferu': domnu', cobor la urmatoarea, pot sa încarc cartela acolo. Zît, mi s-a sugerat, jos acum.
Si atunci, cum naiba sa nu ma enervez? Le furnizez biogaz GRATIS, ba mai si platesc pentru aceasta operatie, platesc si "bilet" în avans (ca asta reprezinta, la urma urmei, încarcarea cartelei, un soi de credit ascuns) si nu gasesc întelegere la sofer? Mi se sugereaza ca nu sînt un bun cetatean ca nu reciclez deseurile, adica nu le furnizez lor materie prima gratis, pentru ce...? Ca sa platesc bilete din ce în ce mai scumpe? Si sa fiu lasata în statie? Ia sa se mai duca naibii cu ecologia care e profitabila numai pentru companii!

7 comentarii:

  1. There's only one conclusion, we need a revolution! ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, e naspa, mai ales pentru oamenii in trecere, da' macar e misto articolul tau :)
    In orice caz, cum spuneai de articolul din Metro, presa o sa mai scrie si cred ca o sa reactioneze si rezolve ei disfunctionalitatile.. ca doar Bacinchi nu e primar si la Malmo..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. am scris si pe feisbuc, varianta în suedeza. am primit un singur comentariu de la o amica iraniana care traieste pe aici. daca nu suedezii, macar presa sa rezolve ceva, cum spui si tu.

      Ștergere
  3. e clar, aveţi nevoie de un poliţai de la TF, din România, că ăla ştie cum stau mânărelile. Taadaaaaaaaaam,iată-mă-s !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. hai, dom'ne, încoace, de cînd te tot chem am si ragusit :p

      Ștergere

Lăsați răspuns aici: