14 februarie 2018

Doamna cu Pisica


Foto Mirela Bichigeanu

Doamna Q din blocul B4 era cunoscută drept Doamna cu Pisica. Se scula în fiecare dimineață foarte nervoasă și se arunca după un scaun din dormitor. Apoi, dădea cu capul de zid. Și, la final, lipea pisica de peretele alb al camerei. Pisica îi spunea: dă-mă jos!! Doamna Q nu și nu. Nu și nu. Putea să fie cutremur, putea să dea cafeaua în foc, putea să se scoale amantul, dar ea nu și nu. De unde oare atâta supărare pe Doamna Q? Ia să vedem.

Doamna Q se născuse într-o familie foarte săracă. Stătea într-o singură cameră cu ai ei. Cameră care n-avea decât un perete și-o ușă. Puteau să nu folosească ușa, pentru că lipsa pereților îi ducea direct în grădina casei. Și azi așa, mâine-așa. Până când viitoarea Doamnă Q se hotărî să scape de sărăcie. Cumpără un bilet la 6 din 49, jucă o singură cifră, 8, și câștigă potul cel mare: 9 milioane de lei. Se duse să ia banii. De aici începe, de fapt, povestea noastră, și sursa supărării Doamnei Q.

La Agenția Loto fu întrebată de unde a știut cifra câștigătoare. Apoi i se dădu un bilet cu suma câștigată impozabilă. Cu biletul se duse la casierie. Acolo i se spuse de noile taxe. Din 9 milioane avea să mai ia 4 lei. Cum 4 lei, se revoltă Doamna Q. Păi, un milion merge la mamele eroine, două la spitale și restul la învățământ. Dacă ar fi avut un pistol, Doamna Q ar fi împușcat taxele astea. Dar n-avea.

Se-ntoarse acasă cu 4 lei. De ei cumpără plastilină. Pisica neavând ce mânca, hali plastilina. Și-atunci Doamna Q o lipi de perete cu un tub de Lipinol. Bietul animal rămase lipit nouă ani. Nouă ani și ceva. Poate zece. Doamna Q se mutase între timp, cultura română o luase razna, portocalele se albăstriră dar ea, pisica, rămase acolo pentru tot reatul vieții.

D.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lăsați răspuns aici: