28 aprilie 2010

Cronica de România 2

Episodul 2: Clientul nostru, stapinul nostru
Asta-i episodul despre vinzatoare, gestionare, buticare, cosmeticiene si, bonus, vecina de la 3. Toate intra in aceeasi categorie de nesimtire si ineficienta la locul de munca si de trai in comun. Niste ele, ca sint atit de numeroase incit barbatii exercitind aceeasi profesie se strecoara nevazuti printre fustele dumnealor. La o farmacie dintr-o scara de bloc, farmacista a batrina sta lata peste o masuta citind Libertatea. La supermarchet, casierita isi ocupa timpii morti vorbind la mobil. La o dugheana, vinzatoarea de covrigi nu se dezlipeste de telefon nici cind ii faci observatie, daca nu-ti convine servirea nu cumperi, ea oricum vorbeste cu cine vrea ea. Munca inutila si risipa de materiale atinge paroxismul la BRD-GSG, unde, pentru a schimba doi franci in cinci lei completezi 1 formular, in timp ce consiliera iti introduce datele de identitate in calculator, iar paznicul iti trage cartea de identitate la xerox. In rest, toate-s vechi. Pentru a-ti schimba pasaportul platesti in doua locuri, alergind in puncte diferite ale orasului, bineinteles. La Trezorerie mergi la doua ghisee, la unul spui ce vrei, iar la al doilea platesti, logic. Daca ai pe"cineva", treaba merge mai repede oriunde, ca e depunere de acte sau plata la casa magazinului discount. Fara jena, cunostinta merge in spatele tejghelii si-si plateste cumparaturile in vazul prostilor de la coada care tac. Chelnerul e la fel de moale si nu-ti spune in cite secole ajunge felul pe care l-ai comandat. Unii dau buna ziua, altii abia catadicsesc sa-ti raspunda, uitind ca de la tine din portofel maninca. O sila infinita sau cel putin o lipsa de chef, asta citeam pe chipurilor celor mai multi lucratori cu oamenii. Clientii nu au tratament diferit fata de marfurile care sint scanate si aruncate de partea cealalta a casei de marcat. Si vesnica resemnare "asta e situatia, eu n-am nici o vina, sefu' a decis". La coaforul de la bloc fetele se cam plictisesc, stau pe telefoane, iar patroana ajunge si ea cind se trezeste, pe la ora 1. Da buna ziua fetelor, desi eram si eu cu picioarele in lighean, m-o fi si considerat si pe mine fata, fataaaa! Iar vecina a depus cireasa pe tort. A extins intimitatea caminului la blocul intreg, dupa ce a pus acoperis peste apartament. La ambitul ei n-a vrut sa-si varuiasca peretii exteriori ca restu' populatiei de pe scara, ca sa iasa blocul baltat dupa gusturile ei de tzatza. Vorbeste in gura casii si din geam ca sa stie toata lumea cine e cocosul in casa si cum cotcodaceste el. De cit de prost sint imbracate romancele, in uniforma modei, blonde si cu ochelari bulbucati ca ochii de musca, mai vorbesc in episoadele urmatoare.

3 comentarii:

  1. Cum n-ai vazut tu "ciripelele care pasareau"??? za blu skai? za grin gras???? esti tu rea si ai fite de outsider.... (asta a fost pentru cei care se grabesc sa atace cu vehementa ceea ce ai spus despre tarisoara noastra.). in rest... imi pare rau ca un om care vine si el acasa nu se poate simti si el bine... trebuie sa se loveasca de praful, indolenta si nesimtirea care ne-au intrat in vene, pe care le respiram si le sorbim in fiecare dimineata. eu unul sunt trist ca nu se vad decat schimbari din rau in mai rau.

    RăspundețiȘtergere
  2. Stiti la ce ma gandesc fratilor? Ma gandesc cu oarecare tristete ca cei din Republica Moldova ne-o vor lua inainte daca isi pun ambitia. Am stat de vorba cu mai multi oameni care au fost la Chisinau, unul chiar a lucrat o perioada buna acolo. Oamenii aia inca mai au un anume sistem de valori si mai au inca niste bun simt car la noi romanii este tot mai rar.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eugen: pai sa ne-o ia daca sint ambitiosi si muncitori. ca noi nu sintem capabili ca macar sa pastram lucrurile in starea in care sint.
    Johnny: cu regret scriu de rau despre tarisoara, dar prea mi-am umplut ochii de praf si plaminii de fum. m-a disperat resemnarean si fatalismul, ca cica e normal sa fie din ce in ce mai rau, ca cica sa zicem merci pentru ziua de azi, ca miine va fi mai rau (normal).

    RăspundețiȘtergere

Lăsați răspuns aici: