18 aprilie 2019

TEZE ŞI ANTITEZE ÎN CĂLIMARĂ cu Lorena Cristina Lupu


Foto, Lorena LC

1.Unul din obiectivele Răscoalei de la 1907 a fost legalizarea prostituţiei. Mai erau şi altele pe lista de doleanţe, dar asta era cea mai importantă. Ortega Y Gasset, filozoful spaniol, spunea: Fără prostituţie viaţa, economia, societatea nu evoluează. D-apoi Universul? Avea dreptate?

Lorena: Categoric. Prostituţia mi se pare nu doar necesară, ci şi utilă. Şi nu doar bărbaţilor, ci şi femeilor.
Atâta timp cât nevoia de sex a bărbaţilor este mai mare decât aceea a femeilor, atâta timp cât nevoia de varietate a partenerilor sexuali a bărbaţilor e mai mare decât aceea a femeilor, acest surplus trebuie creat.
Fie este creat contra cost, fie bărbaţii se vor stresa şi ne vor stresa ca în prezent: cu mesaje private nesolicitate, apropouri nepotrivite în interacţiuni care nu sunt de natură sexuală şi nu au de ce să fie, propuneri mincinoase şi aşa mai departe.
Fie este creat legal şi cu oameni respectaţi pentru această muncă, fie traficul uman şi de carne vie, sclavia modernă vor continua ca până acum.

2.În una din scrisorile lui Paul Zarifopol, prieten cu Caragiale, reţinem faptul că, marele scriitor român a locuit la Berlin alături de Mata Hari, cu care împărţea palierul unui etaj de bloc. Ce poveste! Ortega Y Gasset spunea: Caragiale ca Caragiale, dar Mata Hari? În afară de spionajele Matei Hari, desfăşurate numai dimineaţa, cei doi se strângeau seara în apartamentul ei şi beau cafea. Păi, doar beau cafea, vă întreb? E normal ca doi adulţi atât de importanţi ai secolului 20 să-şi piardă timpul la o cafea? Cum mai evoluează specia?

Lorena: Caragiale era un bărbat inteligent şi nu căuta să extragă sex de la o femeie care nu era interesată să i-l ofere. De aceea a şi avut privilegiul de a se bucura de o amiciţie mult mai interesantă pentru el decât simpla acuplare. Recomand mai multora să ia notiţe de la Caragiale.


3.Aş dori să producem împreună un volum colectiv care să se cheme Istoria Literaturii Române, istorie scrisă de cititori. Vom face un regulament şi-o structurăşi vedem încotro o iau lucrurile. Vom face o listă despre cine ce vrea să scrie. Să nu ne trezim că toţi cititorii noştri vor să scrie de Sadoveanu. Şi aşa mai departe. Vom publica regulamentul pe blogurile noastre. Ortega Y Gasset spunea: Cine nu scrie şi nu citeşte nu vine femeia la el. Sunteţi de acord cu acest proiect naţional? Că această istorie va fi şi o carte esenţială pentru literatura, economia, sportul româneşti?

Lorena: Mult succes în proiectele dumneavoastră.

4.Mama lui Ortega Y Gasset, doamna Ortega Y Gasseta, spunea într-un interviu celebru: Oul, acest micuţ şi potent aliment, nu trebuie să-l găsim şi la Comaliment? Câtă viziune şi câtă profunzime în această întrebare colosală despre viaţa oamenilor, despre societatea de consum, nu? Ce credeţi, are dreptate?

Lorena: Interviurile nu sunt despre avut dreptate, sau cel puţin nu în viziunea mea.

5.Demersul nostru, al acestui volum de interviuri, vrea să scoată în evidenţă şi altă lume. A unor români care-şi fac şi ei treaba de zi cu zi fără să fie parlamentari, corupţi, fotbalişti sau Fuego. A unor români care-şi fac treaba de scriitori, blogeri, şoferi, actori, scenografi, medici, copii deştepţi şi aşa mai departe. E o întreprindere okei?

Lorena: A, ăsta era un interviu? Până acum l-am simţit mai mult ca pe un monolog al domniei voastre, o etalare de personalitate, în care mai strecuram şi eu un îhî, da, poate. Nu mai bine vi-l asumaţi cinstit ca pe un volum de monologuri?

6.Suntem ceea ce mâncăm sau ceea ce iubim? Ceea ce votăm sau ceea ce zburăm? Te-a văzut zburând cu mătura printre mări şi ţări. Ce-ar spune un celebru filozof spaniol pe care am uitat cum îl chiamă?

Lorena: Eu nu ştiu ce sunteţi dumneavoastră şi nu mă consider suficient de calificată să mă lansez în presupuneri sau speculaţii.



7.Îţi mulţumesc.

Lorena: Nu aveţi pentru ce. La propriu.

A consemnat Denis Dinulescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lăsați răspuns aici: