13 iunie 2015

Pe urmele cuiva important

Domnul Ion Telu Civediamo, din Uieşti, jud Giurgiu, urmărea la televizor documentarul Pe urmele lui Ho Şi Min. Doi tineri cu rucsac, cort, chestii în spate bâteau la picior noroaie, praf, incendii, mlaştini, prin pădurile vietnameze, laoţiene, cambodgiene în numele egalităţii cam aşa cave sau în numele a nu ştim ce, dar nu asta era problema domnului Civediamo.

Ceva îi plăcea la acest bărbat, Ho şi Min, ceva care era dârzenia, veselia cu care lua bătaie, voioşia cu care era închis de capitaliştii veroşi, mândreţea cu care-şi căra steagul şi altele pentru care nu avea cuvinte. Ar fi vrut şi el să meargă pe urmele cuiva important.
Se sfătui cu nevastă-sa. Cum, pe urmele cui, se miră femeia, care bătea cu furca găinile din curte, cum?, pe urmele lui Ion Iliescu.

Era într-o luni dimineaţă şi domnul Ion Telu Civediamo îşi pregătea bagajul pentru ceea ce avea să fie marele documentar Pe urmele lui Ion Iliescu. Cele mai grele erau canistrele cu apă, vreo opt de câte doăj' de litri. Asta pentru că, scria în biografia marelui om de stat, Ion Iliescu avea să fie absolvent de hidro, deci ceva cu ape.

Până la Bucureşti bău toată apa.Următoarele două tone de apă le bău până la Moscova, acolo unde avea să-şi perfecţioneze băutul apei precum şi specializarea în anunţarea la timp a inundaţiilor. Văzând că trebuie să bea prea multă apă ca să ajungă şef de stat, domnul Ion Telu Civediamo renunţă la călătorie şi se hotărî să meargă pe urmele altcuiva. O alese pe Marioara Zăvoranu.

Ajuns la cimitirul Eternitatea, domnul Telu văzu că morţii ieşiseră pe alei la plimbare. Cu toţii aveau canistre de câte douăj' de litri din care beau apă. Se îngrozi. O luă la fugă spre casă. Era disperat că intenţia lui de a merge pe urmele cuiva important s-a dus dracului. Dar nevastă-sa îi spuse: de ce n-o iei pe urmele lui Dinu Patriciu?

În cimitir la Dinu Patriciu la fel: morţii se plimbau sau veneau din oraş, se opreau la cişmea şi beau multă apă. Ion Telu Civediamo înebuni: despre ce era vorba aici? Cine-şi bate joc de el? Sau o fi vreun semn că ăsta, Ion Iliescu, de ziua mineriadei n-a fost condamnat?

Nevastă-sa îi călcă pijamaua, se îmbrăcă cu ea, se duse în cada plină şi bău toată apa. Până crăpă.

Agenţia CĂLIMARA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lăsați răspuns aici: