20 iunie 2020

Chihlimbarul de Ghiață


Foto, Corina Popa

Când a născut Ioana eram fiecare cu treabă prin curte. S-a auzit un țipăt scurt dinspre zidul bucătărirei, acolo unde trebuia zidită noua vietate. Apoi, încă unul, semn că se născuse. Au venit întâi Ursitoarele din Bulbucata, apoi cele trimise de Regina Angliei. Una din Bulbucata, Despina, ursea numai de rochii. Că să ai rochie roșie, cu buzunare, cu pălărie. Prostii. A fost îngropată adânc în Neajlov. A doua, doamna Centigrad a ursit de o sanie cu zurgălăi, cu cai frumoși albi care mănâncă jăratec și urși polari, așa că a fost invitată la bucătărie să taie ceapă pentru salata de vinete. A treia Ursitoare, doamna Leclerc Prețioasa adusese o lână de oaie că adică plodul să se îmbrace cu ea ca să-l mănânce lupii, lucru inadmisibil drept care doamnei Centigrad i s-a dat foc. În timpul ăsta plodul a fost numit Chihlimbar că nu se știa ce sex avea și pentru că munții erau plini de zăpadă i s-a mai spus și de Ghiață. Deci Chihlimbarul de Ghiață, vezi foto alături de mama lui, creștea văzând cu ochii și a vrut patine. I s-au adus. A vrut să fie senator. A fost făcut. A vrut să candideze în locul lui Nicușor Dan la Primărie. A ajuns primar. Dar el tot avea o temere. Și anume că va fi zidit mintenaș ce nu bagă lumea de seamă și, odată zidit, nu va putea să bea tot ce era pe masă în curte.

Ursitoarele din Anglia prăjeau pește adus de Napoleon, un pește vechi, pescuit la piramide, că odată unul din ei a zis: bă, să moară mama, dacă Nilul ăsta curge în direcția care trebuie. Și s-au pus să facă măsurători până a început să crească porumbul, care porumb avea sarcina de la Faraon să lumineze calea Egiptului până la noul născut Chihlimbarul de Ghiață. Și cum Faraonul știa că sentimentele sunt perfide a scos sentimentele din Ursitoare și le-a dat unuia, un haiduc, care circula des spre Carpați, ce nebunie, ce nebunie, și haiducul a plecat și a nimerit la Bulbucata la târgul de legume unde roșiile erau un leu jumate kilul, da, un leu jumate kilu, dar nu dădeau două ca să ajungă și la ciorba ce s-ar fi făcut la botezul ăluia mic, Chihlimbarul de Ghiață, că botezul avea să aibă loc chiar la mama lui în curte, Ioana.

Vă imaginați ce nebunie cu Faraoni, Bulbucata, pești, Napoleoni și au apărut ca din senin și niște pantaloni care trebuiau spălați, dar mașina nu mergea și atunci micuțul abia născut ce stătea lângă bca-ul sub care va fi zidit zicea mereu:mama, mama, mama, tata, să vină primarul!

Noi beam. Noi, invitații beam. De bucurie. Era primul copil al Ioanei și după foto părea drăguț, era vesel, mohorât, plin de energie, de foloase, știa șah și multe altele. Așa că Ioana, mă-sa, i-a spus: du-te în grajd și calul care halește jăratecul e al tău. Ia-l și du-te. Du-te și gonește virusul din lume. Și așa a făcut.

d.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lăsați răspuns aici: