23 iunie 2016

Drepturile de autor ale președintelui Iohannis

Dl Klaus Iohannis câștigă din scris 82.000 de lei. Nu știm dacă pe an, pe zi sau pe oră. E în funcție de cărțile vândute. În cât timp? Lipsește din informație. Ia să vedem: Dânsul s-a dus la o editură, a explicat Pas cu Pas, editorii au zis da cu juma' de gură, adică pe spații mici, au bătut cartea și au dat-o în țară. În librării se smulg cămășile pentru a avea cartea. Se cumpără instant. Editorul face socoteala, trage linie, și-i dă 82.000 de lei lui Iohannis autorul. Luăm alt caz: Un tânăr, de fapt zeci de mii de tineri, scot și ei câte o carte. Cartea ajunge în librării. Nu se vinde, că nu e promovată. Editorul trage linie și nu-i dă nicun ban autorului. Și asta se întâmplă de mii de ani: Scriitorii români nu primesc bani pe cărți. Nici nu cer de jenă, din demnitate. Dacă li se vinde una, două, trei zeci e bine, dacă nu, nu. Știm la ora asta sute de scriitori cu cărți mișto care nu câștigă niciun ban de pe urma publicării. Și atunci unde e minciuna? Cum de Iohannis sau Cărtărescu câștigă bani? Cu cărți pe care avem dubii că le citește cineva? Trebuie o dezbatere națională: De ce Iohannis își ia depturi de autor și noi ceilalți nu? Sau sunt atât de mici că nu merită să mai scrii niciodată? Vom vedea.

Între locale, escalatorul din pasajul Universității mergea. Era esențial, pe-acolo trec mame cu copii, bătrâni, cititori ai lui Iohannis. Însă de când a venit dna Firea la primărie escalatoarele s-au oprit. Suntem de acord: Poate costă curentul electric prea mult. E singura explicație. Dar de ce costul nu este dedus din alte cheltuieli? De exemplu de la materialele consumabile?

Locuitorii satului Clejani, județ Giurgiu, s-au adunat la primărie ca să dezbată Brexitul. Adică noi avem nevoie de Anglia sau ea de noi? Toți au zis că ea de noi, că muzicanți ca la Clejani mai va. Unii însă, puțini la număr, au zis că și Beatles a însemnat ceva și că Beatles nu s-au născut la Giurgiu. Au făcut o delegație care știa engleză și au trimis-o la regina Angliei. Cu un plic. I-au spus reginei: Nu deschideți decât după referendum. Regina așa va face mâine dimineață. În plic scrie: Anglia nu iese din UE. Și sub această propoziție simplă este partitura unui cântec compus de Beatles, She love's you, yeah!!!, interpretată de formația Caliu din Clejani.

Denis

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lăsați răspuns aici: