11 martie 2010

Compunere despre iarna

A venit iarna !

Cind vine iarna ninge si zapada se asterne in troiene. Copiii ies din casa ca sa se dea cu saniile, sa se bata cu bulgari si sa faca oameni de zapada.

Cam asa scriam eu in compunerile de acum 20 de ani, cind erau ierni adevarate, cu zapada de un metru in mod obisnuit, cu aminarea inceperii trimestrului doi, cu derdelusuri in strada – ca oricum nu se gasea benzina pentru masinile si asa putine.

Acum trei ore am iesit sa fac pirtie prin curte. De cind am reintrat in casa ma tot uit pe geam (munca mea e din ce in ce mai inutila) si la televizor. Afara ninge potolit, dar hotarit, mai viscoleste putin.

La televizor situatia e catastrofala. Se pun in miscare toata familia lexicala a cuvintului « ninge » si toate sinonimele din aceeasi sfera semantica. Nu se poate circula de nici un fel, in special pe arterele secundare, a fost inchisa Autostrada Soarelui, trenurile sint oprite in jurul Bucurestiului (ca au inghetat macazurile), aeroporturile din Bucuresti sint inchise, plus cel de la Craiova, porturile au fost inchise de mai demult. Nasol, nu ? Basca 1300 de romani sint blocati in Bulgaria, unii cu autocarul rasturnat in sant. In prim plan e zona de sud a tarii, aflata complet sub zapada maturata de viscol.

Dupa ce-au facut rosu in git de cit au tipat la autoritati, ca de ce nu ies toate utilajele ca sa fie sosele ca-n palma ? Pai am iesit cit am putut, da’ ninge in continuu, muncim in zadar. Da’ nu-i bai, am munci si-n zadar, numai ca pe autostrada e viscol si n-avem ce zapada sa dam la o parte ! Nu conteaza, faceti ce stiti sa dati drumul la circulatie ! Domnu’ consul al Romaniei in Bulgaria, ce facem, dom’le cu romanii nostri ? Ca alde consiliul Giurgiului s-a suparat de cind li s-a interzis taxa de ecologizare pe drumul catre vama (pe care-l bagasera la intravilan) si n-au mai organizat licitatie pentru deszapezire ! Da’ stati un pic, sa bagam publicitate, sa nu care cumva sa va miscati de aici !

Asta-i presa noastra, care sare la beregata autoritatilor in locul nostru, in timp ce noi le facem audienta, asezati comod in fotoliile din dotare (dupa cum ne-au invatat). Simtul civic sforaie la caldurica.

Si, dupa pauza, televiziunile insista : da’ spuneti-ne de ce pe straduta X nu se poate intra etc ? Pai nu se poate, pentru ca sintem ocupati cu dezapezirea arterelor principale, pe care oricum nu le putem curata ca lumea din cauza masinilor parcate alandala atit pe banda intii, cit si pe unde le-a prins iarna. Soferii se incapatineaza sa porneasca la drum lung cu masini neechipate pentru iarna.

Oamenii, in general, asteapta ca totul sa se rezolve cit ai bate din palme… asta… cit ai schimba canalul pe telecomanda. Si-n timpul asta zapada se-asaza potolit, dar hotarit, si mai viscoleste din cind in cind.

Pe Antena 3, duduia care citea stirile de la ora 13 ne expediaza un la revedere grabit, cu nasu’n calculator, de parca am fi deranjat-o de la messenger. Si eu care credeam ca ninsoarea asta e mana cereasca pentru televiziuni ! Ca si-asa nu mai aveau ce sa povesteasca, cum sa mai umple cele 24 de ore de emisie, in afara de retrospectiva retrospectivei si reluarea reluarii. Eu cred sincer ca la miezul noptii dintre ani, cind toata lumea isi ureaza fericire, iubire maxima, bani si mai ales sanatate, ca-i mai buna decit toate (de parca am fi o natie de bolnavi cronici sau cel putin ipohondri), sefii de la departamentele de Stiri isi doresc catastrofe, tsunami-uri, cutremure, atacuri teroriste si, pentru inceput, o ninsoare zdravana, urmata imediat de un inghet care sa ne tina incuiati in casa.

Si (mai incet, sa nu ne auda cineva !!!) cum sa le zica oamenilor sa iasa cu lopetile sa dea zapada la o parte din fata usii ? Pai sa-si alunge ei telespectatorii !? Cine o sa se mai uite la reporterii lor care ingheata in cei mai inalti nameti, da’ cu simtul datoriei implinite ! [Pauza de publicitate.] Ca asa sint ei, niste super-eroi care infrunta orice pentru un reportaj de senzatie. Numai ei au voie sa iasa pe strazi, ei si cetatenii nemultumiti care tuna si fulgera impotriva autoritatilor nepasatoare, si care-i legitimeaza astfel sa se ia cu acestea de git. Super-eroii se revolta impotriva tuturor, tipa si la Dumnezeu : ce-i, bah, cu vremea asta ? Nici nu se vede pe sosea ! Bate vintul asta atit de tare ca nu ma aud in microfon ! A picat si reteaua, nu mai pot sa fac transmisia in direct ! Ce naiba, te pui cu a patra putere in stat !?

Domnul ministru al Transporturilor, care profita de ocazie sa se spele de pacate si trage tare sa-si recistige bulinuta rosie, nu cere nici el cetatenilor sa iasa in strada si sa dea la lopata. A trebuit sa vina Corina Dragotescu la Realitatea TV si sa ne zica de la obraz : mai cetatenilor, iesiti la curatat in fata casei, nu vedeti ca Primariile nu fac fata, o sa inghete troienele astea si ne mai vedem la primavara !?!

Poate ca intr-o zi cineva de la televizor o sa aiba ideea geniala sa trimita prezentatorii de Meteo pe rug, ca din cauza lor…

Inca o situatie extraordinara rezolvata catastrofal de autoritati : nu reusesc sa opreasca zapada, vintul, sa dezghete macazurile si sa faca soselele ca-n palma, da’ instantaneu.

Si ninge potolit, dar hotarit.

Ce frumoasa e iarna !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lăsați răspuns aici: