20 martie 2010

Dreptul de a avea dreptul

Mergind tot inainte cu dreptul de autor, adica cu dreptul unui lant teoretic infinit de intermediari care-si cer drepturile de urma unui autor, se va ajunge la niste situatii de tot risul. Una e sa se puna copyright pe orice - si astept cu nerabdare copyrightul pe roata, apa calda si oul de gaina. Alta e sa nu se mai produca obiectul copyrightului, de teama de a nu fi folosit "ilegal". Pentru ca, daca a fost folosit "ilegal", deci gratuit, nu mai produce bani daca e folosit "legal", deci contra money. Cum a patit saracul Slash care a facut un duet cu Fergie. Pai cum sa mai puna omul cintecelul pe noul album, daca a circulat deja pe net?? Cine dracu' il mai cumpara? Ca e rasuflat de-acum! Si cind ma gindesc ca, mai antart, intii se stringeau cintecele de album, eventual rodate prin concerte, festivaluri, si-apoi iesea placa, spre bucuria fanilor care-o cumparau, ce sa faca, din lipsa de youtube, trilulilu, dc++ si alte scule de piratat. Ce vremuri, se punea casetofonul pe masina si se bucura tot cartierul. Acum fiecare e cu ipodul in buzunar, castile pe urechi, in autobuze nu se aude decit cum se sparg seminte. Pina se copyright-eaza si astea.

13 comentarii:

  1. Lasa, mah, ca si azi se pune muzica pentru tot cartieru, stai linistita:D

    RăspundețiȘtergere
  2. vezi cum muream io de grija carterului?:DDD

    RăspundețiȘtergere
  3. Pai madamo,

    Cica s-a pus copirait si pe T-shirt, asta cica chiar pe bune, recte care confectioneaza fun tricou cu mâneca scurta (vorba românului de profesie) plateste royalties.
    Cât o mai fi vreme, e rost de turnat înca neste plozi pâna s-o pune droit d'auteur pe toate prenumele.

    RăspundețiȘtergere
  4. sa fie ei sanatosi, se rezolva si asta cu prenumele: lojisiel care se gaseasca, aleatoriu, combinatii de cifre&litere + toate simbolurile de pe clavier.
    care esti tare in matematici sa ne zici cam la cit copii mai are dreptul omenirea??

    RăspundețiȘtergere
  5. cu alte cuvinte, n-o sa mai avem prenume, ci placute de inmatriculare. cul.

    RăspundețiȘtergere
  6. Subiectul abordat mi-a reamintit de o preocupare. Daca, ca un exemplu, eu platesc taxa unui operator Tv pentru muzica audiata as avea dreptul sa fac o copie si sa o ascult cand si unde vor muschii mei? Sau sa o atasez unui film facut de mine?
    Se pare ca legea copyright-ului e facuta astfel incat cumparand un CD muzical nu am voie sa-l refolosesc in scopuri proprii, nelucrative/necomerciale!?
    Nu mai cunosc o asemenea situatie pentru alte lucruri achizitionate in mod legal.
    Deh, facatorii de legi sunt si ei oameni care trebuie - spera ei - realesi si in urmatoarele zeci de ani...

    RăspundețiȘtergere
  7. noooooooooo
    platesti numai uzufructul la prima mina, nu se includ preluarile/prelucrarile. eu am cumparat cd-uri pe care nu le pot asculta pe calculator, trebuie piratate!! prin urmare NU mai cumpar, piratez direct.

    RăspundețiȘtergere
  8. La aritmetica voazino nu sunt tare, finca dupa treapta a doua am lasat-o altora care aveau nevoie de ea, eu cu alte matières si obje d'etiud. Deh. Acu' eu pot sa zic si fara operatii matematice la câti plozi mai avem dreptul prin partile noastre, îmi fac asa privirea roata si gasesc raspuns.
    Cât despre lojisiele de prenume, ai dreptate, da' trebuie sa fie si pronuntabile.

    Constantine, auzi o piesa la radio, po's-o-nregistrezi, fireste. Cumperi un CD, ai voie sa-l copiezi. Poti si sa faci cadou copia la cine vrei tu. Din moment ce n-o vinzi... Oricum treaba cu copiraitu' la filme si muzici ajunge - oricâte îngradiri se tot pun - la un impas: ca-n povestea cu Til Buhoglinda, caruia hangiul i-a cerut sa plateasca mirosul fripturii. Si Til a platit cu clinchetul unui galben.

    RăspundețiȘtergere
  9. mai strig o data, poate ma aude un specialist:p

    RăspundețiȘtergere
  10. "..NU mai cumpar, piratez direct."
    :) :) :)
    Buuunăăăăă!!!

    RăspundețiȘtergere
  11. @Alexandru,
    Pai tot am gasit una metoda.

    Cu un soft fac o oaresce zdranganeala si o pun inaintea muzicii "piratate"...
    Asa ca urechea-tonomat nu mai bagă dă sama :)

    RăspundețiȘtergere
  12. o sa platim si aerul pe care-l respiram, ca apa de ploaie e taxata deja.

    RăspundețiȘtergere
  13. Ai vazut canalul colector- de prin 1800 si ceva- al Parisului?
    Io l-am vazut la TV. E urias! Pai acolo se munceste zilnic tocmai ca numitul oras sa nu fie inundat.

    Bucurestiul nu va avea jame asa ceva; si daia se inunda la fie ce ploicica!

    RăspundețiȘtergere

Lăsați răspuns aici: