14 octombrie 2010

Doctor in Suedia m-as face

Se-mbolnavi copilul. Acum, daca se-mbolnavi, a trebuit sa-l duc la doctor. Usor de zis, cit despre facut... Iata ce patii. Sun acu' doua zile pe la prinz, cu speranta sa gasesc un doctor dupa-amiaza. Sunai la clinica de cartier, la care am inscris copilul. Povestesc cum ii curge nasul si cum tuseste de doua saptamini si ca banuiesc ca are o infectie la ochi, ar fi cam a doua zi. Are copilul febra? N-are, slava Domnului. Atunci spalati-l la ochi cu clorura de sodiu si sunati miine dimineata la ora 8 ca azi nu mai avem loc. Bun. Spre seara face si copilul febra, in sfirsit pot sa ma laud cu ceva! A doua zi, adica ieri, incep sa sun de la ora 8. Dau peste robotul care-mi vorbeste in suedeza, nu-nteleg nimic, inchid, sun peste 5 minute si alte 5 minute si tot asa. Sun si la o clinica privata care nu ne vrea, ca nu stam pe raza lor de actiune. Adica aici trebuie sa stai in cartierul cu clinica privata, chiar daca esti dispus sa platesti alea 600 de coroane (cam 60 de euro) pentru consultatie. Sun si la urgentele private, ei nu se ocupa de copii, dar sa sun la numarul asta, e un pediatru. Daca nu reusesc, sa revin miine cu un telefon si-o sa vada daca-mi gasesc un copil. Sun  la pediatru si dau peste un robot care-mi spune nu stiu ce, ca in afara de numele omului (ce bine c-am invatat alfabetul suedez!) nu-nteleg decit niste cifre, da' sint exprinate in zeci si pe-alea nu le stiu inca. Inapoi la clinica de cartier. Inteleg intr-un final ca sint pusa in asteptare si alea 12 (tolv) minute se transforma in 30 (?). Moment in care dau peste o duduie draguta care-si face mila de mine (please, copil bolnav, febra mare, desperare, par smuls) si ne programeaza peste o jumatate de ora. Uraaaaaaa! Pun copilul in carut si alerg, ajung acolo. Intru la doctor - un domn trecut de virsta pensionarii, cu nume arab si nevorbitor de franceza. Ne-ntelegem in engleza si-mi spune ca reteta merge direct din calculator la farmacie, ca nu platesc consultatia pentru copil si multa sanatate. Fuga la farmacie unde reteta nu a ajuns, se pare ca merg mai repede ca internetu'. Reveniti mai tirziu imi spune viitoarea pesionara de la casa. Cam cind? Cam peste o ora. Revin peste trei. Reteta nu ajunsese inca. Criza de isterie la subsemnata, copilul fiind atacat de febra, nemincat, cu ochii si nasul curginzi. Farmacista ma pune la punct - daca mai urlati va duceti singura dupa reteta la policlinica. Gata, sefa, ma calmez. Ma-ntreaba numele doctorului Mohamed-si-ceva. A, pai tataia ala nu stie sa umble la calculator. Buuuun. Dupa o ora tin in brate sacosica cu medicamente (sacosica e gratuita) si aflu ca numarul personal al copilului e "gresit".
Multa sanatate in Suedia!

19 comentarii:

  1. Buna. Nici in Olanda nu e mai roz. Aici primesti paracetamol la orice boala. Cand am fost la dr. cu al meu viitor sot, ne-a vorbit 15 minute (taxabile cu vreo 35 de euro) despre cat de bun este spreiul acela de nas si modul de folosire. Iar un coleg ca sa obtina o tomografie pentru sotia lui avand mari dureri de cap, a trebuit sa insiste la dr. vreun(nu stiu daca e corect asa, limba romana m-a lasat in urma cu normele alea noi) an jumatate. Cred ca pana la urma asa e sistemul asta "civilizat"

    RăspundețiȘtergere
  2. zoridezi: aflu din ce in ce mai multe chestii de genul asta despre tarile "civilizate". regret mult Franta, din punctul asta de vedere. parca si Romania e mai bine... macar platesti mult si primesti atentie.

    RăspundețiȘtergere
  3. in caz ca ai uitat, sa-ti aduc aminte de sistemul medical din romania...
    suni la numarul de telefon, iti raspunde centrala, astepti sa-ti faca aia legatura, o obtii mai greu decat daca bagi tu destele in gaurelile alea, ca nush daca au tehnica, la modul in care se misca centralista, cred ca abia ce cableaza cabinetul doctorului.
    indiferent ce ai, te cheama la cabinetul lui, ala particular, unde "sumele e mai mari"...pastilele le obtii dupa ce-ti donezi un rinichi, o ureche si trei pistrui, ca asa-s de scumpe...
    in felul acesta , sistemul sanitar din romanica te incurajeaza sa-ti dezvolti anticorpii necesari si sa dobandesti imunitate ! viva, viva, viva !!!

    RăspundețiȘtergere
  4. unule: am fost in Romanica asta primavara si-am ajuns cu copilu la urgente ca asa s-a-ntimplat. am vazut un doctor destul de repede, am avut o reteta, desi au fost discutii (ca de ce n-am certificatul de nastere romanesc de ex?). la farmacia de urgenta n-am gasit nu stiu care medicament, deci n-am putut sa iau reteta in noaptea aia. ma rog, una peste alta am avut medicamente, stiam o asistenta care a venit sa-i faca injectii. exista si pediatri. prefer sa platesc dublu, da' sa stiu ca ma consulta un doctor nu stiu cum sa-ti spun. aici NU exista, cica, pediatri. desi am dat peste unul, pardon, peste robotul de la telefonul lui.
    desigur ca e mai bine sa-ti dezvolti anticorpii, in orice caz.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ba sa moara Jana, in Sweden e mai puscarie ca la Roumeinia. Chiar ca mi-am schimbat parerea... Eu unul sunt un norocos, ca am medicul de familie la intreprindere unde presetz activitati, vizita la medicul de familie este o placere, nu tu cozi, nu tu ore de asteptare, nu tu retardati batrani care tin mai stiu eu ce liste, nimic. Am ceva, ma prezint frumusel la medicul meu (unul foarte bun) si imi da omul ce este necesar. Merg la Merk si imi iau de regula instant orice bulina sau unguent recomandat. Vaqd ca in Sweden trebuie sa ai bafta si nervi tari. Acum inteleg de ce cauta astia medici de pe la noi, ca nu un pediatru in intreg Malmo.

    RăspundețiȘtergere
  6. "Un om care NU ACCEPTA SISTEMUL din tara in care traieste va fi... MEREU UN OM NEMULTUMIT"
    Singurul comentariu ca fiind "pertinent" la postul tau este cel dat de domnul Capca1 (nici nu ma asteptam sa fie altfel)
    Acum sa explic si de ce: Omul in general care nu se obisnuieste sau care nu accepta alte "reguli" decat cele cu care el este "obisnuit" va avea mereu de suferit. Nu vad de ce nu iti convine sistemul din Suedia Aida.... daca ai incerca sa il privesti sau sa gandesti si din partea cealalta a "doctorilor" poate atunci le-ai da dreptate. Pune cazul ca... ai avea posibilitatea sa te duci la orice clinica care iti taie tie capul din Malmo... si atunci ce "facem"??? Ajungi acolo si te trezesti cu 300 de mamici cu plozii in brate ca asa lea venit strumfilor pe chelie sa raceasca toti odata!Bun... ai sa mai gasesti 2 asistente si 2 doctori cheauni de cap ca nu stiu unde sa se imparta... o lume stresata si un hol plin de plansete. E bine?
    Nu cred.Arondarea la o clinica de cartier se face CU UN SCOP: CAPACITATEA! pai tu (si restul de 300 mamici) te duci unde te taie capul si "stresezi" un doctor iar restul doctorilor din oras "someaza"!
    Ai facut niste greseli personale pe care trebuie sa ti le asumi si.... datorita lor a fost toata tarasenia, greseli involuntare din cauza necunoasterii sistemului... zic. Faza buna din toate astea este ca... data viitoare o sa ai LECTIA INVATATA!- zic... din nou.
    Mie de exemplu mi se pare NORMAL tot ceea ce sa intamplat, cu mici exceptii... si eu am trecut de curand prin aceeasi situatie dar am procedat diferit!
    Nu ar trebui uitat sau omisa faza cu ceea ce spunea Capca: tu ai venit de la farmacie cu sacosa gratuita... banuiesc ca si medicamentele (in cazul meu asa a fost)... pe cand in Romania trebuia pregatit rinichiul....

    RăspundețiȘtergere
  7. Sa revenim la "gafe":
    Limba... din moment ce nu LE stii limba nu poti decat SA TE ASTEPTI LA ASTFEL DE SITUATII, nu toti sunt "obligati" sa invete franceza ptr ca vii tu, sau sa creeze un post special in posibilitatea ca vine cineva. In alte tari... dau exemplu rapid Italia... NICI MACAR ENGLEZA NU SE VORBESTE IN INSTITUTII, dap!
    Observ ca (nu este o acuza doamne fereste) tu esti obisnuita sau invatata pe sistemul: dau un ban dar.... stau in fata!
    Trebuie sa accepti si sa te obisnuiesti pe viitor ca in alte tari pana si clinicele particulare au sistemul propriu de ordine interioara. Poti sa ai banii din lume.... daca NU SE POATE... trebuie sa ACCEPTI ASTA fara sa zici maruntel printre dinti si sa CAUTI ALTA SOLUTIE SAU ALTA VARIANTA, am dreptate? Iar imi vine in minte un "caz" tot din Italia: o clinica particulara... a scos pe treptele din fata si a lasat acolo o femeie care NASTEA ptr ca.... nu isi platise cotizatia si ai expirase contractul de asigurare cu clinica respectiva! SIMPLU...
    Raspunsul de la telefon... mi se pare pertinent: in perioada de toamna in tarile nordice cam toti copii racesc (asa e moda.. parca in alta parte nu racesc) si mi se pare normal sa te intrebe asistenta de febra: din moment ce nu are febra, nu exista motive de ingrijorare decat ptr o mama panicata care isi doreste un plod sanatos ;) Te-ai intrebat ce s-ar face doctorii daca toate mamele ar veni cu copilul la medic la un simplu stranut sau la ochii umflati din cauza vantului de toamna?
    Imi vine in minte acum imaginea intalnita la urgenta cand am fost eu: venise o "mama" cu un tzanc de 1 an jumate cred... ai curgea sange din frunte si avea o belitura (datorita unui colt de masa in opinia mea) mamica respectiva era nevrozata toata... copilul ei e caz de urgenta IMEDIATA! (aici la mine... se dau numere de asteptare chiar si la urgenta, in functie de gravitate sau disponibilitate medici- lucru INTELES de mine de altfel) mamica respectiva gesticula si se criza ca de ce nu intra imediat in timp ce ala micu nu statea pe loc nici o secunda de neastamparat ce era. Eu i-as fi "prescris" un plasture pe frunte si 2 palme la fund sa se linisteasca!
    Despre medic...;)) ma gandeam cand te citeam ca era mai bine sa ai vorbesti in romaneste decat in franceza- daca era arab sigur a facut medicina in Romania :)) Medicul.. isi face meseria, si intalneste zilnic jde cazuri, cat despre capacitatea lui IT... trebuie "inteleasa" si asta, nimeni nu e perfect sau nu le poate sti pe toate...
    =))=)) HTML-ul dvs. nu poate fi acceptat: Must be at most 4,096 characters =)) bai... da` mult mai scriu...

    RăspundețiȘtergere
  8. Sa revenim la "gafe":
    Limba... din moment ce nu LE stii limba nu poti decat SA TE ASTEPTI LA ASTFEL DE SITUATII, nu toti sunt "obligati" sa invete franceza ptr ca vii tu, sau sa creeze un post special in posibilitatea ca vine cineva. In alte tari... dau exemplu rapid Italia... NICI MACAR ENGLEZA NU SE VORBESTE IN INSTITUTII, dap!
    Observ ca (nu este o acuza doamne fereste) tu esti obisnuita sau invatata pe sistemul: dau un ban dar.... stau in fata!
    Trebuie sa accepti si sa te obisnuiesti pe viitor ca in alte tari pana si clinicele particulare au sistemul propriu de ordine interioara. Poti sa ai banii din lume.... daca NU SE POATE... trebuie sa ACCEPTI ASTA fara sa zici maruntel printre dinti si sa CAUTI ALTA SOLUTIE SAU ALTA VARIANTA, am dreptate? Iar imi vine in minte un "caz" tot din Italia: o clinica particulara... a scos pe treptele din fata si a lasat acolo o femeie care NASTEA ptr ca.... nu isi platise cotizatia si ai expirase contractul de asigurare cu clinica respectiva! SIMPLU...
    Raspunsul de la telefon... mi se pare pertinent: in perioada de toamna in tarile nordice cam toti copii racesc (asa e moda.. parca in alta parte nu racesc) si mi se pare normal sa te intrebe asistenta de febra: din moment ce nu are febra, nu exista motive de ingrijorare decat ptr o mama panicata care isi doreste un plod sanatos ;) Te-ai intrebat ce s-ar face doctorii daca toate mamele ar veni cu copilul la medic la un simplu stranut sau la ochii umflati din cauza vantului de toamna?
    Imi vine in minte acum imaginea intalnita la urgenta cand am fost eu: venise o "mama" cu un tzanc de 1 an jumate cred... ai curgea sange din frunte si avea o belitura (datorita unui colt de masa in opinia mea) mamica respectiva era nevrozata toata... copilul ei e caz de urgenta IMEDIATA! (aici la mine... se dau numere de asteptare chiar si la urgenta, in functie de gravitate sau disponibilitate medici- lucru INTELES de mine de altfel) mamica respectiva gesticula si se criza ca de ce nu intra imediat in timp ce ala micu nu statea pe loc nici o secunda de neastamparat ce era. Eu i-as fi "prescris" un plasture pe frunte si 2 palme la fund sa se linisteasca!
    Despre medic...;)) ma gandeam cand te citeam ca era mai bine sa ai vorbesti in romaneste decat in franceza- daca era arab sigur a facut medicina in Romania :)) Medicul.. isi face meseria, si intalneste zilnic jde cazuri, cat despre capacitatea lui IT... trebuie "inteleasa" si asta, nimeni nu e perfect sau nu le poate sti pe toate...
    =))=)) HTML-ul dvs. nu poate fi acceptat: Must be at most 4,096 characters =)) bai... da` mult mai scriu...

    RăspundețiȘtergere
  9. Acum sa iti "povestesc" si eu "tarasenia" mea cu baiatul si sa analizam diferentele:
    Are 8 ani si logic ca e neastamparat si neascultator in privinta imbracamintii... asa ca in consecinta... fotbalul, alergatul pe afara combinat cu transpiratul si aerul rece a generat o raceala de toata frumusetea.
    S-a lasat cu gat umflat, muci, temperatura, invoit 2 zile de la scoala... tratament la pat cu paracetamol,ceai,aspirine si alte tampenii... schimbat lenjerii de 3 ori pe zi, luat temperatura tot de 10 ori pe zi... fluctuatii de la 41 la 36.5 si invers asta in interval de cate 15 minute... si tot nu a fost nimic in "neregula" (eram constienti ca A RACIT). A 3a zi cand am vazut ca se ingroasa gluma si nu trece in nici un fel... am deschis netul, am cautat clinica de care apartinem... am vazut programul si am constatat ca nu era cazul sa insist: era inchis (ora era 20.30 sambata parca...) serviciu de garda noaptea nu era... asa ca am sunat la clinica ptr ADULTI de CARE APARTIN si am intrebat daca pot duce copilul la ei.... am intrebat IN ENGLEZA... ptr ca aici ca limbi "oficiale" si OBLIGATORII impuse de "sistem" sunt 3: finlandeza SUEDEZA si engleza. Daca nu ar fi fost posibilitatea sa intreb in engleza... il puneam poate pe vecinul... care stie engleza si ma intelege sa stie ce informatii tre sa ceara. Buuun. Mi s-a comunicat de la clinica ptr adulti ca NU POT sa il duc ptr ca... NU EXISTA DOCTOR PE SPECIALITATEA RESPECTIVA (pediatru)... OK, AM INTELES! Chiar mi se pare justificat refuzul lor! La care AM INTREBAT DIN NOU: dar UNDE il pot duce? Mi sa spus un nume de clinica pediatra cu program de noapte si urgente. Am multumit... am revenit iar la internet, am luat adresa... copilul, PSP-ul si sticla lui de suc si am plecat catre spital. De ce PSP-ul??? ptr ca ERAM INVATAT DEJA!!!datorita experientei capatate in timp sotia stie ca "dureaza", iar copilul sa nu se plictiseasca trebuie sa ai dai ocupatie. Bun... am ajuns acolo: era 20 seara dar parca nimerisem la gradinita: plasma de 50 cu desene animate, acvariu, sala de jocuri, jucarii peste tot aruncate si.....O MAREE DE COPII! Toti raciti =)) (si trebuia sa ai "suport" pe toti si vacarmul lor)

    RăspundețiȘtergere
  10. Am luat numar....ptr receptie... erau deja in fata noastra 6 persoane. A venit randul nostru, am prezentat situatia, simptome, doleantele noastre... etc. I sa facut un control rapid si sumar copilului: temperatura,gat,urechi, aspect,etc si am fost rugati sa asteptam in alta sala alaturata momentul in care va veni doctorul de la departamentul E sa ne cheme la consultaie, ni sa spus din start ca: au o seara mai aglomerata, ca inaintea noastra la sectorul E mai sunt 12 copii si ca o sa dureze intre 1ora si 1ora jumate sa intram (moment in care am stiut clar ca pot sa me dezbrac si eu si copilul, sa ai pun hainele in dulapurile cu cheie puse la dispozitie in sala de asteptare, ca pot sa imi las copilul in sala de joc in timp ce eu ma duc sa imi iau o cafea (contracost) de la automat si sa ies afara sa fumez o tigara...2....3.... asta in cazul ca nu aveam chef sa fac puzzle cu copilul sau sa joc prinsa cu ceilalti)
    Dupa 1.30 minute a venit doctorita cu foaia de observatie in mana a strigat numele copilului si ne-a poftit in cabinet. A urmat acelasi consult care se poate face in cazul racelii, ni sa spus si indicat numarul camerei unde trebuie sa mergem ptr o prelevare de probe de analiza.Ok... acolo laboranta nu era (am aflat motivul in 3 minute: aceeasi laboranta duce dupa prelevare probele la laborator) am asteptat... sa intors laboranta a luat analiza si ne-a comunicat ca.... trebuie sa ASTEPTAM 30 minute- timp in care se vor face analizele si in functie de ele se va pune diagnosticul si se va prescrie tratamentul. Acum intreb: pai tu Aida nu ai fi asteptat? Logic ca DA, ptr ce sa ma "stresez" aiurea din moment ce stiu ca "asteptarea" e spre binele copilului si ca are UN REZULTAT iar daca nu astept... nu rezolv nimic? Asa ca spasit am mai asteptat juma de ora... am mai fumat o tigara si o cafea (stiam cat timp am la dispozitie). Dupa jumatate de ora.... m-am dus la receptie unde fusesem prima data (si unde ma indrumase laboranta) am luat fisa cu rezultatul consultatiei, diagnosticul pus, reteta si tratamentul de urmat (aici se mai practica: reteta ;) )
    Nefiind din zona... am INTREBAT de unde as putea lua tratamentul atunci seara sau daca este posibil sa il aman pe dimineata (urmand sa il iau de la farmacia de langa bloc) mi sa zis un nume (ciudat)si o locatie la fel, mai exact: cand iesi de aici faci dreapta si mergi pina vezi un SHELL... la 50 metri de el pe dreapta e farmacia. Nefiind multumit de raspuns... AM CERUT o adresa daca ar putea sa imi dea. (daca nu ceri...nu ti se da;) nu e logic?) A cautat omul tot pe GoogleMaps.... mi-a dat adresa farmaciei si uite cum in 2 ore am "scapat" de acolo.
    La farmacia non-stop... farmacista a luat reteta in primire si i-a spus sotiei ca.... DOZAJUL ESTE GRASIT: adica cantitatea prescrisa corelata cu numarul de zile este insuficienta. Medicamentul era un sirop cu antibiotic ptr 10 zile, iar la varsta copilului si gramajul administrat pe zi depasea cele 2 sticlute prescrise. Asa ca farmacista s-a apucat de RECALCULAT RETETA... (nu de injurat sau facut idiot medicul de dinaintea ei) adunat grame (13) ori zi(3xzi) ori zile (10)... sa ajunga la un rezultat per total.... sa modifice reteta in sistemul central (pina la urma si aici este IT) sa imprime alta reteta... si sa ne dea nr de telefon al farmaciei si numele ei ptr ca a modificat reteta... 6 sticlute sirop, 6 seringi ptr administrare, sacosa.... toate gratuit si sa ne ureze o seara placuta sfatuindune sa tinem sub observatie temperatura copilului si reactia dupa primele 2 administrari de medicament.
    Morala????
    Am pierdut 3 ore pe drumuri... si am venit acasa calm si linistit, multumit ca ACUM urmeaza ca copilul sa se insanatoseasca!
    O zi buna si iti urez cat mai putine peripetii prin sisteme sanitare!
    Ps: incearca sa vezi si latura "pozitiva" a intamplarii tale: in felul asta...ai aflat ca numarul social al copilului e gresit ;)

    RăspundețiȘtergere
  11. Nimeni: n-am citit chiar pina la capat comentariile tale, pentru ca am un copil prost-crescut care nu ma lasa sa stau toata ziua pe calculator. da, stiu, doua palme la fund si....
    ma bucur ca ai impresii, idei si solutii pentru situatia in care ma aflu eu, e bine de stiut. din cite iti poti da seama nu cunosc foarte multa lume aici care sa ma ajute. sint mai tot timpul la PRIMA EXPERIENTA in orice si o povestesc asa cum am trait-o. Lectii POST FACTUM gen "las' ca tu esti proasta, nu stii, tot te plingi, io sint destept si stiu ce trebuie facut" merci, nu primesc. nu pe tonul asta. de scris pe blogul meu scriu cum vreau si ce vreau.
    altceva: e treaba mea cum reactionez la o situatie sau un sistem, na-m nevoie sa mi se spuna ca roata se invirte pentru ca e rotunda, asta-mi insulta inteligenta, atita cit e.
    vad cit de mult timp ai irosit explicindu-mi toate astea - timp pe care eu nu l-am avut ca sa-mi scriu textul, ca as fi avut de spus - se vede treaba ca esti barbat, gindesti ca un barbat, nu ca o mamica de copil mic, stresata si panicata. din asta poate ca intelegi, in sfirsit, ca ma enerveaza PESTE POATE atitudinea paternalista si resemnat-impaciuitoare.
    in loc sa-ti scrii memoriile pe blogul meu, de ce nu-ti faci tu unul? chiar asa, poate gasesti cititori interesati de experientele tale.

    RăspundețiȘtergere
  12. Multumesc Aida de "idee" in ceea ce priveste blogul dar nu am sa o fac, asa cum nu am sa te mai deranjez cu "experientele" mele. Intamplarea scrisa de mine a fost doar ptr a pune comparativ si o bila alba in ceea ce priveste sistemul sanitar, atat: dracul nu e intotdeauna negru, s-a intamplat in cazul tau sa fie, dar poate data viitoare nu va fi.
    2 palme la fund... erau necesare in situatia respectiva si nu cred ca sunt in masura sa le recomand in alte cazuri.Ipocrizia mea are totusi limite.
    Poti sterge posturile mele lungi si plictisitoare dar am observat din tot ceea ce scrii ca esti vesnic "nemultumita" si tot ce vezi vizitezi sau traiesti trebuie NEAPARAT sa aiba un termen de comparatie: Shangai-ul e ca ferentariul, Hong Kong-ul pute, aia sunt ca romanii... totul e naspa si nimic nu te multumeste, nu am vazut un comentariu in care sa spui doar: ASA E AICI SI... E DIFERIT SI IL PREZINT CA ATARE.
    Nu sunt in masura si nici macar nu am avut intentia sa ITI DAU SFATURI sau... sa vin eu cu SOLUTII la problemele tale ptr ca fiecare este stapanul propriei vieti, propriului blog si a propriei conceptii de viata, eu unul sunt "guvernat" de zicala: Situatia in care te afli este consecinta faptelor si actiunilor tale!
    Aratam in modul meu (dar am sa incetez daca deranjeaza) faptul ca exista si "o altfel de lume"... daca nimereai un doctor pediatru care sa iti rezolve problema in 5 minute fara "bataie de cap" mai scriai pe blog despre asta?
    Lectii POST FACTUM nu vad unde am dat dar sincer nu are importanta avand in vedere atitudinea mea.... paternalista ;)
    Te invitam doar... sa vezi si partea cealalta a paharului (plina sau goala) dar din moment ce femeile sunt egoiste logic ca gandesc si privesc doar din punctul lor de vedere...
    Sunt satul de fraze gen: Romania e de rahat... occidentul e de rahat...
    Toate sunt de rahat uneori,dar parca ne place sa traim in el si sa ne plangem, solutia ar fi: mutati-va pe Marte, inadaptatilor...
    Ps: solutia nu e ptr tine Aida, ca iar o percepi aiurea: persoanele de fata se exclud.

    RăspundețiȘtergere
  13. Nimeni: ba mie imi place sa vorbesc despre persoanele de fata, generalitatile si vorbitul despre "altii" nu ma intereseaza. inca o data: e treaba mea cum scriu despre ce scriu, daca fac comparatii e pentru a explica, in felul meu prost, ca lumea e SI diferita, SI la fel.
    inca o data: scriu ceea ce vreau si cum vreau, ca se intelege ca sint multumita sau nu. astea sint mirarile si trairile mele si imi iau libertatea de a le exprima cum vreau, ca de-aia am blog personal.
    nu-mi amintesc sa fi scris pe undeva ca Romania e de rahat si occidentul la fel, sau nu - in continuare vorbesc despre persoana mea, altfel discutia asta nu are rost. sint lucruri si bune si rele, si-ntr-o parte si-n alta. asta ma straduiesc sa arat cu multumirile si nemultumirile mele. daca nu intelegi treaba asta sint de parere ca nu are rost sa citesti ce scriu (din 2 in 2 rinduri). sint oameni care nu au iesit din tara (Romania) de prea multe ori si nu stiu cum e sa-ti primesti banii pe medicamente, de exemplu, sau sa-ti vina postasul cu scrisoarea la usa. SI pentru ei scriu.
    desigur, fiind un blog public, ai dreptul sa-l citesti si sa comentezi (limita la comentarii eu o stabilesc).

    RăspundețiȘtergere
  14. nu poti sa te superi pe "nimeni", cel putin nu atat de mult incat sa nu mai scrii !
    pana la urma, stii ca si de asta e blog, ca fiecare sa-si dea cu parerea! si apoi, mai e si vorba aia, care spune ca drumul spre iad e pavat cu bune intentii!
    so, nu te supara pe Nimeni...si scrie(-ne)!
    vezi ca te trecui pe o leapsa si, daca nu vrei sa-mi raspunzi, sa mor io daca nu vin peste tine, in Malmo, si-ti dau amenda! vaz io la ce!!!
    nu te pune cu prostul , ca am creierul odihnit !!!

    RăspundețiȘtergere
  15. unule, scriu cum sa nu! muza sa am, si timp... nu renunt eu pentru (un) nimeni:p leapsa o onorez cu mare placere tot cind oi avea niscai timp. am inceput cursurile de suedeza, mobila si durere, cum zicea dom'Mazilu??

    RăspundețiȘtergere
  16. daca te ajuta cu ceva, gandeste-te ca, in sarba, sunt vreo 5-6 consoane, una dupa alta!
    suedeza nu poate fi mai cumplita!

    astept, cu mare nerabdare, sa scrii la leapsa mea!

    RăspundețiȘtergere
  17. unule, e greu, bre, sa-nveti o limba noua cind nu mai ai toti neuronii prezenti la apel. imbatrinesc si-mi intra mai greu in cap numeralul cardinal. ia de vezi cum se zice 77 pe aici: sjuttiosju. nu ma intreba cum se pronunta, ca e de jale.

    RăspundețiȘtergere
  18. Hahaha!!
    Si cand te gandesti ca de fapt toata pataia este din cauza unui concurs de ghinioane:
    1. S-a imbolnavit copilu' (nu putea sta omu' in gipsu' lui sanatos si ferice? ce mama smeilor l-o apucat?)
    2. N-ai dat de harap din prima (pe unde mama dreaq' s-o ascuns?) si-a trebuit sa suni pe la altii
    3. Harapu' nu le are cu computadoru'... (suiedejii nu pot pune mana pe carte, bre?)
    Daca astea trei (mai cu seama prima) nu se intamplau, totul era bine si frumos :))

    RăspundețiȘtergere
  19. da, Vlade, e un lant al slabiciunilor. treba eliminata veriga slaba: boala. nu e voie sa te-mbolnavesti in Suedia!

    RăspundețiȘtergere

Lăsați răspuns aici: