02 decembrie 2023
BARABANCEA, MASCAȚI ȘI FASOLE LA GIURGIU
Adevărul este ăsta: în zilele de 29 și 30 noiembrie în tot județul Giurgiu s-au căutat zece mii de boabe de fasole pentru mâncarea tradițională de 1 decembrie. S-au pus la fiert. Apoi, s-au căutat cârnații. Nu erau câteva sute dar până la urmă s-a completat cu ciolan. S-au pus la fiert. Sare, bulion, așa cum scrie la carte în recipiente de zeci de litri. La Casa Românească, restaurant de top din Giurgiu.
Cât mai era mâncarea pe foc, venise 1 decembrie și a început să cânte Barabancea, foto. Solistă, n-ai treabă. Ea a zis despre patrie, despre bunăstare, despre cum să ne apărăm țara, despre mândrie, deșteptare și, în general, a zis că pe viitor să nu mai facem nimic fără ea, nici războaie, nici unire, nici tratate, nici deșteptarea și așa mai departe. A cântat bine, frumos.
În timpul ăsta pe bulevardul principal din oraș s-a adunat lume, foto. Care mai de care. Bunici cu nepoți în brațe, mame cu bunici în brațe, câini cu copii în brațe, pionieri, elevi, oameni ai muncii. Lasă steagurile, bucuria, mirosul de fasole care venea de la restaurantul de vizavi, dar în ochii și-n buzunarele tuturor se citea bunăstarea, iertarea, agricultura, industria și așa mai departe.
Văzând lume adunată și fasolea pe foc, a început defilarea. Primii au fost mascații, foto. Sunt băieții ăia pe care nerecunoscându-i nu-i lași să-ți intre în casă. Băieții care te salvează de la înec. De la incendiu. De la scandal. De la droguri. Sau nu, cine știe. Mascații au trecut ca o pată neagră prin mijlocul orașului.
Timp în care coada la fasole se formase, foto. Erau oameni din tot județul: Bolintin, Bucșani, Izvoru, Gogoșari, Ruse, Târnovo, adică astea două din Bulgaria dar mirosul de hrană bună până la ei s-a dus. Nu i-a alungat nimeni.
Când s-a auzit îndemnul Deșteaptă-te române, coada la fasole s-a îndesit, foto. Cântau toți și stăteau cu farfuria în mână: ’’Deșteaptă-te române, din somnul cel de veci/Că vine primăvara, că vine primăvara/Uite colo, uite colo o româncă goală în balcon/Vântul suflă rece, nu știm ce ne dor’’.
Și țin’-te program artistic, foto. Cântece, dansuri, farfurii de unică folosință, pahare la fel, polonice, mustăți, gură cască, gură plină, haine de piele și de tablă Țoa negre, pălării urâte, fete în folcloric, viori, tobe, lozinci, și iar fasole, multă fasole.
Noi am plecat cu un drapel uriaș, foto. La revedere!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Lăsați răspuns aici: