22 septembrie 2019

NEGUŢĂTORUL DIN VENEŢIA, TNB



Foto, TNB

Mai întâi am pus mâna să vedem filmul. The Merchand of Venice, varianta 2004, este un film plictisitor, cărpănos aşa ca scenogafie şi al dracului de mediocru. Noroc cu Al Pacino, rolul Shylock, care străluceşte. Trage filmul după el, îl aştepţi să intre în orice secvenţă, ţii la el şi îl compătimeşti pentru tot ce i se întâmplă. Nu la fel se întâmplă la TNB. Adică spectacolul este la fel de mediocru, iar Shylock/Caramitru nu trage spectacolul la un nivel de neatins pe viitor. Câteodată şi uiţi că e şi el în spectacol. Spectacol care are multe burţi: prinţul marocan şi cutare neamţ care o cer pe Porţia de nevastă. Care Porţia nu se potriveşte deloc cu rolul. Şi mai sunt. Ceea ce a uitat regizorul Morfov este că în piesa shakesperiană este vorba doar de Shylock şi de evenimentele care-i fac viaţa un chin. Îl fac să sufere. Să plângă după fata fugită de acasă. Cântecul trist al lui Shylock din finalul actului 1 este magistral jucat şi cântat de Ion Caramitru. Momentul este superemoţionant, duios, omenesc.


Trioul Caramitru, Bovnovski, Potocean salvează cât de cât piesa. Păi, cum? Prin faptul că acţiunea, mai ales procesul şi morala piesei, trec în sală prin ei. Adică-i aşa: Shylock este cămătarul evreu stabilit la Veneţia. Bogat, cu bancă, cu fată frumoasă, cafea, ameninţări, vise. El împrumută trei mii de ducaţi lui Antonio pentru o afacere pe mare. Banii trebuie returnaţi peste trei luni. Altfel, i se taie datornicului o livră de carne din corp. Excelent Shakespeare aici. Dar corabia lui Antonio se scufundă cu tot cu aurul pe care-l aducea. Jale mare. Proces. Shylock cere dreptate, întrucât Antonio nu mai are niciun ban. Sentinţa îi dă dreptate lui Shylock: poate tăia o livră de carne din corpul lui Antonio şi anume din dreptul inimii. De aici, din proces, rezultă şi mesajul piesei: mila, dragostea faţă de duşmani sau generozitatea. De altfel, acest ultim act fiind şi cel mai bun al spectacolului. Este mai viu, mai colorat, mai bine jucat, mai strâns, cu un Shylock ceva mai atent la aberaţiile justiţiei şi la nedreptăţile vieţii.


Echipa Neguţătorului este mare şi, pe alocuri, inutilă. Ia să vedem: Ion Caramitru, Richard Bovnovski, Ada Galeş, Alexandru Potocean, Cosmina Olariu, Silviu Mircescu, Flavia Giurgiu, Ciprian Nicula, Emilian Mârnea, Mihai Calotă, Florin Călbăjos, Mihai Munteniţă, Ştefania Cîrcu, Mohammad Jawad, Dragoş Dumitru. Regia Alexander Morfov, costume Liliana Cenean, decor Gabi Albu.



Spectacolul este crud, trebuie jucat o vreme, şi se vrea a fi bun. Cine ştie?

Denis Dinulescu



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lăsați răspuns aici: