25 septembrie 2019

APUS DE SARE

Îşi încărcase strugurii în Golf şi a purces spre piaţă. O piaţă mare, în nordul oraşului. Recoltase struguri cu bobul roşu, aurii, verzi. Din strugurii cu bobul verde se făceau alifii pentru doamnele de la Paris. Pur şi simplu n-aveai voie să intri în Paris fără boabe verzi la tine. Arătai mai bine, mai cu bani, forme mai generoase, se părea că joci în filme sau teatru tot aia era, era foarte bine.


Drumul făcea la dreapta. Ei discutau. Zicea Cătălina, o femeie albastră cu gâtul mov: Ai zis că scrii Apus de Sare. El, cu nasul negru şi urechile galbene de la atâta condus: Şi? Păi, nu rămăsese că rămânem pentru totdeauna la oraş dacă scrii piesa? Că ţi-o joacă în toate piesele. C-or să dea năvală toţi actorii. M-ai minţit. El o tot dădea jos din maşină, ea se suia la loc. Maimuţele alergau pe lângă ei. Cu viteză. Una în picăţele, mare, cu burta cât casa, spunea: Bă, ai zis că mă iubeşti. Cătălina amuţi. I-ai spus c-o iubeşti? Pe maimuţa asta? Da, i-am zis. Că m-ascultă mereu când zic ceva şi ridică steagul ori de câte ori termin cursa primul. Ne-am dat şi cu balonul.

Drumul acum făcea la stânga. O balenă uriaşă, din alea de stepă, apucă cel mai mare ciorchine şi fugi cu el. Un ciorchine de şase sute de kg. În imagine. S-au luat după ea. Baleno!! Baleno!! Balena se opri să vorbească ceva cu un iepure. Moment în care Cătălina a spus: dar pe mine de ce nu mă iubeşti? Când m-ai luat aşa mi-ai zis. Zi ce mi-ai zis. Te iubesc! Şi de ce nu mai e valabil? Pentru că ne-a furat ciorchinele. Dar era de sare. N-ai zis că scrii Apus de sare? Uite, au venit şi albinele. Cum le atragem atenţia? Pui, pui, pui, albinele!! Ce frumos. Pe tine te-aş striga aşa: pui, pui, pui albinele!

Se înserase. Listele cu invitaţii pentru piesa de teatru Apus de Sare, scrisă de şoferul Golfului erau gata. Erau pe ele toţi paznicii din piaţă, ăla de lua ciubuc pentru tarabe, clovnii, câinii vagabonzi, o viespe matură de tot, brutarii, mamelucii din Tibet, candidaţii, moaşele şi aviatorii care ducea de colo colo marfă.

A fost un succes formidabil, iar Cătălina şi iubitul ei uitară de strugurele furat de balenă. Da!

D.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lăsați răspuns aici: