31 martie 2013

Itinerarii artistice

În prima zi de Paste catolic si protestant am pornit cu masina la plimbare. Am zis: ce frumos, e soare, mergem la malul marii pe coasta de est si înaltam zmee. Si asa am si fost, cu soarele în ochi, o ora de mers cînd cu 40, cînd cu 70, rar cu 100 km/h, ca restrictiile sînt dese, însotite de canere video - urmasele radarului.
Pretextul a fost Konstrundan - itinerarii artistice, as traduce eu. Un mare eveniment la care participa, în perioada 29 martie - 7 aprilie, toata regiunea Skåne, unde locuiesc eu. Sunt organizate expozitii artistice în mai toate localitatile, în galerii de arta consacrate sau ad-hoc (de exemplu în garaje). Suedezii sînt mari iubitori de design, creatii moderna, toate numite "arta" la pachet. Mi se pare laudabila initiativa acestui festival devenit traditional si mobilizarea artistilor si cetatenilor în aceste zile pascale. Nu ca suedezii ar fi cine stie ce credinciosi, dar de la zile libere si vacante nu dau niciodata înapoi.
Una peste alta, traseul a fost frumos, am ajuns la Simrishamn, port pe coasta de sud-est, în partea cea mai îngusta a Suediei. Aceasta zona de sud-est are si ea un nume, Österlen, botezata astfel în scop turistic. Daca la Malmö zapada aproape ca s-a topit, în partea de est ea este înca prezenta în mormanele de pe marginea drumului si pe cîmp, urmare a caderilor masive de ninsoare pe care le-am ratat... la mustata. 
La întoarcere am trecut prin Ystad, Svedala, Bjärred (noua localitate aleasa drept "cea mai buna pentru locuit", un soi de sat de vacanta plin de casute cochete si masini scumpe) si Lund, care e o mica bijuterie fata de Malmö, port si oras industrial. 
Poze nu o sa vedeti, pe motiv de aparat foto... cu bateria descarcata.

3 comentarii:

  1. Daca arta se cheama ce vazui eu la Tate Modern, in Londra mea "natala", apoi, iarta-ma, dar eu ma rezum la ce cunosc. Adicatelea, doua pete de vopsea aruncate in sictir pe o bucata de panza si cu pretentii de tablou, cu greu imi poate "scul" vreo emotie artistica. In cel mai bun caz, o emotie la...stomac.
    Si o observatie, in afara subiectului: Blog de Vrancea are acum .ro in coada. Rogu-te sa faci modificare, draga doamna. Saru'mana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. efectuat modificarea la linkul catre blogu-ti, multumesc pentru observatie!
      nu ma pronunt asupra operelor de arta expuse intrucît nu am vizitat nici o "galerie", ocupati fiind sa ne completam seria de oale promotionale de la Netto - ca românii inculti, de'. am vazut niste poze pe pliante si aduc cu descrierea ta, plus o oala învelita într-o husa tricotata. de gustibus non disputandum noi astia profanii est-europeni.

      Ștergere

Lăsați răspuns aici: