21 mai 2012

La Lomma, birjar!

Cum stiam ca o sa fie cea de-a doua zi de vara suedeza - fara sa stim cind o sa se inregistreze urmatoarea - am zis sa mergem la mare, la soare, la Lomma.
Imaginati-va o zi perfecta, soare, vint atit cit trebuie, copil intelegator, eu in toane bune, barbat dispus sa manince junk-food. Adultii calare pe biciclete, copilul in remorca. In aceasta formatie ne indreptam voiosi spre - atentie maxima!: localitatea din Suedia in care se traieste cel mai bine ("här är det bäst att bo" scrie pe panou).
Ce-am  vazut noi?
Dinspre Malmö: peisaj bucolic, cimp revarsindu-se in mare, à la 2 Mai.
 Intrarea in (sat? oras?), cu soseaua in reparatie:
Hai sa zicem ca intram in sat. Case in dulcele stil suedez, dotate cu masini care mai de care mai fitoase si, uneori, cu barci:
 Pedalam ce pedalam si vedem marea pe o parte..
si blocurile pe cealalta:
 Aborigenii si turistii au iesit la plaja:
Ne apropiem de centru. Zic ca sintem in oras acum, dupa cantitatea de blocuri, masini si barci parcate in fata blocului, pe linga si in canal.
 In centru se construieste mult, parca ne-am plimba pe santier:
In fine, ajungem si la plaja din oras:
Apa rece, plaja plina de alge, nisip cald, soare generos - mi-am prajit bratele, chestie la care nu ma asteptam. Liniste aproape perfecta - o barca galagioasa cind si cind. Per total: atmosfera de statiune de vacanta pentru pensionari, plictiseala maxima.
Centrul orasului: trist si dezolant, cu biblioteca in mijlocul pietei betonate:
Mi se pare locul ideal in care sa te retragi ca sa mori, daca mai ai citeva zile de trait (care sa pice in vara suedeza), tintuit de boala intr-un scaun cu rotile.
Undeva in dreapta am vazut singurul loc de joaca pentru copii (poate ca mai sint si altele, dar nu detectabile de la prima vedere):
Acasa cu noi!



6 comentarii:

  1. "Loma"... este cuvantul care face sa tresara pe orice finlandez ;)) (inclusiv pe mine, chiar nefiind de`al lor) .... ptr ca aici "loma" inseamna vacanta, diferenta o face un singur M ;)
    Interesant este faptul ca in Lomma... "lumea mai si citeste" dupa cum vad intr-o fotografie ;)
    Bine ai mai facut descrierea tarilor Scandinave... dar cam "morbida", eu zic de obicei ca Nordul.... este locul unde sa vii "la pensie"... dupa ce ai trait o viata agitata, le-ai facut "pe toate"... aici e locul unde gasesti tihna si linistea de care ai nevoie :))
    Spor in continuare (mai ales la examene) mai avem 10 zile si.... "scapam" (eu cel putin)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)
      ca intotdeauna, faci observatii foarte interesante.
      bafta la examene si tie, eu mai am miine un hop si pot sa zic ca vine vacanta!
      in suedeza, "lom" inseamna plonjon - cel putin in dictionarul meu.
      nu mi se pare morbida descrierea... locul cu pricina e un paradis pentru pensionari: loc cu verdeata, curat, linistit! la mine in oras nu e asa de "bine". la Lomma poti sa mori de plictiseala, chiar daca esti sanatos clinic.

      Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. alooo, buei, vezi că blogul ăsta, al tău, e destinat, dacă nu mă-nşel cumva, şi pentru noi, ăştia ,amărăştenii, de tre' să vieţuim în Românica.
      io zic să lăsaţi disputele semnatice sau de toponimie că, sincer, din moment ce vorbiţi limbi nevorbibile, e cumva ciudat să vă spargeţi, în cuburi mici, despre ce-nseamna o asemenea de înşiruire de consoane, una după alta!
      dar, în rest, da, ai dreptate, Aido ! mi-e un dor de mare, de nu-ţi pot spune !!!

      PS : scuze că ştersei, da' m-am încurcarisit în botoane şi cherdui logica de egzprimare!

      Ștergere
    2. Nu bre, nene Capca: chiar nu se "spargea" nimeni... :P:P:P barfeam si noi despre asemanarile "noastre"... nimic mai mult. Si Aida a vazut "la mine"... ca Malm(o) e la o aruncatura de batz de unde stau. Iar destinatia pusa de ea... chiar ca este "vacanza": sa tot stai sa te plictisesti ;) Deh: unii mai au un pic pana la pensie ;))

      Ștergere
    3. chiar asa: bre unule, ia vino alde mata incoace sa te odihnesti, ca te-ai fi saturat de trepidanta si agitata viata din Marasesti city!

      Ștergere

Lăsați răspuns aici: