25 iunie 2016

După Brexitul de la Cotroceni

Mai marii țării au tras concluziile necesare după acest Brexit vesel și îndrăzneț al Marii Britanii. Concluzii care sunt într-o ordine firavă și gingașă, așa cum e și sintagma pomenită pentru prima dată în România "să avem un proiect de țară". E momentul. Și nu prea. Poate e prea târziu. Că până acum, decât să facem unul, ne-am uitat la fotbal, la munci în străinătate, la vaca vecinului, la Monaco, la ce-au mai zis bulgarii și alte alea. Dar să luăm concluzile pe rând, în nicio ordine.

Dacă se dădea participanților la referendumul englez câte o sticlă de ulei, o pereche de bocanci și o pălărie de pe care trebuia scoasă emblema PSD votul ar fi arătat altfel. Adică Anglia rămânea în UE și atunci cei 200.000 de muncitori români de acolo nu s-ar întoarce acasă ca să ce?

Dacă noi, românii, ne puneam căciulile pe creștet și am fi jucat hore prin Londra, Dover sau Manchester alta ar fi foat situația, că, ce Dumnezeu, se știe că Anglia e inventată de daci. Așa scrie pe tăblițele de la Tărtăria și ele nu mint.

Nu este adevărat că odată cu dispariția UE ar dispărea și civilizația sau cultura occidentală. Păi, avem noi cultură căcălău de pus în loc: Cultura Cucuteni, Horezu, Muzeul Satului, emisiunea lui B Rareș, scrimă, oină și mult, mulți mai bine zis, mulți Angheli Iordănescu.

Dacă s-ar desființa, prin absurd, UE, noi am lua bani de drumuri de la bugetul nostru autohton. Păi, tot de aici luăm bani și pentru școli, spitale, case de cultură, piscine, dar nu facem niciuna.

Nu e adevărat că dacă dispare UE România se desființează. Nu-i deloc adevărat. Ne-am alia cu Irlanda de Nord, cu Irlanda, cu Marea Neagră sau Marea Marmara și am face o uniune nouă cu taxe adiacente care să meargă pe irigații. Prin irigații înțelegând scurgerea banilor în buzunarele celor de gen Columbeanu, Videanu, Berceanu, Oprescu, Onțanu sau Oprea.

Dacă n-am rămâne noi în UE cine se va mai uita la pălăriile reginei Angliei? Cu cine va mai juca Dinamo București? La cine se va tranfera Torje?

Marea Britanie a pierdut de opt ori mai mulți bani decât cota ei pentru UE. Așa o fi, dar românii au pierdut mai mult de când ne au pe noi, de 26 de ani, și nu se plâng, nu ies din nicio uniune.

Așa că această analiză serioasă, zice liderul PSD, trebuie să fie atât de serioasă încât să ne mire și pe noi, dar trebuie să fim atenți că putem modifica unele chestii esențiale dar să nu schimbăm nimic în veci.

Agenția CĂLIMARA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lăsați răspuns aici: