15 septembrie 2016

HOP

Bufnița din curtea noastră oftează în fiecare seară. Are diverse probleme: Pas cu Pas în chineză nu se vinde că puștii ăștia vin la mare doar cu gândul la deflorări, Costineștiul pute de dimineață până seară a hamsii chinezești, marea are numai bolovani la intrare și deci oftează, oftează, oftează. Și ca să n-o-ncurcăm ne zice mergeți la HOP.

Gala tânărului actor, HOP, începe brusc într-o seară. Tema de anul ăsta, 2016, este shakesperiană, Ne-bun pentru această lume. Și urmază trei zile de ceva care nu se înțelege, pentru că tinerii actori nu au dicție și nici nu sunt auziți neavând lavaliere, iar sala având o sonorizare de căcat. Așa că, noi, din sală, nu vedem decât niște tineri plimbându-se de colo colo prin scenă, cam la fel, indiferent dacă citesc scrisorile Ofeliei, dacă zic de Hamlet, de Romeo, de a 12 a noapte, de orice. Singura care a făcut eforturi să se facă auzită și avea și dicție a fost Raluca Radu, care a plăcut foarte tare. La un moment dat, din sală, doamna Mariana Mihuț a întrerupt spectacolul, în nicio calitate, și, în picioare, i-a rugat pe tinerii actori să vorbească mai tare și pe înțelesul tuturor. O clipă s-a putut, un minut, după care s-a revenit la normal.

Singurele momente mai luminoase din Gală, altfel era un eșec, au fost: Piesa Liei Bugnar, Cinema Curcubeu, jucată excelent de Ilona Brezianu, one women show despre o țigancă prostituată ajunsă critic ocazional de film, prestația prezentatorului Alex Bogdan, a cărui școală la emisiunile lui Bendeac se simt, și numărul colectiv al celor 30 de tineri actori participanți pregătit muzical și scenic de Ada Milea. Și atât. Apoi au dat premiile și ai vorbit foarte prost, incredibil de prost Dorina Chiriac, Felix Alexa și Ileana Lucaciu. Juriul a fost alcătuit din actorii Dorina Chiriac, Victor Rebengiuc, Ofelia Popii și regizorii Andrei și Andreea Grosu (???). Singurul care a avut prestație a fost Pino Caramitru, care a vorbit despre dicția actorilor, inexistentă, și care a avut cu Dor de Eminescu un recital excelent.

Seara, la hotel, bufnița ne așteaptă cu filmul românesc Cel ales, în regia și scenariul lui Cristian Comeagă. Cei doi actori, personaje principale, Bogdan Stanoevici și Laura Cosoi vorbesc o limbă românească pe care noi n-o putem descifra. Ei se mișcă de colo colo cu mașina, cu mai multe mașini, în jurul lor tot mor oameni, se mai și iubesc cu țâțele goale și el moare la final fără să-nțelegi un cuvând din ce-și spun și nu e bine. Lipsa de dicție a actorilor este cea care împiedică publicul românesc să intre în sala de cinema iar nu valoarea slabă a unor scenarii. Că multe filme slabe ne vin și din State sau Europa și nu se supără nimeni. Da, da, nu se supără nimeni.

Denis

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lăsați răspuns aici: