23 noiembrie 2011

Cronica de Suedia - 12

Din care se va afla ca am avut parte de o alta vizita utila la scoala. * Un baiat (ca la virsta mea pot sa-i zic si-asa), cu functia de conferentiar, a venit sa ne vorbeasca despre cel mai mare sindicat din Suedia: LO. Ca cu ce se maninca, cine face parte din, cu ce te ajuta. * Foarte interesant. Omu' a inceput prin a zice ca principala ocupatie a sindicatului e sa-ti creasca tie salariul. * Mai sa fie! Chiar asa, se zice ca-n Suedia oamenii muncii fac o cerere de marire a salariului si se duc la sef care n-are alta treaba decit s-o accepte. Am vazut si-n poza! Desi noi astia, necredinciosii, am cam ris in barba de naivitatea natiei suedeze. * Ma, copii, ma. * Cum mai impletesc ei durabil si utopic visul american cu socialismul occidental. * La ei sindicatul lucreaza mina-n mina cu casa de asigurare (fiecare sindicat - si sint 3, in functie de breasla - are casa lui de asigurare. Exista si o casa de asigurare pentru cei neinregimentati, da' e bine sa fii in sindicat, ca doar el de "apara".) si te sprijina in toate cele. * Interesanta ideea de a populariza mecanismele de functionare care se aplica in Suedia. Ca vin unii din Orientul indepartat sau din SUA si nu stiu despre ce e vorba. * Mai au si legea salariilor, desi salariul mic nu are barem prevazut de lege. Si cica de-aia e cel mai mare din Europa (sau poate chiar din lume, da?!), pen'ca-l negociaza sin-di-ca-tu'! In caz ca nu ne-a intrat definitiv in cap. * Si cica esti angajat automat dupa cele 6 luni de proba (timp in care patronu' te poate da afara cu zero explicatii). Si mai esti angajat automat (daca e prevazut in contract, se-ntelege) dupa 720 de zile lucratoare (atentie la nuanta!) de contract pe termen determinat sau interimat. * In rest, iarna tot vine, iar suedezii incep sa-si atirne stelele pe la geamuri. Aprind si sfesnicele alea in forma de triunghi. Ba scot si brazii in curte. De parca miine ar fi Craciunul.

13 comentarii:

  1. ;) Chichitza.... ca in toate tre sa existe o "buba" (cel putin aici la mine) este ca.... te poti inscrie in sindicat ABIA DUPA 11 LUNI DE MUNCA CONTINUA =))=))=))=))=))
    Asta poate fi si cauza din care multe firme evita sa faca contract indeterminat de munca si il fac doar temporar.
    Avantaj la "sindicat"? In momentul in care devii somer estiretribuit 500 zile cu 80% din salarul avut in ultimele 6 luni. Caz concret: un amic de aici vopsitor in camp electrostatic (praf-toxine-sporuri etc) a "stat acasa" cu 2800 net in mana lunar.... in loc "sa stea" cu cei 550 cat este indemnizatia de somaj oferita de stat! Pai la asa "tratament" se mai intreaba unii... de ce nu muncesti?
    Ce este de remarcat... este faptul ca sindicatul intradevar munceste in favoarea muncitorului, iar liderul de sindicat nu sta le chefuri cu patronul sau isi scurge mucii toata ziua prin biroul "sefului" cum se intampla prin alte parti ;)
    Nu stiu in Suedia dar aici exista un grafic de plata ptr fiecare meserie sau categorie de meserii dupa care toata lumea se ghideaza cand vine vorba de retributie. Cine are dubii despre cat este platit acceseaza simplu pagina de net "pam.fi" si se lamureste acolo daca este incadrat corect cu salarizarea, daca nu este.... face "plangere" si se remediaza greseala. De mentionat ca PAM... este un sindicat, nicidecum vre-un organism de stat sau oficiu de munca ;)
    O zi buna si.... bun articolul!

    RăspundețiȘtergere
  2. Uite si un link exact ptr ceea ce spuneam: http://www.pam.fi/fi/tyo/palkat/Sivut/Default.aspx
    Informatiile astea sunt doar in finlandeza (pentru finlandezi) in schimb restul... se pot citi in engleza si of-course... På svenska ;)
    Am zis oare ca.... orele de seara, sambetele si duminicile sunt platite gradual tot datorita sindicatelor? ;))

    RăspundețiȘtergere
  3. Aido, dă-i Doamne iartă-mă pe ăştia cu sindicatele lor ! Oricum, tu eşti fată cu vorbele la tine(chiar şi în suedeşte) so, nu poci crede că te "face"vreunul din trepăduşii ăia !
    Ia şi tu partea frumoasă, vin sărbătorile, cele mai curate şi frumoase sărbători de peste an! De+aia mă grăbesc să-ţi spui, să fiu primu' : sărbători fericite, liniştite, cu muuuuuuuultă bucurie, ţie şi alor tăi !
    Şi, să ne găsim noi, sănătoşi, în Focşaniul nost', aşa prăfuit cum este el !

    RăspundețiȘtergere
  4. Nimenu: inclin si eu sa cred ca sindicatele lor sint mai serioase ca ale noastre! mi-aduc aminte ce mi-a zis mie nenea liderul de sindicat de la TVR care trebuia sa-mi aprobe cererea de concediu fara plata desi, atentie!!!, eu NU eram membru de sindicat, da', ma rog, asa e legea. deci omu' mi-a zis: "dupa cum spune si Presedintele TVR, tre'sa facem si sa dregem". cum poti, mai nene, tu, lider de sindicat, sa-l citezi pe Presedinte, pe patron, adica pe dusman?? si mai si zica ca tre'sa facem ce ne cere dusmanu'!!

    RăspundețiȘtergere
  5. unuleeeeeeeeee, ti-ai reparat, bre, blogu'?? cine te-a hackerit?? dusmanii mooooooor ca ne descurcam mai bine :pp
    haida Crwciun fericit & celelalte si alde matale, aici deja se aprind stele-n geamuri si brazi in curti, grabiti mai sint suedejii astia sa marce banu' pentru sarbatorile astea comerciale.

    RăspundețiȘtergere
  6. masaj erotic Pitesti: whoaaaaaaaa! haidati!

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu sunt zana, de aceea nu retin decat aspectul cu venirea sarbatorilor! Cred ca e frumos acolo la tine si mai cred ca macar o revista de broderii tot mai gasesti. Ador revistele point de croix din vremea Craciunului. Mi-as face si eu un om de zapada si un bradut.
    In rest imi fac bien datoria de zana, muncesc cu spor si cu drag, nu pentru ca ma platesc, ci fiindca fac ce imi place!

    RăspundețiȘtergere
  8. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  9. @ masaj erotic Pitesti: referitor la "propunerea" ta... o vorba din batrani spune:
    "Nu-i totul sa vrei... totu`i SA POTI!!!" ;)

    RăspundețiȘtergere
  10. La Fee: sper ca ai un manager bun :)))

    RăspundețiȘtergere
  11. Da, cel mai bun! Adica chiar eu, neoficial. Oficialul are incredere in mine si imi da mana libera!

    RăspundețiȘtergere

Lăsați răspuns aici: