16 aprilie 2007

Tu, Romanie!

Pe noi ne tutuieste toata lumea.

Pe noi ne ia toata Europa la bascalie zicindu-ne „Tu, cara-te acasa la tine!”, ca sa ne fie clar ca nu sintem prea doriti linga domniile lor, in tarile domniilor lor, la serviciul domniilor lor.

Pe noi ne ignora restul planetei, plasindu-ne undeva in coasta Rusiei in cel mai bun caz, daca nu pierduti prin Africa...”Rwanda you say?”.

In cele din urma noi ne tutuium intre noi, sintem o natiun,e de ‚tu’, ‚ma”, „bai” si „fa”, care sint tot o forma de tutuiala obraznico-vulgara. Te pipaie cineva in autobuz? „Tine-ti miinile acasa!’. Indraznesti sa traversezi strada pe trecerea de pietoni? „Ba, nu te uiti pe unde mergi?” (si asta daca soferul e bine educat). Degetul mijlociu pe care si-l arata soferii intre ei pe la intersectii ar trebui sa se numeasca TU. „Unde mergi?” te intreaba soferul de taxi daca ai ghinionul sa nu-ti arati virsta. Iti iese pisica neagra in cale si trebuie sa treci pe linga niste schele? „Papusa, urca sa-ti vad ochii de-aproape!”. Mai exista si varianta fals politicoasa „Domnisoara / Duduie, unde mergi?”. Dudui sint vinzatoarele, receptionerele, femeile de servici si plasatoarele de tichete de parcare pe parbriz. Adica acelea care au venit pe lume cu unicul scop de a te servi pe tine, mitocane, rege al tutuielii.

Desigur, se poate spune ca vrem mortis sa-i copiem pe americani si ca de aceea pronumele personal la persoana a doua plural se confunda din ce in ce mai mult cu cel de persoana a doua singular (pentru cei nerabdatori, VOI devine TU). Eu cred ca granita dintre cele doua se topeste odata cu diparitia unei calitati a Romanului nostru: politetea. Adica pronumele care exprima politetea devin, pe zi ce trece, inutile. Uite asa, ne debarasam de lucruri plicticoase, scurtam formularile, circuitam discursul pentru a exprima esentialul: „Da-te naibii la o parte”, „Taci ca vorbesc eu” sau atotcuprinzatorul „Du-te dracului”, care spune orice, oricind, oricui. Odata granita disparuta, spatiul personal al fiecaruia dintre noi se duce dracului si el, nimic nu se mai opune agresivitatii verbale a celui din fata noastra. Si-atunci devenim, scuze, devii si tu agresiv, si-i tragi si tu aluia de-ti vorbeste o palma, ca obrazul celalalt nu se mai intoarce daca nu are nimic de cistigat din afacerea asta...

Nu poti sa injuri daca nu tutuiesti. Nu poti sa-ti arati muschii cei umflati daca nu tutuiesti. Nu poti sa-l domini pe cel slab daca nu-l tutuiesti. Multimea amorfa a devenit o gramada de TU fara substanta, fara personalitate si fara vlaga. In nici un caz o suma de individualitati, caci individul TU e la fel de moale ca o cirpa de lustruit pantofii.

Compresorul tutuielii niveleaza tot ce prinde, scapa cel ce se urca repede in masina de lux si calca multimea ce-si pleaca fruntea inaintea noii divinitati egalizatoare.

Te simti mai ascultat daca tutuiesti? Mai bagat in seama? Mai ascultat de catre cel pus la respect?

Mai gindeste-te.

8 comentarii:

  1. In ciuda revoltei tale, cred ca imi permiti sa iti spun "tu", ca vorba aia, chiar ne cunoastem de-o vreme.
    Noi am mai dezbatut tema, dar cred ca merita sa o facem si in vazul lumii.
    Observatiile mele pentru nepoliticosi: 1. diferenta de varsta nu anuleaza respectabilitatea unui om. Adica, daca un nene care aproximeaza ca are niste ani in plus fata de tine ar vrea sa stea jos, in autobuz, n-are decat sa astepte sa-i oferi locul, nicidecum sa-l ceara. Anii lui, care uneori nici nu sunt asa multi, nu-i justifica badarania si aroganta.
    2. Diferenta de sex nu e o diferenta de specie. Daca baietii tupeisti considera amuzant si acceptabil sa fluiere "papusi" pe strada, eu le-as recomanda sa isi ia fiecare in gentuta cate o papusica de-acasa. Sa le tina de urat la munca.
    Si sa nu se mai mire cand femeile reale ii trateaza ca pe niste maimutici cu puta, pe care nu merita sa le ia la intalnirile cu oameni normali, carora nu le lasa bani la indemana si de parerea carora nu tin cont.

    Sa spun drept, as mai avea ceva de zis. Ma enerveaza ca ma intalnesc cu mitocani si isterice de toate felurile, pentru ca stiu ca nu-si revizuiesc apucaturile decat daca intalnesc rezistenta activa.
    Ceea ce ma obliga pe mine, din cand in cand, sa le dau replica pe limba lor. Ceea ce ma coboara pe mine la nivelul lor. Si pentru asta imi cer scuze. Si iar imi cer scuze.

    RăspundețiȘtergere
  2. ma bag si io in vorba, deh, ca tot ne stim de ceva vreme, cum zice alexandra.... ca sa o citez, diferenta de sex nu e una de specie, mitocanii si istericele de ambele sexe formeaza o specie aparte, care se "autoeduca" prin baruri in general, in cel mai bun caz alegand modele de comportament de tip vacanta mare, la bloc, etc de la tv sau de la comunitarii minoritari din jurul lor.
    nu cred ca serveste la ceva sa la dai vreo replica, pentru ca, in general, nici n-o asteapta, asta presupune ca si-au gandit un discurs, ceva, chiar daca doar de cateva propozitii, si alea invatate dupa niste scheme de cartier. nu ar trebui nici sa te enerveze, dupa cum un rahat de catel de pe bulevard nu ar trebui decat sa te deranjeze, pentru ca poate, luand cumva atitudine, toate astea vor disparea. nu prea curand, din pacate...

    RăspundețiȘtergere
  3. dupa atata revolta, justificata ce-i drept, nu pot decat sa ma gandesc ca poate pana prin 2010 Academia Romana va scoate din DEX cuvantul asta "dvs." ca si asa nu-l mai foloseste nimeni. de ce sa mai strice tipografiile cerneala pe el, ca romanu' nu-l mai foloseste de mult.
    nici nu stiu cum suna sa te certi cu cineva adresandu-i-te cu "dvs ati facut si ati dres".
    se pare ca in Romania prostiile debitate si greselile gramaticale sunt mult prea repede adoptate, chiar si de marea Academie.

    RăspundețiȘtergere
  4. Dragii mei,
    Multumesc de comentarii, nu ma prea pricep sa raspund, probabil ca trebuia sa o fac pentru fiecare in parte, la momentul aparitiei pe blog.
    Ce sa facem?
    Sa editam un Abecedar al bunelor maniere pe care sa-l distribuim gratuit? Sa facem o secta dupa modelul Martorilor si sa propovaduim Sfinta Gramatica si Slavita Bunacrestere?
    Eu am inceput prin a arunca hirtiile la cos...
    Mirlaniile sint mari, groase si rinjite, daca va uitati putin prin Palatul Parlamentul, cel putin in ultimele zile.
    Voi reveni.

    RăspundețiȘtergere
  5. La fel de revoltata sunt si eu. Suntem pe aceeasi lungime de unda.
    Nota 10 pentru autor.

    RăspundețiȘtergere
  6. Barbati adevarati...
    Sincer, imi e mila de voi fetelor... Nu stiu daca "mila" e cuvantul care exprima exact ce vreau sa zic, dar pe asta il gasesc acum.
    E greu sa fii femeie in ziua de azi, cu atati "macho" si "barbati adevarati" umbland liberi prin taxiuri si masini cumparate de taticu. Cred ca e greu sa mergi pe strada si sa iti auda urechile tot felul de "invitatii" care au un singur avantaj: imbogatesc bagajul de cunostinte in domeniul erotic... :o)
    Sincer, eu baiatul(ci nu barbatul), cred ca voi aveti nevoie de tare mult noroc si ca trebuie sa fiti perseverente in a va cauta barbati adevarati. Vestea buna e ca ei exista, doar ca, fiind mai simtiti, nu ii veti vedea pe strada strigand ca ei sunt educati, nu va vor face invitatii din taxi la o cina romantica, nu va vor oferi flori in tramvai si nu va vor duce in "palatul" lor pentru ca le e rusine a va agata. Asta nu inseamna ca ei nu exista, ca nu va privesc pe ascuns pe sub gene, ca nu va doresc, ca nu v-ar invita la o bere.
    Treaba mea de unde stiu...

    RăspundețiȘtergere
  7. mai fetelor, de ce aveti voi impresia ca sunteti nedreptatite? credeti ca noi, barbatii, nu avem parte de proasta crestere din partea suratelor voastre? nu intalnim femei care traiesc in promiscuitate(ca sa fiu delicat) si care sa ne dea peste cap tot ce credem despre iubire, dragoste, senzualitate?sunt destule domnisoare sau doamne "deosebite" care sistematic iti demonstreaza ca nu merita nici un fel de respect...asa ca e vina voastra, voi ati determinat , in timp, comportamentul precar al barbatilor:D

    RăspundețiȘtergere
  8. Robert,
    Ai dreptate, taticule, de ce nu faci tu un blog in care sa-ti spui oful?? Eu promit sa-l citesc in fiecare zi, sa-mi pun cenusa in cap si sa ma trec pe lista la donare de organe.

    RăspundețiȘtergere

Lăsați răspuns aici: