04 februarie 2013

Bine ati venit în România!


Anunţ important pentru ţară: lăsaţi la o parte moartea clinică a OTV-ului, miniştrii mai albi ca zăpada şi alţi foşti demnitari scoşi la mezat. Pe internet a luat naştere o campanie pentru reabilitarea imaginii României, iniţiată de publicitari şi deschisă poporului, invitat să se exprime în număr cât mai mare. Britanicii au pornit primii o  campanie prin care încearcă să ne convingă să stăm acasă, că ar fi mai bine la noi decât la ei, iar noi le răspundem cu ospitalitatea care ne caracterizează: păi dacă e aşa, haideţi voi încoace! Ţara voastră e urâtă, se scufundă încet încet şi, odată cu ea, şi locurile de muncă? Iată tot atâtea motive să vă îndreptaţi spre România, ţară frumoasă, inundabilă doar temporar şi cu oportunităţi de lucru nelimitate: autostrăzi de terminat, mii de hectare de teren de cultivat sau împădurit, industrie de pus pe picioare, Parlament de întreţinut. Nu mai zic de faptul că pot trece luni de zile fără ca o singură picatură de ploaie să cadă peste umbrélele care fac doar umbră. (Mereu) surprinzător, nu?

De ce am mai emigra în ţări care strigă prin ziare că nu ne mai vor, deşi oficial facem parte din aceeaşi mare familie europeană în care dreptul la liberă circulaţie şi instalare e asigurat? Migraţia, fenomen natural care a creat, practic, lumea asta, este îngrădită cu cât se deschid graniţele mai mult. Suntem consideraţi cetăţeni europeni second hand. Egalitate este, dar nu pentru căţei, ne mai arată încă o dată britanicii. Românii săraci sunt sfătuiţi să nu poposească pe tărâmul lor neprielnic pe care, paradoxal, milionarii francezi, autoexilaţi pe motive fiscale, sunt primiţi cu braţele şi conturile deschise. De ce am mai alege să trăim în ţări ai căror cetăţeni au prejudecăţi adânc înrădăcinate în ceea ce ne priveste, peste care nu pot trece? În care « român » este sinonim cu « cerşetor », « hoţ » si « ţigan »? În care frustrările şi ura sunt canalizate către imigrant, ca fiind cauza unică a şomajului şi a delicvenţei din propria ţara? În care, dacă vrei să reusesti, mai întâi trebuie să elimini suspiciunile şi apoi să dovedeşti ceea ce poţi face? Şi, chiar dacă reuşesti, tot rămâi cu o vaga senzaţie că nu eşti binevenit. Dacă ar fi mai oneşti, ar spune aşa: staţi acasă, nu pentru că în Marea Britanie climatul e umed şi berea prea scumpă, ci pentru că nu vrem să mai veniţi aici. Avem şi noi săracii nostri, ne ajunge câte ajutoare sociale le plătim, pentru voi nu mai sunt bani. Adevărul este că ne-am săturat de concurenţa neloială a românilor care acceptă să muncească pe salarii mici şi ne strică piaţa. Dar, chiar şi aşa, nu se mai găsesc locuri de muncă, aşa că veniţi degeaba. Pe ţigani nu i-am vrut la noi nici în Evul Mediu, ţineti-i la voi în bătătura, dacă tot le-aţi dat cetăţenie.

Cei care au găsit frunza lui Udrea nelalocul ei au acum ocazia să le zică britanicilor, în special, si occidentalilor, în general, adevărul gol-goluţ despre România, în versiune personală. Nu la modul ipocrit, de umor englezesc emanat la un brainstorming în jurul unei ceşti de five o’clock tea, ci realist, ca gospodarul care chibzuieşte şi-o zice pe-aia dreaptă. Ce mândră sunt în momentul ăsta că nu m-am născut într-o familie de lorzi, ci într-una de ţărani şcoliti, care ştiu şi să dea cu sapa. Cât îmi doresc să văd români primind oferte să lucreze pe-afară pe bani mulţi, iar ei să-şi permită luxul să le refuze. Să vrea Rolling Stones să facă bani într-un turneu în România. Să ceară Beckham să joace la Unirea Urziceni. Să caute familia regală bilete de tratament la Sovata. Iar noi să le zicem: veniti toţi încoace, unde merge suta, merge si mia. Welcome to Romania!


De citit si comentat si în Ziarul de Vrancea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lăsați răspuns aici: