06 ianuarie 2016

Uniunea Scriitorilor Pușcăriași

Uniunea Scriitorilor din România are de curând o dublă: USP, adică Uniunea Scriitorilor Pușcăriași. Dublura se referă la cele câteva sute de cărți scrise de condamnați pentru a-și mai rotunji zilele de liberare sau cam așa ceva, lucru prevăzut, culmea, în lege. Problema nu este asta. N-au decât să fie mii de Uniuni ale Scriitorilor în România, problema e că nici unul dintre marii critici, editorialiști, președinți de uniuni, filozofi, eterni la Nobel, guralivi prin cârciumi nu s-a ridicat să protesteze, să ia atitudine față de un fenomen care face de râs atât cât mai e din onorabila USR. Cum sunt prezentate standurile României la târgurile de carte? Din partea cărei uniuni se merge la Paris, de exemplu? Când știi că Becali sau Copos scriu mai mult decât orice alt scriitor, când te întreabă un cetățean german despre ce este vorba în literatura română, tu care reprezinți România, aici e o altă discuție cu cine reprezintă România, ce răspunzi?

Ca niciodată, COR, Comitetul Olimpic Român, ne zice oficial că la JO de la Rio de Janeiro, 2016, vom avea cele mai slabe rezultate și cei mai puțini sportivi din istoria participărilor noastre la Olimpiade. Pentru a participa, de exemplu, la secția de lupte, Comitetul Român s-a gândit să naturalizeze câțiva sportivi ruși, ucraineni sau moldoveni. Da, dar ai noștri unde sunt? Ai noștri sunt angajați la BGS, în Anglia la cosit, în Franța la Legiunea Străină, în Spania ca frizeri și așa mai departe. Și ceilalți sportivi? Da, și ceilalți sportivi.

Crucea aruncată de Bobotează de nu-ș ce mitropolit de la noi din cartier în râul Colentina a căzut la noi pe stradă, aproape de piața din fața cimitirului Bellu. Din autobuzele 232, 141, 323, 117, 173, din metrou, din tramvaiele 1, 11, 25, 7, din mașini sau de pe trotuare milioane de oameni au înotat, vorba vine, s-o ridice. A ridicat-o primul cineva, avea o bască cumva galbenă, n-are importanță, dar acel cineva a citit biletul agățat de cruce: Din 2016, Arsenie Boca va băga varză la piața Progresul. Ei bine, milionul ăla de oameni, stimați prieteni, s-a așezat deja la o coadă imensă. Bravo lui.

Agenția CĂLIMARA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lăsați răspuns aici: