11 noiembrie 2010

Cronica de Suedia - 3

Reiau cronica, pentru ca nu reusesc sa scriu altfel. Pe scurt, deci, si amestecate.
E toamna-iarna, ziua e scurta, noaptea e, ati ghicit, lunga rau si neagra. Despre asta PROMIT sa scriu la un moment dat, inainte de a veni iarna calendaristica. Toamna aici e suficient de antipatica incit sa merite o descompunere. 
Am terminat primul curs de suedeza, am inaintat in stiinta pina la genunchiul broastei. Limba asta primitiva e atit de complexa incit exista un post de radio cu emisiuni in suedeza simplificata, vorbita rar, pentru boboci ca mine. 
Am continuat peregrinarile la doctor, am cersit un pediatru, copilul nu e suficient de pe moarte incit sa merite atentie (slava Domnului, de altfel), trebuie sa vorbesc cu asistenta ei personala, care nu raspunde niciodata la telefon. Am ajuns la Urgente care ne-au trimis urgent acasa, trebuie sa asteptam zile mai bune, cica o sa vina si copilul nu o sa mai tuseasca. I-ati dat paracetamol?? 
Marea asfaltare continua, si pe ploaie, si pe vint. Tot pe astfel de conditii meteo, plus frig, suedezul iese la munca in tricou si budigai, asa se intareste sistemul imunitar. Noi sintem vikiiiiiingi, rasuna, subliminal, din fiecare piept descoperit.
Tot cica l-au prins pe lunetistul mare amator de imigranti-doi-metri-sub-pamint. Dar spectacolul continua, acu doua seri politia se juca de-a hotii si vardistii cu niste neni obraznici care se ascundeau la noi in gradina. Asa ne trebuie daca am vrut casa cu parc privat. Printre vecinii de cartier sint si niste homelesi care sint trimisi la aer curat cind sint prinsi cu alcool sau droguri la purtator, si-atunci saracii sar gardul la noi in proprietate. Ce, noi n-am facut la fel cind am aterizat in Suedia??
Cica regele e fustangiu si a fost prins cu nadragii-n vine recent, ca e presa revoltata. Kungen in sus si kungen in jos, cum ar veni, mai mult nu inteleg din ziarele lor.Noroc ca citesc in ale noastre.
Am iesit la curatenia de toamna, am strins frunze cu spor, am comunitarizat cu vecinii, dar n-am participat la traditionala ciorba de fasole de dupa. Pacat, ni s-a spus, ca era udata cu punch. Intre timp alte frunze s-au asternut, imperturbabile, nepasatoare, peste aleile curatate cu entuziasm.
Am reusit sa ne imprietenim cu presedintele comitetului de locatari, care ne-a anuntat ca putem face orice in apartament, dar sa nu ne atingem de electricitate, de peretii de rezistenta, nici de tevi. Si sa anuntam comitetul care o sa ne dea ok-ul dupa ce consulta specialistul tehnic. Aha.
Va urma, cindva.


2 comentarii:

  1. ce dracului de sistem sanitar au astia acolo frate?? ...soro scuze... :)

    RăspundețiȘtergere
  2. asta ma intreb si eu. si ei sint cam nefericiti din cauza asta si cred ca si cam bolnavi.

    RăspundețiȘtergere

Lăsați răspuns aici: