09 ianuarie 2015

Malmo 4

La 9 se luminează şi bem cafele. Tina Cumva îşi face tableta cu Fb cu mailuri cu presă cu tot, io citesc Radu Paraschivescu găsit prin casa Aidei. Balul nu ştim cum. Proză proastă, lipsită de umor, a unui băiat care ar trebui să scrie doar la Urzica veche. Ceva de genul: "Baba are chiloţii de tablă şi sare peste gard cu ei", "Didina are ţâţe lungi şi-i cad în ciorbă" sau "Nea Vasile de la sculărie bate un cui în curul caprei". Umor ieftin, pagini la fel din care reiese că toate elevele lui, deci tipul principal e profesor, i se uită numai la şliţ în timp ce el fumează o ţigară în clasă. Renunţăm şi pe voi vă îndemn să nu vă apucaţi niciodată de citit Radu Paraschivescu.
Să mergem în Danemarca a zis Tina Cumva. Ne mai clătim ochii. Trenul de Copenhaga ne-a luat dintr-o gară subterană, a trecut podul peste mare şi ne-a depus după 30 de minute în centrul capitalei daneze. O mare de biciclecte în gară. Ca şi în Suedia, oamenii vin cu ţoacla la gară, o lasă şi iau trenul sau itb-ul lor până la slujbă. care itb vine exact când scrie pe tabel.
Tot oraşul este o sărbătore. Ghirlande, brazi, lampioane. S-a întunecat de la 3, dar e lumină ca ziua. Lume elegantă bântuie magazinele, se aşează în cârciumi, cumpără cadouri. Ştiam de la Malmo că trebuie să ajungem în Christiania. Întrebăm, ni se spune.
Christiania este un loc îngrădit în mijlocul Copenhagăi, în care ai voie să consumi droguri. Locul arată ca 2 Mai sau Vama Veche vara. Diverşi indivizi vând canabis, haşiş, altele. Trec tineri cu duiumul, îşi fac ţigări cât coceanul de porumb, fumează, beau vodcă. Am băut alături de ei. În mijlocul acestei aşezări este o scenă profesionistă. Aici a cântat în 2008 Aerosmith şi vine anul ăsta David Guetta. Locul e plin de cârciumioare, gherete cu ţoale, terase unde babaroasele sunt udate cu bere, vin şi vodcă, iar cosmopolitismul locului e mai ceva ca la Paris sau Londra. Aici, în Christiania ai voie să haleşti câte droguri vrei, afară e un control riguros, unde dacă te prinde fumând e jale. În orăşel vin zilnic mii de turişti. Americani, ruşi, români. Credem că e una din cele mai bune afaceri ale Copenhagăi.
Când am coborât în Noretrop am dat de un bar în care se anunţa Cupa Cutare de Jazz. Ne-am dus într-acolo ca să ne închidem seara elegant, un solo trompetă, un pian, un vin. Dar sala barului era plină până pe mica scenuţă unde se producea un quartet american. N-am putut intra şi atunci singura variantă a fost să ne retragem.
Tina Cumva a zis să intrăm la market. Am intrat. Ceva bere, muşchiuleţ de porc. Ca să vezi.

A suivre

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lăsați răspuns aici: