15 martie 2012

Doua la un leu - 41

Suedisme culese din presa gratuita:

1. Se-ntimpla aici, in Malmo: unul din trei copii e sarac. Cei mai multi dintre copiii saraci provin din familii de emigranti, fireste.
2. Se pregateste interzicerea fumatului in toate locurile publice, dupa modelul new-yorkez. Exista deja blocuri pentru nefumatori.

15 comentarii:

  1. 1.asta cu sărăcia se întâmplă şi aici, în Mărăşeşti...numa' că aicea, trei din trei copii sunt săraci! including myself !
    2.în Mărăşeşti, observă potrivirea, tot cu "M"începe numele oraşului, blocurile fumătorilor , iau foc! de la ţigări, normal !!! este o combinaţie fatală, vodcă şi tutun...recte, se bea vodcă pân' la adormirea cu ţigarea-n colţul buzelor. pe măsură ce adormi, atmosfera devine de nerespirat !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ne place paralela cu orasul Marasesti. s-o mai gasi cineva sa faca si altele, de exemplu cu alde Melbourne? Montevideo? Montpellier?

      Ștergere
  2. :))
    1. Aici.... nimeni nu-i sarac si toti "se descurca" ;)
    In fond nu inteleg criteriul de stabilire a saraciei unui copil? E sarac ca nu are PS3 si are numai PS2?? Sau are "Razor Black Label Ultra Pro Lo Kick Scooter"??? (asta ma asteapta pe mine in urmatoarele zile sa platesc)
    Cum se percepe saracia copilului?
    Sa zicem ca e din familie de emigrant.... si familia nu are posibilitati... dar aici: mancarea i-o asigura statul, educatia i-o asigura statul... imbracamintea la o adica...tot statul i-o asigura daca familia "nu are" asa ca genul asta de probleme "nu se pune" ;))

    In schimb stiu alt lucru: aici la 18 ani.... "copilul" se muta singur si se intretine la fel de singur!!!! Iar "bonus": de la 15 ani este raspunzator ptr faptele sale (inclusiv riscul puscariei)

    2. Aici se pregateste interzicerea fumatului pe balconul propriu =)). In casa deja nu se fumeaza de mult timp (prin lege). Iar in spatiile publice deja se fumeaza doar in locul amenajat ;)

    Ps: stii Aida unde vor fi preturile mai mari la apartamente??? Ma refer la blocuri ptr fumatori sau nefumatori... La cele cu fumatori evident: "viciul se taxeaza" ;))
    Iar ca sa pacalesti legea si sa fumezi cu susta in casa NU se poate.... in nord blocurile au circuit inchis de aerisire si recirculare al aerului (info ptr non-nordici, nu prea vad eu pe cineva doritor iarna de aer "proaspat" de -35 grade) iar daca fumezi in casa automat te reclama vecinul ;)) Ptr blocurile cu fumatori...instalatiile de aerisire trebuie dotate cu filtre in plus, iar lucrul asta... costa ;) Si cum costa in nord....nu costa nicaieri =))

    Sa auzim numai de bine....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. exista un prag al saraciei stabilit de Banca mondiala la un dolar pe zi de persoana. acum, fiecare tara isi stabileste propriul prag.
      2. si aici la fel, dar n-am mentionat chestia asta. astept legeea propriu-zisa.

      Ștergere
    2. 2. =)) Eu nu o mai astept!
      Deja incep planurile ptr: casa proprie... curte cu padure si vedere spre juma` hectar de lac... si acvariu de 4 m ;))

      Ștergere
    3. sa stii ca banii din ajutoare sociale nu-s chiar asa de multi, de vreme ce se vorbeste de saracie. ca astea-s date statistice, din cercetarile facute de administratia suedeza.

      Ștergere
    4. Nu sunt multi, intradevar! Dar din prisma educatiei.... eu zic ca nu au de ce se plange: comparativ vorbeam: aici copii au un mic dejun si un pranz consistent oferit gratuit de scoala. Materialul didactic.... este oferit de scoala. Echipamentul sportiv..... daca este nevoie.... este platit de stat (prin intermediul socialului intradevar) dar costul este acoperit integral de stat. Exemplul meu?... echipamentul de fotbal al baiatului: 2 seturi de schimb (tricou short) plus echipament toamna (pantaloni lungi, geaca etc) si rucsac ptr echipament.... toate inscriptionate sau facute ptr echipa respectiva (PK35) ... au costat 250€... factura care am trimis-o la social (nici macar nu am fost) si care a fost decontata direct. ce a mai trebuit eu ca parinte sa cumpar? o pereche de adidasi (25€)

      La astea se adauga: gratuitatea calatoriilor (prin abonament decontat de stat), un fond anual ptr imbracaminte (asta nu inseamna ca o sa il imbrac in Gucci- dar nici de frig nu sufera)
      Pana si drept de bicicleta are copilul: una la 2 ani! Este gandita si alocata o suma ptr treaba asta (parca 180€)
      Iar daca copilul vrea mai multe "jocuri"... nu are decat sa mearga la "nuorisot talo" (clubul tinerilor) din fiecare cartier... unde exista 2 tv-uri ptr vazut partide de hokei sau meciuri sau orice le trece prin cap, masa biliar, cate 3-4 console de jocuri si.... calculatoare garla la dispozitie.
      Daca nici asta nu le ajunge... pot alege intre: a face lectiile, a bate dealurile la picior (exista destule parcuri si paduri) sau pot merge la biblioteca sa citesca o carte (tot gratuit). La biblioteca pot inchiria si jocuri sau dvd-uri cu games ptr comp acasa.
      Deci "morala" ar fi.... copilul e sarac prin prisma ca nu are "un ban in buzunar"... dar sincer nici nu ai trebuie ;)
      Plus ca... in Suedia rar mai vezi BANI adevarati ;)) Totul e "plastic" si merge "reciclat" ;))
      Ps: nu zic ca ceea ce spui tu nu este real (in fond sunt "statisticele lor").... spun doar ca ei (statul) nu isi gasesc sustinerea afirmatiilor in oarecare masura.
      Problema familiara din prisma veniturilor este intradevar alta.... stiu ce inseamna rapiditatea cumparaturilor in functie de "cresterea copilului" intre 8-15 ani.... cand nu il mai incap hainele si "pretentiile" de la o luna la alta =))=))=))

      Ștergere
    5. sint din ce in ce mai convinsa ca-n Suedia nu sint atitea facilitati ca-n Finlanda. si-apoi fiecare e liber sa-si evalueze saracia asa cum crede de cuviinta. exista, repet, bareme oficiale pentru chestia asta.

      Ștergere
  3. Io îmi fac un bloc de nefumători şi aşa mai departe.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ia implementeaza tu o retea de blocuri de'astea in Romania, sa vezi ce succes o sa ai!

      Ștergere
  4. Salut!

    M-am bucurat zilele trecute sa redescopar blogul tau. Scriam candva pe "Povestea vorbei", (care s-a inchis de ceva vreme) si mai comentam din cand in cand pe "Calimara cu cerneala", impreuna cu alti cativa prieteni de prin blogosfera focsaniului. Imi pare bine ca am regasit descrierile tale. Frumos cum scrii, toate cele bune din partea mea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. salutare si bine ai revenit!!! ce mai faci?
      ai resuscitat si blogul?? imi placea foarte mult si era la loc de cinste in blogroll. daca ai reluat si scrisul te rog sa ma anunti, o sa te urmaresc cu mare placere!

      Ștergere
  5. Trebuie vizitata neaparat blogosfera Focsaniului. Pe ce strada e?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. blogosfera vrinceana toata se inghesuie intr-un fastfud. da' cum naturelu' meu e simtitor la miros de prajeala, m-am retras de la cinstita masa (fara sa platesc nota, evident).

      Ștergere

Lăsați răspuns aici: