01 decembrie 2012

Hai cu patriotismul!

Patriotismul este, sau ar trebui să fie, conform definiției din DEX, un sentiment de “dragoste și devotament față de patrie și de popor”, transmis din generație în generație. Un soi de cuminecătură secretă a românilor care să-i unească atât în interiorul granițelor statale, vremelnice, cât și în interiorul celor sufletești, eterne. Am ajuns să ne recunoaștem după trăsături și comportamente negative. Ba mai mult, ne așteptăm să fim noi cei mai răi de pe planetă și ne disprețuim vârtos. Acestea sunt semnele dragostei ce ne-o purtăm. Suntem măcar devotați patriei? Adică am face mai mult decât să fluturăm tricolorul de sărbători și când joacă ai noștri? Patriotismul nu e rezervat doar eroilor de război și olimpicilor care aleg să nu emigreze, ci ne aparține tuturor, de la vlădica la opincă, și se manifestă în toate acțiunile noastre. De 1 Decembrie să ne luam doza de naționalism și să ne amintim cu bucurie de unirea cea mare, dar patrioți să fim în fiecare zi! 

De citit si comentat si in Ziarul de Vrancea. 

2 comentarii:

  1. Aido, dacă tu, care stai în Suedia, paradis european, în concepţia noastră, a ălora de ne gândim cum ar fi să ne ia Doamne-Doamne de-un crac şi să ne ţină-n rai, vibrezi la gândul că azi, 1 Decembrie, e ziua românilor, deci, şi-a ta, atuncea înseamnă că avem o şansă...ca naţie, ca popor !
    Nu trebuie să vrem că poporul român să fie format numai din Shakespeare, Einstein sau Mozart...nope, e de ajuns să avem bun simţ şi sentimente curate, îndeajuns de curate care să ne facă să fim mîndri, din firea noastră, că suntem români !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. desigur, dmnu'sef, as fi facut cu mare placere si-o baie de energie romaneasca neaosa, o incursiune in istoria glorioasa si m-as fi dedat la visuri de marire a neamului celui ales. dar nu-mi place sa ma uit la tv, asa ca anul asta nu mi-am luat ratia de nationalism. face bine o zi ca asta, la modul serios. si mai bine ar face daca energia care circula, iubirea care se revarsa ar rezista acestei nopti. e bine sa ne mai amintim de radacini si sa le infigem puternic in pamint, mai ales noi astia, plecatii, care, pe de o parte, demonizam România, pe de alta parte o idealizam.
      cât despre Suedia "paradis european"... e de discutat :)
      La multi ani!

      Ștergere

Lăsați răspuns aici: