11 august 2011

Rascoala de la 2011

Ca e primavara araba, ca impusca un smintit o insula de tineri, ca alti cagulati incendiaza magazine si masini, un lucru e sigur: lumea asta da in clocot. Ca minus cu minus cu minus si cu minus da plus. Prea multe zerouri adunate fac mii, sute de mii, milioane de nemultumiti, de revoltati. Cita vreme se intimpla la "ei", in dictaturile arabe singeroase, revoltatii sint eroi, martiri ai neamului. Cind se intimpla la "noi", razvratitii sint "hooligans" si "racaille". De ce? Pai noi sintem tari civilizate si democrate cu traditie (in vest). Ei se lupta (in televizoarele noastre) pentru ce avem noi de 2 decenii sau mai mult (in vest). Nemernicii nostri indraznesc sa puna la indoiala si sa dea cu bita in cel mai bun sistem de organizare sociala ever. Ei ataca simbolurile dictaturii si ale totalitarismului, tilharii nostri dau cu pietre in proprietatea privata cea sfinta. Pai se compara?? Cum sa nu se revolte cetateanul de buna credinta si sa nu iasa si el cu bita la patrulare?! Era o vreme cind Ludovic al XIV-lea spunea cu tupeu: "Statul sint eu". Azi oricine o spune si actioneaza ca atare, creindu-si propriile mijloace de coercitie. "Statul nu mai face fata, imi fac dreptate singur". Atunci, statule, daca vrei sa fii mai tare decit cetateanul invirtosat, ia matale masuri suplimentare de siguranta, intareste efectivele armatei si ale politiei, pune camere de supraveghere peste tot, bratari electronice si cipuri pe tot ce misca. A, construieste repede si niscai inchisori. Si daca ti se pare prea scump sejurul la inchisoare, ridica niste spinzuratori, ca e mai ieftin, radical si spectaculos.
Dupa cel de-al doilea razboi mondial a dat iubirea peste noi si-am devenit flower power. A tinut faza asta cu iubirea cit a tinut, a devenit politica de stat si ne-am trezit ca trebuie sa ne iubim si sa ne acceptam unii pe altii, indiferent de moravuri, credinte, culoare si marime la pantofi. Singurul criteriu neacceptat unilateral a fost marimea portofelului, in sensul ca cei care ne indeamna la iubire nu ne iubesc deloc. Bogatii se iubesc si se protejeaza doar intre ei. Ca banii la ei sint. La noi in stomac trece iubire, la ei sampanie si caviar. Dar excesul de iubire si lipsa de hrana dauneaza grav sanatatii sociale. Si-atunci oamenii ies in strada si sparg magazine. Incendiaza masini. Pentru ca s-au saturat sa fie supravegheati incontinuu, sa nu aiba un loc de munca, sa traiasca din te miri ce in timp ce altii se imbuiba si se lafaie in casele lor (seen on tv). Pentru ca prea mustesc nemultumirile, frustrarile, asteptarile niciodata implinite. Pentru ca s-au saturat de "faceti dumneavoastra o cerere" care nu e niciodata citita, daramite aprobata. Prea numai ei "trebuie sa" minus minus minus.

LE: Ca bine le zice Cartarescu: sintem o specie agresiva, oricum am intoarce-o!

10 comentarii:

  1. Daca nu mi-ai fi draga te-as face cu ou si cu otet. Adica tu chiar crezi ca de foame furau aia televizoare??!! Nu draga mea, nu slujbe isi doresc oamenii aia, ei stau bine cu ajutoarele sociale ca si parintii lor.. Eu cred ca ruperea ambelor tibii acolo in strada si obligativitate mersului taras acasa ar fi fost raspunsul corect al Regatului Unit pentru "revoltatii" care furau lucruri si incendiau chestii..
    Abordarea stangista a acestor chestii nu face bine nimanui dar oricine are dreptul sa vada lucrurile din orice unghi.
    Si-acuma zambeste si spune-mi c-ai priceput! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. draga Nicule, eu am vazut un baiat pe Arte care zicea ca e absolvent de facultate, ca sta cu mama si cu tata si ca traieste cu 26 de euro pe saptamina (ajutor social). omu' s-a lasat filmat in prim plan, cu fatza, voce si identitate neascunse. in acelasi timp am citit in ziare ca o tinara s-a autodenuntat ca nu putea sa mai doarma din cauza ca a furat un televizor. sint si din astia. si da, orice abordare e binevenita, inclusiv "stingista". iar chestia cu "tiris acasa" nu functioneaza in toate cazurile, pentru simplul fapt ca unii nu au casa lor.

    RăspundețiȘtergere
  3. completare: baiatu' de pe Arte marturisea si ca a iesit cu bita la plimbare, de-aia il si mentionez. au fost tot felul de oameni acolo, inclusiv cetateni respectabili, inclusiv patroni de buticuri care dadea in buticul altora ca sa si-l salveze pe-al lor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cunosc oameni care muncesc si traiesc cam tot cu atatia euro pe saptamana fara sa fure laptopuri. Asa ca.. un televizor - 2 tibii, doua MacBook - adaugam si un peroneu. Fata care s-a autodenuntat o lasam asa, ea oricum o sa faca coxartroza dupa 50 de ani!

    RăspundețiȘtergere
  5. ideea e ca daca nu facem ceva (si "tiris acasa" nu e suficient), oamenii aia o sa dea in cap data viitoare. deci: inchisori? mai multe ghetouri? ti se pare ok sa traiesti cu atitia bani pe luna? tu ai putea? si asa mai departe, cum spune Sf. Vasile.

    RăspundețiȘtergere
  6. "facem ceva" zic si eu, ca femeie proasta ce ma gasesc. sa faca AIA care au putere.

    RăspundețiȘtergere
  7. .......... Uite de asta "iubesc" eu Finlanda ;)
    5 milioane de locuitori.... versus 1,5 mil camere de supravegheat! cititor de RTF (parca asa ai zice) si iti vine amenda acasa ca ai depasit viteza in decurs de 500 km parcursi (este un exemplu bineinteles) iar tu (eu) ca un cetatean care te stii cu musca pe caciula o platesti linistit ptr ca intradevar ai calcat pe bec.... sau stii ca daca nu o platesti.... STATUL ARE SUFICIENTE SOLUTII de a-si recupera creantza.
    De asta iubesc politia de aici care are dreptul de a intra in casa peste tine DAR ITI VORBESTE POLITICOS... si asta datorita statului care a gandit de mult timp acest sistem de incuietori si yale!
    De asta "iubesc" sistemul de inchisori de aici (am mai scris de el Aida si imi cer scuze ca ma repet) unde ai iti este oferit tot comfortul necesar, cel mai luxos sistem as putea spune... dar in care nimeni nu isi doreste sa ajunga! De ce? ptr ca iti este oferit totul pe banii statului in schimb iti este interzis un singur drept: dreptul de comunicare! Stai 23 de ore in camera ta si 1 ora la plimbare DAR tot SINGUR! Ai dreptul la orice informatie scrisa (carti,ziare etc) dar nu ai tv sau net... asa ca ai tot timpul din lume sa "rumegi" greaseala facuta. Iar cine ajunge in inchisoare macar ptr o saptamana... cand iese de acolo cu siguranta nu isi va mai dori sa intre din nou.
    De asta iubesc sistemul de aici... care cu toate ca te impoziteaza intre 8 si 40% (impozit pe care il platesti senin fara sa cracnesti) nu iti va da niciodata motive sa "te rascoli".... nu iti va da motive sa furi ptr ca statul iti asigura (indiferent de situatia in care esti) limita minima necesara de confort si hrana! Adica in alte cuvinte... statul nu te lasa NICIODATA sa mori de frig pe strada sau de foame!!!
    Deci de asta "iubesc" statul asta: ptr ca a gandit niste reguli juste in care sa traiasca si capra dar si lupul!

    RăspundețiȘtergere
  8. Esti prea de stanga. PREA DE STANGA, c-asa-i in Franta. :) Vorba lui Nicu: ori crezi ca cu plasme si incaltari sport se potoleste foamea?! Dai exemplul studentului care traieste cu familia si care a fost "nevoit" sa iasa in strada, sa puna mana pe bata, sa treaca in stadiul de omul pesterilor si sa puna mana pe bunurile altora, pentru ca el nu are. Ei, uite eu iti dau exemplul fetei de milionari, care traieste intr-o casa super scumpa, pe care o plimba ta'su cu Rolls Royce-ul de 500.000 de lire - ori tot foamea a impins-o sa iasa in stada? Ori pe nenea ala care era profesor si care a iesit la jaf? Ori copchilu' ala de 11 ani, care a furat alcool? De cand tine alcoolul de foame?
    Asadar, tu traiesti un vis de stanga (extrema, chiar) si eu nu pot fi de acord cu parerea ta. Dar pentru ca noi, la dreapta, intelegem ca si altii au dreptul la pareri :), ma bucur ca ai deschis acest subiect. O zi buna iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu vad nimic maret in scandalul pe care l-au facut acei hooligans in Anglia. Efectiv, au devastat, nu au protestat impotriva unor masuri luate de guvernul englez...
    Si apoi, da, asa e de cand lumea, ala bogat nu crede pe al sarac.
    Daca tu aveai afacerea ta, nu cred ca-ti convenea sa -ti sparga magazinul si sa te fure, doar asa, in forma de protest...
    Situatiile de acest gen trebuiesc administrate, mult mai rapid, exact de maniera aleasa, in final, de guvernul englez: politia trebuie sa intervina, in forta...pentru oase rupte sunt doctori, pentru hoti , puscarii, pentru aia morti, cimitire...
    zic si io, nu tre' sa te superi pe mine !

    RăspundețiȘtergere
  10. Lasand la o parte interpretarile stangiste/ dreptiste/ centriste, este unul din cele mai tari articole scrise de Aida (si citite de mine)...

    RăspundețiȘtergere

Lăsați răspuns aici: